HC021254: Åtgärder för att bryta skolsegregationen och främja en jämlik skola

Motion till riksdagen
2024/25:1254
av Dzenan Cisija (S)

Åtgärder för att bryta skolsegregationen och främja en jämlik skola


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över vilka åtgärder som är nödvändiga för att bryta skolsegregationen och främja en jämlik skola och tillkännager detta för regeringen.

Skolan är en av de viktigaste institutionerna i vårt samhälle och har som uppdrag att ge alla barn och ungdomar lika möjligheter att utvecklas och nå sin fulla potential. Tyvärr ser vi idag att skolsegregationen har normaliserats, vilket leder till att sociala och ekonomiska klyftor i vårt samhälle riskerar att bli permanenta. Skolsegregationen innebär att barn och unga allt oftare går i skolor där majoriteten av eleverna har liknande socioekonomisk och etnisk bakgrund, vilket begränsar deras möjlighet att mötas och lära av varandra.

Denna utveckling hotar inte bara kvaliteten på utbildningen utan riskerar också att skapa ett samhälle med ökade motsättningar och minskad sammanhållning. Det är därför angeläget att staten genomför en översyn för att identifiera och genomföra de mest effektiva åtgärderna för att bryta skolsegregationen.

Att införa ett sammanhållet och gemensamt skolval och avskaffa enskilda skolors egna kösystem skulle vara ett viktigt steg på vägen. Dessutom bör resurser riktas mot skolor i utsatta områden, för att säkerställa att de har de bästa förutsättningarna att ge sina elever en högkvalitativ utbildning. Detta inkluderar att attrahera och behålla kompetenta lärare, samt att erbjuda extra stöd till de elever som har störst behov.

Utöver dessa åtgärder bör andra insatser övervägas, såsom program som främjar samarbete mellan skolor i olika områden och initiativ som stärker elevhälsan och det psykosociala stödet. En sådan strategi skulle inte bara minska segregationen utan också bidra till att alla elever, oavsett bakgrund, får samma möjlighet att lyckas i skolan och i livet.

Enligt skollagen är utbildningen i skolan en samhällsgemensam angelägenhet som ska vara likvärdig, och alla elever ska ha tillgång till en utbildning av hög kvalitet oavsett var i landet de bor eller deras bakgrund. Staten måste ta sitt ansvar för att säkerställa att denna lag efterlevs.

 

 

 

Dzenan Cisija (S)