HC021030: Sanering av miljöfarliga vrak på havets botten
2024/25:1030
av Roland Utbult (KD)
Sanering av miljöfarliga vrak på havets botten
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att vidta åtgärder för att sanera miljöfarliga vrak och tillkännager detta för regeringen.
Sjöfartsverket har i två rapporter, publicerade 2014 respektive 2015, redovisat miljöriskerna kring sjunkna vrak. Sjöfartsverket bedömde att det fanns 31 vrak på svenskt vatten, som utifrån tidigare inventering pekats ut som högst prioriterade och är riskbedömda till år 2030. Skulle ett vrak börja läcka olja i stor skala blir emellertid kostnaden för sanering av kusten mycket hög. Därför är det viktigt att välja de mest akuta objekten för sanering.
Exempel: Väster om Måseskär i Skagerrak finns ett område där 28 fartyg sänktes efter andra världskrigets slut. Låga halter av kemiska stridsmedel har uppmätts i sediment och fisk under årens lopp, vilket tyder på att det finns kemiska stridsmedel i fartygens laster. 1992 återfanns låga koncentrationer av senapsgas i sedimenten i området och 2016–2017 uppmättes låga koncentrationer av stridsgasen Clark 1 i havskräfta, plattfisk och nordhavsräka.
Regeringen bör prioritera arbetet med att förbättra havsmiljön längs våra kuster och vidta åtgärder för att sanera miljöfarliga vrak. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Roland Utbult (KD) |
|