HC021253: Reformering av skattesystemet

Motion till riksdagen
2024/25:1253
av Louise Thunström och Jessica Rodén (båda S)

Reformering av skattesystemet


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över skattesystemet för ett mer jämlikt Sverige och en starkare välfärd och tillkännager detta för regeringen.

Jämlika samhällen är bättre samhällen. Små socioekonomiska skillnader bidrar till en friskare befolkning, högre konkurrenskraft och till ett starkare välstånd. Ett jämlikt samhälle handlar också om rättvisa.

 I Sverige har den ekonomiska ojämlikheten under de senaste decennierna ökat snabbare än i något annat land. De växande klyftorna skapar ohälsa och maktlöshet för den enskilde att forma sitt eget liv, men det ger också konsekvenser på vårt lands sammanhållning och för demokratin. Ekonomisk ojämlikhet, välfärdens urholkning och segregation skapar social exkludering för människor. Den faktiska ekonomisk-materiella och sociala livssituationen och den upplevda känslan av att vara förlorare i den ojämlika samhällsutvecklingen bidrar till en minskad tillit till det etablerade samhället och dess institutioner. Människor i Sverige lever sina liv i allt mer skilda världar med ojämlikheter avseende arbete, hälsa och välmående.

 

 Sverige har idag ett skattesystem som inte i tillräckligt hög grad klarar att bära en ambitiös välfärdspolitik eller att omfördela från de ekonomiskt starka till de ekonomiskt svaga. Arbetare och tjänstemän betalar en allt större del av kakan i förhållande till stora företag och den ekonomiska eliten. Det finns idag över 500 svenska miljardärer med en beräknad samlad förmögenhet på över 3500 miljarder kronor. Det är mer än vad de drygt sex miljoner svenskar med lägst förmögenhet har tillsammans.

 Nuvarande skattesystem är sedan länge i behov av en översyn. Skattesystemet har blivit en mix av olika skattesatser, undantag och avdrag.  Nuvarande system är heller inte anpassat efter den värld vi nu lever i, där globaliseringen inneburit att kapital blivit mer lättrörligt.

 Vi menar att den nyliberala marknadsliberalismen nått vägs ände. En ny ordning måste till, som fokuserar på rättvisa, jämlikhet, klimatet och de övriga framtidsutmaningarna vi står inför.

 

 

 

Louise Thunström (S)

Jessica Rodén (S)