HC01UU1: Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Utrikesutskottets betänkande

2024/25:UU1

 

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Sammanfattning

Utskottet tillstyrker regeringens förslag om anslag för 2025 inom utgiftsområde 5, som uppgår till ca 2,3 miljarder kronor. Därmed avstyrker utskottet de alternativa budgetförslag som förts fram i motioner. Utskottet tillstyrker också regeringens förslag om vissa bemyndiganden om ekonomiska åtaganden.

I betänkandet finns två reservationer (S, C) och två särskilda yttranden (V, MP). Ledamöterna från Vänsterpartiet och Miljöpartiet avstår från ställningstagande när det gäller budgetbeslutet och redovisar i stället sina överväganden i särskilda yttranden.

Behandlade förslag

Proposition 2024/25:1 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan.

Fyra yrkanden i motioner från allmänna motionstiden 2024/25.

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Budgetprocessen i riksdagen

Utskottets överväganden

Regeringens resultatredovisning för utgiftsområde 5

Statens budget inom utgiftsområde 5

Reservationer

1. Statens budget inom utgiftsområde 5 (S)

2. Statens budget inom utgiftsområde 5 (C)

Särskilda yttranden

1. Statens budget inom utgiftsområde 5 (V)

2. Statens budget inom utgiftsområde 5 (MP)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Motioner från allmänna motionstiden 2024/25

Bilaga 2
Regeringens och motionärernas anslagsförslag

Bilaga 3
Regeringens förslag till beställningsbemyndiganden

Bilaga 4
Underlag om centrumbildningarna vid Utrikespolitiska institutet

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Statens budget inom utgiftsområde 5

a) Anslagen för 2025

Riksdagen anvisar anslagen för 2025 inom utgiftsområde 5 enligt regeringens förslag.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:1 utgiftsområde 5 punkt 1 och avslår motionerna

2024/25:1913 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V),

2024/25:2160 av Kerstin Lundgren m.fl. (C),

2024/25:3042 av Jacob Risberg m.fl. (MP) och

2024/25:3107 av Morgan Johansson m.fl. (S) yrkande 33.

 

b) Bemyndiganden om ekonomiska åtaganden

Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2025 ingå ekonomiska åtaganden som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst de belopp och inom den tidsperiod som regeringen föreslår.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:1 utgiftsområde 5 punkt 2.

 

Reservation 1 (S)

Reservation 2 (C)

Stockholm den 28 november 2024

På utrikesutskottets vägnar

Aron Emilsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Aron Emilsson (SD), Morgan Johansson (S), Alexandra Völker (S), Olle Thorell (S), Margareta Cederfelt (M), Linnéa Wickman (S), Joar Forssell (L), Tomas Eneroth (S), Ann-Sofie Alm (M), Magnus Berntsson (KD), Kerstin Lundgren (C), Jacob Risberg (MP)*, Stefan Olsson (M), Angelika Bengtsson (SD), Katarina Tolgfors (M), Lotta Johnsson Fornarve (V)* och Fredrik Saweståhl (M).

* Avstår från ställningstagande, se särskilda yttranden.

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens budgetproposition 2024/25:1 i de delar som gäller utgiftsområde 5 Internationell samverkan och fyra motionsyrkanden från allmänna motionstiden 2024/25. Regeringens förslag till riksdagsbeslut och motionsförslagen finns i bilaga 1.

I bilaga 2 och 3 finns en sammanställning av regeringens förslag till anslag för 2025 och beställningsbemyndiganden samt de avvikelser från dessa som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet föreslår i sina respektive budgetmotioner.

Den 5 oktober 2023 beslutade utskottet att genomföra en översyn av bildandet av centrumbildningar för Kina respektive Ryssland vid Utrikespolitiska institutet som ett led i sin uppföljning av regeringens resultatredovisning inom utgiftsområde 5. Till stöd för utskottets granskning tog riksdagens utvärderings- och forskningssekretariat fram ett underlag om centrumbildningarna vid Utrikespolitiska institutet. Detta underlag återfinns som bilaga till detta betänkande. Underlaget har gett utskottet fördjupad kunskap om verksamheten vid de två kunskapscentrumen, utmaningar som dessa organisationer möter och vilket samarbete dessa har med andra aktörer.

Under beredningen av ärendet fick utskottet vid sammanträdet den 24 oktober 2024 information om budgetförslaget inom utgiftsområde 5 av kabinettssekreterare Dag Hartelius med medarbetare från Utrikesdepartementet.

Budgetprocessen i riksdagen

Rambeslutsprocessen

Budgetprocessen innebär bl.a. att riksdagen i ett första steg genom ett beslut fastställer en utgiftsram för varje utgiftsområde. Utgiftsramen anger det belopp som utgiftsområdets anslag högst får uppgå till (11 kap. 18 § tredje stycket riksdagsordningen).

Riksdagen har bifallit regeringens förslag och bestämt utgiftsramen för 2025 för utgiftsområde 5 Internationell samverkan till 2 278 371 000 kronor (prop 2024:25:1, bet. 2024/25:FiU1, rskr 2024/25:49). I detta betänkande föreslår utrikesutskottet för riksdagen hur anslagen för utgiftsområdet ska fördelas inom utgiftsområdesramen. Riksdagens ställningstagande till anslag och bemyndiganden om ekonomiska åtaganden för utgiftsområdet ska göras genom ett enda beslut (11 kap. 18 § fjärde stycket riksdagsordningen).

Uppföljning av regeringens resultatredovisning

Regeringen ska enligt 10 kap. 3 § budgetlagen (2011:203) lämna en redovisning i budgetpropositionen av de resultat som har uppnåtts i verksamheten i förhållande till de mål som riksdagen har fattat beslut om.

I utskottens uppgifter ingår att följa upp och utvärdera riksdagsbeslut (4 kap. 8 § regeringsformen). Som en del i utskottens uppföljning ingår att behandla den resultatinformation som regeringen presenterar. Riksdagen har beslutat om riktlinjer för bl.a. den löpande uppföljningen av regeringens resultatredovisning (framst. 2005/06:RS3, bet. 2005/06:KU21, rskr. 2005/06:333–335).

Utskottet har mot den bakgrunden gått igenom regeringens resultatredovisning för utgiftsområde 5 i budgetpropositionen. Genomgången är ett underlag för utskottets behandling av budgetpropositionen och för den fortsatta mål- och resultatdialogen med regeringen.

Utskottets överväganden

Regeringens resultatredovisning för utgiftsområde 5

Propositionen

Riksdagen har beslutat att målet för utgiftsområde 5 ska vara att säkerställa Sveriges intressen i förbindelserna med andra länder (prop. 2008/09:1 utg.omr. 5, bet. 2008/09:UU1, rskr. 2008/09:122). Av regeringens resultatredovisning framgår det bl.a. att insatser som finansieras genom utgiftsområdet ska ses i ett sammanhang där även effekterna av andra offentliga insatser eller samverkan med berörda aktörer bidrar till utgiftsområdets måluppfyllelse. Det handlar om en bredd av samhälleliga kontakter och relationsskapande på olika nivåer, i olika forum och med diplomatiska, politiska och ekonomiska medel.

En bärande del av verksamheten inom utgiftsområdet utgörs av de principer och politiska prioriteringar som vägleder den förda politiken. Dessa är bl.a. demokrati och mänskliga rättigheter, rättsstatens principer, det transatlantiska samarbetet, nordiskt samarbete, medlemskapet i Nato, stöd till Ukraina, fred och säkerhet samt jämställdhet, som kommer till uttryck inte minst i regeringens årliga utrikesdeklaration.

För utgiftsområdet finns resultatindikatorer för följande fem områden:

       internationell krishantering och fredsfrämjande insatser

       forskning om säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning

       exportkontroll

       nordiskt samarbete

       Sverigefrämjande.

Av regeringens resultatredovisning, som i huvudsak bygger på resultat under 2023, framgår det att knappt 62 procent av utgiftsområdets medel användes till att finansiera avgifter till internationella organisationer som Förenta nationerna (FN), Nordiska ministerrådet, Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) m.fl.

Svenska myndigheter bidrog under 2023 med utsänd personal till omkring 30 civila och militära krishanterings- och fredsfrämjande insatser under ledning av EU, FN, OSSE och Nato eller internationella koalitioner. Myndigheter, vars deltagande i fredsfrämjande insatser finansierades inom utgiftsområde 5 var Försvarsmakten, Folke Bernadotteakademin och Polismyndigheten. Regeringen bedömer att Sveriges engagemang, genom diplomatiskt arbete, medling, fredsfrämjande och förtroendeskapande åtgärder, har bidragit till gemensam global säkerhet.

När det gäller nedrustning och icke-spridning redogör regeringen för arbetet i bl.a. Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning och i Internationella atomenergiorganet (IAEA) m.m.

När det gäller forskning om säkerhetspolitik, rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning redogör regeringen för det arbete som bedrivs inom området vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) och Utrikespolitiska institutet (UI). FOI har bidragit med underlag till regeringen om kärnvapen, biologiska och kemiska vapen, rymd- och missilfrågor, nedrustning och icke-spridning.  Det försämrade globala säkerhetsläget har ökat efterfrågan på SIPRI:s data, analyser och rekommendationer. UI bidrar genom evenemangsverksamhet, utgivning av publikationer och expertmedverkan i medier till förståelse, kunskap och intresse för utrikespolitik och globala frågor hos allmänheten.

När det gäller exportkontroll redogör regeringen för verksamheten vid Inspektionen för strategiska produkter (ISP). En strikt och effektiv exportkontroll har bidragit till att tillvarata Sveriges intressen i förbindelserna med andra länder.

När det gäller samarbetet i Östersjöregionen genomförs sedan Rysslands invasion i Ukraina inga insatser som innebär vare sig direkt eller indirekt resursöverföring till ryska statliga aktörer Det pågår inte heller någon kapacitetsstärkande verksamhet som involverar ryska statliga aktörer. Sida och Svenska institutet (SI) är sedan juni 2023 förklarade som ovälkomna organisationer i Ryssland. Regeringen bedömer dock att Sida och SI framgångsrikt har anpassat sig till de försvårade omständigheterna och bl.a. i högre grad arbetat med organisationer som tvingats lämna Ryssland men som fortsatt att verka för mänskliga rättigheter och demokrati i Ryssland.

När det gäller det nordiska samarbetet hänvisar regeringen till att samarbetets resultat redogörs det för i skrivelsen Nordiskt samarbete (skr. 2023/24:90). Regeringen bedömer att Sveriges engagemang i arbetet för att avlägsna gränshinder i Norden har bidragit till att göra det enklare att flytta, pendla, studera och driva företag över de nordiska landsgränserna.

Det samlade Sverigefrämjandet har bidragit till att bygga vidare på Sveriges i grunden mycket goda relationer med omvärlden och bibehålla det högt rankade förtroendet för Sverige.

När det gäller den konsulära verksamheten konstaterar regeringen att utrikesförvaltningen i enlighet med sitt uppdrag har lämnat konsulär hjälp till enskilda när dessa råkat i svårigheter utomlands vilket har bidragit till målet för utgiftsområdet.

Sammantaget bedömer regeringen att verksamheten inom utgiftsområde 5 har bidragit till att uppnå målet att säkerställa Sveriges intressen i förbindelserna med andra länder.

Utskottets bedömning

Utskottet konstaterar att resultatredovisningen är ett viktigt underlag för utskottens beredning av budgetpropositionen. Regeringens redovisning och bedömning av de resultat som uppnåtts ska ha en logisk och tydlig struktur eftersom detta bidrar till en ökad förståelse för hur statliga anslagsmedel används och vilka resultat de får i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat om.

 En utgångspunkt för utskottets genomgång av regeringens resultatredovisning är att det ska vara möjligt att följa kopplingen mellan mål, insatser, resultat och regeringens anslagsförslag. Utskottet har återkommande (t.ex. i bet. 2023/24:UU1) pekat på svårigheten att analysera resultat i förhållande till utgiftsområdets mål eftersom det övergripande målet är allmänt formulerat och inte i sig innehåller någon definition av vad som avses med Sveriges intressen. Som utskottet tidigare anfört är anslagsmedlen inom utgifts­område 5 inte en direkt orsak till att effekterna blir så som regeringen avsett när det gäller att säkerställa Sveriges intressen i relationerna med andra länder, men anslagsmedlen gör att verksamheten inom utgiftsområdet kan bedrivas, och anslagens storlek påverkar naturligen omfattningen av den verksamhet som bedrivs. Här kan nämnas att en stor del av medlen inom utgiftsområdet, knappt 62 procent under 2023, finansierar Sveriges obligatoriska avgifter till internationella organisationer. Nivåerna på dessa avgifter är framför allt beroende av förändringar i organisationernas arbete och av valutakurser. Sveriges deltagande i de aktuella internationella organisationerna utgör en plattform och är i praktiken en förutsättning för att få genomslag för svensk utrikespolitik och uppnå det mål som riksdagen har fastslagit för utgiftsområdet.

När det gäller resultatbedömningen av säkerställandet av Sveriges intressen bidrar det ytterligare till komplexiteten att Sverige som stat har många olika intressen i förhållande till andra länder och att de svenska intressena sinsemellan kan vara motstridiga. Att verksamheten inom utgiftsområdet syftar till långsiktiga tillståndsförändringar i andra länder, främst genom Sveriges deltagande i multilaterala organisationer, gör det än svårare att finna en koppling mellan mål, insatser, resultat och anslagens storlek.

Utskottet noterar att regeringen för kommande år föreslår en större förändring av anslagsstrukturen inom utgiftsområde 5 i syfte att konsolidera och renodla anslagsstrukturen inom utgiftsområdet. Målsättningen är enligt regeringen att anslagen inom utgiftsområdet ska kunna användas mer effektivt och att uppföljningen ska stärkas. Utskottet anser att en sådan förändring ställer större krav på regeringens resultatredovisning när färre anslag i och med strukturförändringen ska rymma stöd till flera mottagare av olika karaktär.

Regeringens resultatredovisning inom utgiftsområde 5 är sedan flera år uppställd på samma sätt och utgår från samma resultatindikatorer, vilket underlättar en uppföljning av verksamheten över tid. Det ligger i sakens natur att en mätbar resultatindikator ska bidra till att åskådliggöra det uppnådda resultatet, men att detta sällan kan åskådliggöras på ett fullständigt sätt.  Utskottet noterar att regeringen med anledning av den förändrade anslagsstrukturen avser att se över de befintliga resultatindikatorerna och återkomma till riksdagen i kommande års budgetproposition.  Utskottet anser att resultatindikatorerna behöver kompletteras med regeringens analys och tolkning av utfallet för indikatorerna när det gäller uppnådda resultat i förhållande till mål. Utskottet vill även i detta sammanhang påminna om att det har efterfrågat resonemang om valet av indikatorer och hur dessa är kopplade till det mål som riksdagen antagit för utgiftsområdet.

När det gäller resultatredovisningen för utgiftsområde 5 gör regeringen en samlad bedömning där den konstaterar att verksamheten inom utgiftsområdet har bidragit till målet att säkerställa Sveriges intressen i förbindelserna med andra länder. Utskottet instämmer även för 2023 i denna beskrivning.

Statens budget inom utgiftsområde 5

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen anvisar anslagen för 2025 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt regeringens förslag och lämnar de bemyndiganden som regeringen har begärt. Motionärernas alternativa förslag till statens budget inom utgiftsområde 5 avslås. 

Jämför reservation 1 (S) och 2 (C) samt särskilt yttrande 1 (V) och 2 (MP).

Propositionen

Anslagen

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan omfattar frågor som gäller Sveriges förhållande till och överenskommelser med andra stater och internationella organisationer. Inom utgiftsområdet verkar två myndigheter: Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och Svenska institutet (SI).

Regeringen föreslår i propositionen en konsolidering och renodling av anslagsstrukturen inom utgiftsområde 5. Målsättningen är att anslag under utgiftsområdet ska kunna användas mer effektivt och att uppföljningen ska stärkas. Utgiftsområde 5 Internationell samverkan har efter denna förändring av anslagsstrukturen totalt fem anslag. För budgetåret 2025 föreslår regeringen att riksdagen anvisar anslagen inom utgiftsområdet 5 enligt den tabell som framgår av betänkandets bilaga 2.

När det gäller förändringar av de enskilda anslagen inom utgiftsområdet föreslår regeringen att anslaget 1:1 Avgifter till internationella organisationer ökar med 15 miljoner kronor från 2025 med anledning av att avgiften till Europarådet ökar. Vidare föreslås anslaget öka med 94 000 kronor under 2025 för höjd avgift till Arbetsgruppen för finansiella åtgärder (FATF). Anslaget 1:11 Finansinspektionen inom utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning minskas med motsvarande belopp.

När det gäller anslaget 1:2 Freds och säkerhetsfrämjande verksamhet föreslås anslaget minska med 1,6 miljoner kronor till följd av att kostnaderna för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrikas verksamhet överförs till utgiftsområde 1 Rikets styrelse.

När det gäller anslaget 1:3 Inspektionen för strategiska produkter föreslås anslaget öka med 6 miljoner kronor under 2025–2027 för myndighetens arbete med ekonomisk säkerhet respektive uppdraget att vara behörig myndighet i anslutning till genomförandet av sanktioner mot Ryssland och Belarus. Myndigheten tillförs även 4 miljoner kronor permanent för säkerhetshöjande åtgärder och 2 miljoner kronor för att genomföra efterkontroller i utlandet.

 När det gäller anslaget 1:4 Svenska institutet minskas anslaget med 5 miljoner kronor för att finansiera Visit Swedens arbete med att marknadsföra Sverige som besöksmål. Anslaget 1:7 Turismfrämjande inom utgiftsområde 24 Näringsliv ökas med motsvarande belopp.

Vidare föreslår regeringen att anslaget 1:5 Utrikes- och säkerhetspolitiskt strategiska insatser ökas permanent med 9,5 miljoner kronor för att stärka och behålla en tillfredsställande nivå på regeringens tillgång till teknisk sakkunskap och policyrelevant stöd.

Bemyndiganden

I budgetpropositionen föreslår regeringen att riksdagen beslutar om två beställningsbemyndiganden som framgår av bilaga 3 till betänkandet.

Regeringen föreslår att riksdagen bemyndigar regeringen att under 2025 besluta om bidrag som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 58 miljoner kronor 2026–2027 för anslaget 1:2 Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet. Regeringen anger att den i vissa fall behöver ingå fleråriga ekonomiska åtaganden i förhållande till organisationer som får årligen återkommande strategiska stöd.

Vidare föreslår regeringen att riksdagen bemyndigar regeringen att under 2025 besluta om bidrag som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 224,5 miljoner kronor för 2026–2030 för anslaget 1:5 Utrikes- och säkerhetspolitiskt strategiska insatser. Regeringen anger att Sida, SI och Regeringskansliet behöver besluta om bidrag i form av fleråriga stipendier, långsiktiga insatser på miljöområdet samt insatser inom mänskliga rättigheter och demokrati.

Motionerna

I partimotion 2024/25:1913 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V) anförs att anslaget 1:1 Avgifter till Internationella organisationer ska tillföras ytterligare 30 miljoner kronor. Internationella brottmålsdomstolen ska få 15 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslår för att utreda krigsbrott. Vidare vill Vänsterpartiet tillföra 15 miljoner kronor mer till Internationella domstolen så att den har nödvändiga resurser för att utreda Sydafrikas anmälan gentemot Israel om folkmord.

Vänsterpartiet avvisar vidare minskningen av anslaget 1:2 Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet med 1,6 miljoner kronor för att kostnaderna för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrikas verksamhet ska överföras till utgiftsområde 1 Rikets styrelse.

Vänsterpartiet vill tillföra anslaget 1:5 Utrikes- och säkerhetspolitiska strategiska insatser ytterligare 20 miljoner kronor för att ge stöd till rysk och belarusisk opposition.

I kommittémotion 2024/25:3107 av Morgan Johansson m.fl. (S) yrkande 33 anförs att anslaget 1:7 Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) ska bibehållas.

I kommittémotion 2024/25:2160 av Kerstin Lundgren m.fl (C) anförs att den tidigare anslagsstrukturen för utgiftsområde till stora delar ska bibehållas. Därför yrkar motionärerna att de separata anslagen ska kvarstå för nordiskt, samarbete, bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri), bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI) respektive forskning, utredningar och andra insatser i fråga om säkerhetspolitik, rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning. Motionärerna föreslår ingen avvikelse från utgiftsramen för utgiftsområde 5, men i enlighet med sitt förslag om att till stora delar behålla den tidigare anslagsstrukturen föreslår de att 156 miljoner kronor överförs från anslaget 1:5 Utrikes- och säkerhetspolitiskt strategiska insatser till andra anslag.  Motionärerna vill tillföra anslaget för nordiskt samarbete 20 miljoner kronor, anslaget för bidrag till Sipri 30 miljoner kronor, bidrag till UI 21 miljoner kronor och anslaget för forskning, utredningar och andra insatser i fråga om säkerhetspolitik, rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning 85 miljoner kronor.

I kommittémotion 2024/25:3042 av Jacob Risberg m.fl. (MP) anförs att anslaget 1:2 ska ökas med 6,8 miljoner kronor för att stärka den freds- och säkerhetsfrämjande verksamheten. Motionärerna anför att anslaget 1:4 Svenska institutet ska ökas med 41 miljoner kronor. De motsätter sig överföringen av 5 miljoner kronor från Svenska institutet till Visit Sweden och de vill stärka institutets arbete med att upprätthålla kultur och fria medier i Belarus med 36 miljoner kronor. När det gäller anslaget 1:5 Utrikes- och säkerhetspolitiskt strategiska insatser argumenterar motionärerna för att 30 miljoner kronor ska tillföras bl.a. Alva Myrdals centrum för kärnvapennedrustning, Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) verksamhet med nedrustning/icke-spridning av kemiska vapen, biologiska vapen, radiologiska vapen och kärnvapen samt andra projekt inom området i Sverige och utomlands.

Utskottets ställningstagande

Anslagen

Utskottet tillstyrker regeringens förslag att renodla och konsolidera anslagsstrukturen för utgiftsområde 5 i syfte att använda anslagen mer effektivt och stärka uppföljningen. Därmed avstyrks förslagen i motionerna 2024/25:2160 (C) och 2024/25:3107 (S) om att i vissa delar bibehålla den nuvarande anslagsstrukturen.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag att öka anslaget 1:1 Avgifter till internationella organisationer med drygt 15 miljoner kronor på grund av ökade avgifter till bl.a. Europarådet och anser att det är väl avvägt.  Utskottet ser därmed inte någon anledning att öka anslaget med 30 miljoner kronor som föreslås i motion 2024/25:1913 (V).

När det gäller anslaget 1.2 Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet föreslår regeringen att anslaget ska minskas med 1,6 miljoner kronor till följd att kostnaderna för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika verksamhet överförs till utgiftsområde 1 Rikets styrelse. Utskottet tillstyrker att Svenska dialoginstitutets verksamhet överförs till utgiftsområde 1 och avstyrker därmed förslaget i motion 2024/25:1913 (V) om att bibehålla kostnaderna för verksamheten inom detta utgiftsområde och anslag. Utskottet avstyrker även motionsförslag om att öka anslaget med 6,8 miljoner för att stärka den freds- och säkerhetsfrämjande verksamheten.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag om att öka anslaget 1:2 Inspektionen för strategiska produkter med sammanlagt 12 miljoner kronor för 2025.

I motion 2024/25:3042 (MP) föreslås att anslaget 1:4 Svenska institutet ska ökas med 41 miljoner kronor dels för att inom utgiftsområdet bibehålla 5 miljoner kronor som regeringen föreslår ska överföras till Visit Sweden, dels för att stärka institutets arbete med att upprätthålla kultur och fria medier i Belarus med 36 miljoner kronor. Utskottet tillstyrker regeringens förslag att överföra medel för att finansiera Visit Swedens arbete med att marknadsföra Sverige som besöksmål och anser i övrigt att den föreslagna anslagsnivån är väl avvägd.

När det gäller anslaget 1:5 Utrikes- och säkerhetspolitiskt strategiska insatser föreslår regeringen att anslaget ska ökas permanent med 9,5 miljoner kronor för att stärka och därmed behålla en tillfredsställande nivå på regeringens tillgång till teknisk sakkunskap och policyleverant stöd.  Utskottet stöder denna inriktning, och finner anslagsförslaget väl avvägt samt avstyrker därmed ett förslag i motion 2024/25:1913 (V) om att öka anslaget ytterligare med 20 miljoner kronor för att ge stöd till rysk och belarusisk opposition och ett förslag i motion 2024/25:3042(MP) om att tillföra 30 miljoner kronor till bl.a. Alva Myrdals centrum för kärnvapennedrustning, Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) verksamhet med nedrustning/icke-spridning av kemiska vapen, biologiska vapen, radiologiska vapen och kärnvapen samt andra projekt inom området i Sverige och utomlands.

Politikens inriktning

Utskottet noterar att regeringen ser stödet till Ukraina som sin främsta utrikespolitiska uppgift. Sveriges Natomedlemskap innebär ett paradigmskifte för utrikes- och säkerhetspolitiken, liksom för försvarspolitiken. Sverige ska enligt regeringen föra en solidarisk allianspolitik och bidra till Natos samtliga tre kärnuppgifter: avskräckning och kollektivt försvar, krishantering och säkerhetssamarbeten. Regeringen avser genom Nato-medlemskapet att stärka Sveriges säkerhetspolitiska inflytande och sitt bidrag till säkerhet och stabilitet i det euroatlantiska området. Nato-medlemskapet skapar också förutsättningar för ett fördjupat samarbete med samtliga länder i den nordisk-baltiska kretsen.

Regeringen avser att verka att för att stärka EU:s roll som en trovärdig global utrikes- och säkerhetspolitisk aktör, utifrån EU:s gemensamma värdegrund och unionens bredd av instrument under olika politikområden.

Sverige ska fortsätta att bidra till internationell civil och militär krishantering och fredsfrämjande insatser inom ramen för internationella organisationer som EU, FN, OSSE och Nato. Insatserna ska präglas av ett förebyggande perspektiv med fokus på stabilisering och grundorsakerna till konflikter.

Regeringen ska följa upp prioriteringarna från det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2024 och kommer att fortsätta att verka för att konkretisera och effektivisera gränshinderarbetet i Nordiska ministerrådet, Gränshinderrådet samt även bilateralt och nationellt.

Regeringen avser att fortsätta att ge statligt stöd till Utrikespolitiska institutet (UI) Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). 

När det gäller exportkontroll avser regeringen att prioritera genomförandet av det restriktiva regelverket för export av krigsmateriel och genomförandet av regelverket om förstärkt kontroll av produkter med dubbla användningsområden. Regeringen kommer att verka för en ökad anslutning till och ett effektivt genomförande av vapenhandelsfördraget Arms Trade Treaty (ATT).

Sverige ska bidra konstruktivt till det internationella samfundets strävanden för rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning.

Regeringen avser att fortsätta arbetet med att modernisera Sverigefrämjandet med målet att bidra till en mer faktabaserad och positiv Sverigebild.

I linje med svenska intressen kommer regeringen att stödja arbetet för en demokratisk utveckling, stärkt yttrandefrihet och ökad respekt för mänskliga rättigheter i Ryssland. Regeringen avser vidare att verka för arbetsformer som gör att verksamheten i Arktiska rådet, Barentsrådet, Östersjöstaternas råd och Nordliga dimensionen kan fortsätta med bibehållen relevans.

Utskottet ställer sig bakom de övergripande prioriteringar som regeringen anger i propositionen. Utskottet kommer att återkomma till utrikespolitikens inriktning när det behandlar motioner från allmänna motionstiden i betänkanden under 2025.

Bemyndiganden

Utskottet föreslår att riksdagen bemyndigar regeringen att under 2025 besluta om bidrag som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst de belopp och inom de tidsperioder som regeringen föreslår enligt vad som anges i bilaga 3. Därmed tillstyrker utskottet punkt 2 i propositionen.

Reservationer

 

1.

Statens budget inom utgiftsområde 5 (S)

av Morgan Johansson (S), Alexandra Völker (S), Olle Thorell (S), Linnéa Wickman (S) och Tomas Eneroth (S).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

 

a) Anslagen för 2025

Riksdagen anvisar, med de anslagsvillkor som anges, anslagen för 2025 inom utgiftsområde 5 enligt Socialdemokraternas förslag i bilaga 2.

Därmed bifaller riksdagen motion

2024/25:3107 av Morgan Johansson m.fl. (S) yrkande 33,

bifaller delvis proposition 2024/25:1 utgiftsområde 5 punkt 1 och avslår motionerna

2024/25:1913 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V),

2024/25:2160 av Kerstin Lundgren m.fl. (C) och

2024/25:3042 av Jacob Risberg m.fl. (MP).

 

b) Bemyndiganden om ekonomiska åtaganden

=utskottet

 

 

Ställningstagande

Anslaget 1:7 Bidrag till Sipri (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut) bör bibehållas. Enligt regeringens egen beskrivning behövs en förstärkt nationell kapacitet för kunskap och analys med tanke på det nuvarande säkerhetspolitiska läget. Vi anser att det behövs en oberoende och högkvalitativ forskning om freds- och nedrustningsfrågor. Det är därför oroande att regeringen slopar anslaget till Sipri och lägger in det i det övergripande anslaget 1:2 Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet. I och med denna anslagsförändring finns det en risk att anslaget till Sipri kommer att minska.

Ändamålet för anslaget (tidigare 1:7) ska bibehållas, d.v.s. att anslaget får användas för utgifter för statsbidrag till stiftelsen Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) för vetenskaplig forskning i konfliktfrågor samt frågor rörande internationellt samarbete för fred och säkerhet i enlighet med stiftelsens stadgar.

 

 

2.

Statens budget inom utgiftsområde 5 (C)

av Kerstin Lundgren (C).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

 

a) Anslagen för 2025

Riksdagen anvisar anslagen för 2025 inom utgiftsområde 5 enligt Centerpartiets förslag  i bilaga 2. 

Därmed bifaller riksdagen motion

2024/25:2160 av Kerstin Lundgren m.fl. (C) och

avslår proposition 2024/25:1 utgiftsområde 5 punkt 1 och motionerna

2024/25:1913 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V),

2024/25:3042 av Jacob Risberg m.fl. (MP) och

2024/25:3107 av Morgan Johansson m.fl. (S) yrkande 33.

 

b) Bemyndiganden om ekonomiska åtaganden

=utskottet

 

 

Ställningstagande

Jag anser att Sverige ska vara en aktiv partner på den internationella arenan. Vi ska bidra till fred, säkerhet och utveckling av människors livschanser och rättigheter i världen genom handel, erfarenhetsutbyte, diplomati och bistånd, men även med militära och civila insatser. FN och internationell rätt ska vara hörnpelare för svensk utrikespolitik. Sverige ska inte tystna under auktoritära ledares maktanspråk och inte heller bedriva en utrikespolitik som är inåtvänd och nationalistisk.

Genom det svenska Natomedlemskapet kan Sverige nu samlat och solidariskt bidra till att EU och Nato fortsätter att ge ett starkt stöd till Ukraina och ett kraftfullt svar på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det nordiska samarbetet bör fortsätta att utvecklas inom försvars- och säkerhetspolitik, men också i gränshinderfrågor. Det östliga partnerskapet behöver fortsätta att reformeras och utvecklas.

Centerpartiet förespråkar en utrikespolitik som försvarar och främjar demokrati och mänskliga rättigheter, som stöttar rättstatsuppbyggnad, som motverkar korruption, som stärker kvinnors rättigheter och möjligheter och som stärker vårt samarbete med andra demokratier. Den liberala demokratin är kärnan i Centerpartiets utrikespolitik.

Centerpartiet anser att svenska skattepengar inte ska finansiera andra länders globala maktambitioner genom samarbeten med olika internationella investeringsbanker. När Sverige har sådana samarbeten ska det ställas krav på att konsekvenser för demokrati och mänskliga rättigheter beaktas i de projekt som finansieras.

Svensk utrikespolitik ska värna och arbeta för en positiv Sverigebild, inte alienera länder i det globala syd eller andra demokratier. Det kräver sammantaget en långsiktig utrikespolitik där handels-, säkerhets- och biståndspolitik samordnas och där diplomatin ges goda förutsättningar att verka.

Jag vill till stora delar bibehålla den tidigare anslagsstrukturen för utgiftsområde 5 så att de separata anslagen kvarstår för nordiskt samarbete, bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri), bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI) respektive forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning. Jag förslår ingen avvikelse från utgiftsramen för utgiftsområde 5, men föreslår att 156 miljoner kronor överförs från anslaget 1:5 Utrikes- och säkerhetspolitiskt strategiska insatser till de anslag som nämns ovan. Jag vill tillföra anslaget för nordiskt samarbete 20 miljoner kronor, anslaget för bidrag till Sipri 30 miljoner kronor, bidrag till UI 20 miljoner kronor och anslaget för forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning 85 miljoner kronor.

 

 

Särskilda yttranden

 

1.

Statens budget inom utgiftsområde 5 (V)

 

Lotta Johnsson Fornarve (V) anför:

 

Riksdagen har genom sitt beslut den 27 november 2024 fastställt att de samlade utgifterna för utgiftsområde 5 inte får överstiga 2 278 371 000 kronor 2025 (bet. 2024/25:FiU1, rskr 2024/25:49). Eftersom Vänsterpartiets förslag till anslag inom utgiftsområdet ligger över den nivån kan jag inte reservera mig till förmån för detta förslag. Vänsterpartiets budgetalternativ bör ses som en helhet. Därför väljer jag att avstå från ställningstagande och lägger i stället fram ett särskilt yttrande om Vänsterpartiets politik inom utgiftsområde 5.

Vänsterpartiets förslag när det gäller statens budget finns i partimotion 2024/25:1924. Vänsterpartiets budgetmotion behandlas i betänkande 2024/25:FiU1, och vårt samlade förslag framgår av reservation 6 i det betänkandet

Förslag till statens budget för 2025 inom utgiftsområde 5 läggs fram i partimotion 2024/25:1913. Enligt Vänsterpartiets budgetalternativ för utgiftsområde 5 ska anslaget 1:1 Avgifter till internationella organisationer tillföras ytterligare 30 miljoner kronor. Internationella brottmålsdomstolen ska få 15 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslår för att utreda krigsbrott. Vidare vill Vänsterpartiet tillföra 15 miljoner kronor mer till Internationella domstolen så att den har nödvändiga resurser för att utreda Sydafrikas anmälan gentemot Israel om folkmord. Vänsterpartiet avvisar vidare minskningen av anslaget 1:2 Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet med 1,6 miljoner kronor för att kostnaderna för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrikas verksamhet ska överföras till utgiftsområde 1 Rikets styrelse. Vänsterpartiet vill tillföra anslaget 1:5 Utrikes- och säkerhetspolitiska strategiska insatser ytterligare 20 miljoner kronor för att ge stöd till rysk och belarusisk opposition.

Sammantaget bör 51 600 000 kronor mer än vad regeringen förslår anvisas inom utgiftsområdet för 2025.

 

 

2.

Statens budget inom utgiftsområde 5 (MP)

 

Jacob Risberg (MP) anför:

 

Riksdagen har genom sitt beslut den 27 november 2024 fastställt att de samlade utgifterna för utgiftsområde 5 inte får överstiga 2 278 371 000 kronor 2025 (bet. 2024/25:FiU1, rskr. 2024/25:49). Eftersom Miljöpartiets förslag till anslag inom utgiftsområdet ligger över den nivån kan jag inte reservera mig till förmån för detta förslag. Miljöpartiets budgetalternativ bör ses som en helhet. Därför väljer jag att avstå från ställningstagande och lägger i stället fram ett särskilt yttrande om Miljöpartiets politik inom utgiftsområde 5.

Miljöpartiets förslag när det gäller statens budget finns i partimotion 2024/25:3220. Motionen behandlas i betänkande 2024/25:FiU1, och vårt samlade förslag framgår av reservation 8 i det betänkandet.

Förslag till statens budget för 2025 inom utgiftsområde 5 läggs fram i partimotion 2024/25:3042 och vi vill se följande inriktning för utgiftsområde 5. Vår värld präglas av mångfasetterade kriser. Hybridkrigsföring, terrorism och extremism samt naturkatastrofer till följd av klimatförändringar är några av de kriser som vi tvingas hantera parallellt. När regeringar tvingas att prioritera och fokusera på inrikespolitiken, finns det en risk att det samarbete som byggs upp regionalt och internationellt läggs åt sidan och att vi ser minskat samförstånd och förståelse. Det finns även risk för att konflikter ökar när resursbrist, hot och andra kriser behöver hanteras. För Miljöpartiet är det oerhört viktigt att Sverige är en global röst för demokrati och mänskliga rättigheter, för en regelbaserad världsordning och för en fredlig värld där vi kan ta oss an globala utmaningar såsom klimatkrisen, extrem fattigdom och ojämlikhet.

Sammantaget bör 77 800 000 kronor mer än vad regeringen föreslår anvisas inom utgiftsområdet för 2025.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2024/25:1 Budgetpropositionen för 2025 utgiftsområde 5:

1. Riksdagen anvisar anslagen för budgetåret 2025 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt tabell 1.1.

2. Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2025 ingå ekonomiska åtaganden som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst de

belopp och inom de tidsperioder som anges i tabell 1.2.

Motioner från allmänna motionstiden 2024/25

2024/25:1913 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V):

Riksdagen anvisar anslagen för 2025 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

2024/25:2160 av Kerstin Lundgren m.fl. (C):

Riksdagen anvisar anslagen för 2025 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabellen i motionen.

2024/25:3042 av Jacob Risberg m.fl. (MP):

Riksdagen anvisar anslagen för 2025 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabellen i motionen.

2024/25:3107 av Morgan Johansson m.fl. (S):

33. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att anslaget till Sipri återställs och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens och motionärernas anslagsförslag

Anslag för 2025 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Tusental kronor

Anslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen

 

 

S

V

C

MP

1:1

Avgifter till internationella organisationer

1 449 774

±0

30 000

±0

±0

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

185 456

±0

1 600

±0

6 800

1:3

Inspektionen för strategiska produkter

163 083

±0

±0

±0

±0

1:4

Svenska institutet

136 287

±0

±0

±0

41 000

1:5

Utrikes- och säkerhetspolitiskt strategiska insatser

343 771

±0

20 000

−156 000

30 000

Förslag till anslag utöver regeringens förslag

 

 

 

 

 

99:1

Nordiskt samarbete

±0

±0

±0

20 000

±0

99:2

Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri)

±0

±0

±0

30 000

±0

99:3

Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI)

±0

±0

±0

21 000

±0

99:4

Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning

±0

±0

±0

85 000

±0

Summa anslag inom utgiftsområdet

2 278 371

±0

51 600

±0

77 800

 

 

Bilaga 3

Regeringens förslag till beställningsbemyndiganden

Det har inte väckts några motioner med anledning av regeringens förslag till beställningsbemyndiganden.

 

Beställningsbemyndiganden för 2025 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan

 

Tusental kronor

Anslag

Regeringens förslag

Tidsperiod

1:1

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

58 000

2026–2027

1:3

Utrikes- och säkerhetspolitiskt strategiska insatser

224 500

2026–2030

Summa beställningsbemyndiganden inom utgiftsområdet

282 500

 

Bilaga 4

Underlag om centrumbildningarna vid Utrikespolitiska institutet