HC021354: Handel
2024/25:1354
av Per Söderlund m.fl. (SD)
Handel
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda hur systemet för importskatter kan bli smidigare och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda hur regelverket för tulltillägg och deklarationer kan förenklas och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör stärka Tullverkets möjligheter att utföra sina uppdrag och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör verka för att utöka tullpersonalens befogenheter och tillkännager detta för regeringen.
Importskatter
Vid inbetalning av importskatter så som moms och punktskatter kan betalningen ske till både Skatteverket och Tullverket, beroende på om personen/företaget i fråga är moms-registrerat eller inte. Systemet med att anmäla och betala moms till Tullverket innebär en extra myndighetskanal i skatte- och redovisningshänseende. I förenklings- och enhetlighetssyfte bör skatt vid import, liksom all annan skattehantering, skötas via Skatteverket.
Sverigedemokraterna anser att det ska vara enkelt att betala importrelaterade skatter. Vi vill därför utreda frågan om hur systemet för importskatter kan utformas så att det blir enkelt för företagen att hantera.
Tulldeklarationer
Näringslivets utveckling är av fundamental betydelse för hela samhället och det är viktigt att på riktigt komma tillrätta med onödigt regelkrångel, samtidigt är det självklart att skatter och avgifter betalas in på ett korrekt sätt. För att minimera misstag och fel är det viktigt att alltför krångliga regelverk inte är huvudorsak till felaktiga inbetalningar. Följden kan bli att väl fungerande företag utan avsikt begår fel och i onödan straffas med tulltillägg. Det är Sverigedemokraternas uppfattning att vi inte i onödan bör bestraffa våra export- och importföretag som är viktiga för att finansiera trygghet och välfärd i Sverige. Därför vill vi utreda hur regelverket för tulltillägg och deklarationer kan förenklas både formellt och tekniskt.
Personal och utrustning
Tullverkets verksamhet har en avgörande roll både för handeln och för brottsbekämpningen och i slutändan är arbetet åtminstone delvis beroende av tilldelning av resurser. Tullen har successivt ökat sin personalstyrka de senaste åren, vilket har medfört att fler beslag har kunnat ske. Dock räcker det inte. Tullen är ofta underbemannad och betydligt fler beslag och kontroller skulle kunna ske om Tullverket får mer resurser över tid för att kunna utbilda och anställa fler tulltjänstemän.
För att tullpersonalen ska kunna bedriva ett effektivt arbete behövs rätt förutsätt-ningar och utrustning. Sverige ligger långt fram när det kommer till den tekniska utvecklingen inom tullen. Då Tullverket måste utveckla mycket av tekniken själv för att inte vara beroende av exempelvis utländsk mjukvara krävs ständig intern teknikutveckling vilket kräver mer resurser. Genom att investera i bättre utrustning och teknikutveckling skulle tullpersonalen kunna jobba mer effektivt.
Tullpersonalens befogenheter
Tullpersonalens befogenheter är under utredning. Både allmänheten och tullpersonalen upplever frustration eftersom tullverket inte har befogenhet att stoppa fordon eller personer som lämnar landet. Det är bara polisen som har den befogenheten. Diskussion har förts av regeringen huruvida det skulle vara bättre att stärka polisen eller att ge tullen behörighet att stoppa transporter och personer som lämnar landet. För att ge befogenhet till Tullverkets personal att genomsöka fordon på väg att lämna landet, behöver transport av stöldgods klassificeras som ett smugglingsbrott. Det har lämnats ett tillkännagivande om detta tillsammans med ett utökat uppdrag att även mer aktivt kontrollera utgående trafik.
Per Söderlund (SD) |
|
Erik Hellsborn (SD) |
Eric Westroth (SD) |
Bo Broman (SD) |
Markus Wiechel (SD) |