HC01TU2: Två frågor om taxi – prisuppgiftsskyldigheten och ålderskravet för taxiförarlegitimation
Trafikutskottets betänkande
|
Två frågor om taxi – prisuppgiftsskyldigheten och ålderskravet för taxiförarlegitimation
Sammanfattning
Utskottet föreslår att riksdagen ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i taxitrafiklagen. Lagändringarna innebär att den beloppsgräns som utlöser skyldigheten att lämna en särskild prisuppgift vid taxifärd dels ska höjas, dels ska knytas till prisbasbeloppet i stället för att anges med ett nominellt belopp. Dessutom innebär lagändringarna att den lägsta åldern för innehav av taxiförarlegitimation enligt huvudregeln sänks från 21 år till 20 år.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
I betänkandet finns en reservation (S, V, MP) och ett särskilt yttrande (V).
Behandlade förslag
Proposition 2023/24:148 Två frågor om taxi – prisuppgiftsskyldigheten och ålderskravet för taxiförarlegitimation.
Ett yrkande i en följdmotion.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Regeringens lagförslag (S, V, MP)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Regeringens lagförslag |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i taxitrafiklagen (2012:211).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:148 och avslår motion
2023/24:2913 av Gunilla Svantorp m.fl. (S).
Reservation (S, V, MP)
Stockholm den 15 oktober 2024
På trafikutskottets vägnar
Ulrika Heie
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Ulrika Heie (C), Thomas Morell (SD), Gunilla Svantorp (S), Maria Stockhaus (M), Mattias Ottosson (S), Jimmy Ståhl (SD), Åsa Karlsson (S), Sten Bergheden (M), Kadir Kasirga (S), Helena Gellerman (L), Carina Ödebrink (S), Ann-Sofie Lifvenhage (M), Malin Östh (V), Magnus Jacobsson (KD), Åsa Hartzell (M), Linus Lakso (MP) och Johanna Rantsi (M).
Ärendet och dess beredning
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2023/24:148 Två frågor om taxi – prisuppgiftsskyldigheten och ålderskravet för taxiförar-legitimation samt ett yrkande i en följdmotion som väckts med anledning av propositionen. Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås ändringar i taxitrafiklagen (2012:211). För det första föreslår regeringen att den beloppsgräns som utlöser skyldigheten att lämna en särskild prisuppgift vid taxifärd dels ska höjas, dels ska knytas till pris-basbeloppet i stället för att anges med ett nominellt belopp. För det andra föreslår regeringen att den lägsta åldern för innehav av taxiförarlegitimation enligt huvudregeln ska sänkas från 21 år till 20 år.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i taxitrafiklagen (2012:211). Därmed avslår riksdagen ett motionsyrkande om att avslå propositionen i den del som avser att sänka ålderskravet för taxiförarlegitimation från 21 år till 20 år.
Jämför reservationen (S, V, MP) och det särskilda yttrandet (V).
Prisuppgift och prisbasbelopp
Den svenska taximarknaden omreglerades den 1 juli 1990 i syfte att öka taxinäringens förutsättningar för en bättre service och tillgänglighet både geografiskt och över dygnet, att öka konkurrensen med rimliga priser, att effektivisera uppdrags- och beställarverksamheten samt att pressa priserna för den offentliga upphandlingen av taxiresor. Vid omregleringen upphörde behovsprövningen som till vissa delar ersattes av en utökad lämplighets-prövning av utövarna. Samtidigt upphörde den reglerade maximitaxan. Den svenska taxiregleringen skiljer sig därmed från de flesta andra länders eftersom det internationellt sett är mycket ovanligt med en helt fri prissättning av taxiresor.
Den reglerade maximitaxan ersattes med en skyldighet att låta passageraren före färden få kännedom om den taxa som tillämpas. Till grund för den nya bestämmelsen låg uppfattningen att priset är den viktigaste enskilda faktor som styr kundens val på en fri marknad. Den dåvarande regeringen konstaterade i proposition 2013/14:241 Tydlig prisuppgift vid taxiresor att en redovisning av taxan inte medfört den önskade priskonkurrensen och att priset som konkurrensfaktor hade blivit svårt att tillämpa i de fall fasta priser inte tillämpades för vissa bestämda körningar. I propositionen föreslog den dåvarande regeringen att den som hade taxitrafiktillstånd skulle vara skyldig att före färden se till att en prisuppgift lämnades för färden om ett bestämt jämförpris översteg 500 kronor. Prisuppgiften skulle ange ett högsta pris för färden, och ett bevis om prisuppgiften skulle lämnas till passageraren före färden. Prisuppgiften skulle dock inte behöva lämnas när ett fast pris tillämpades. Skälet till införandet av det nya kravet var att många taxiresenärer upplevde problem med att vissa taxiföretag hade en hög prissättning. Det var särskilt resenärer som åkte taxi sällan som drabbades eftersom många av dem inte kände till den fria prissättningen och därför inte efterfrågade prisinformation före resan.
En lösning för att minska problemet ansågs vara att rikta särskilda åtgärder mot de företag som tillämpade jämförpriser som var så höga att de av kunderna inte upplevdes som marknadsmässiga. Riksdagen beslutade i november 2014 att anta regeringens förslag om prisuppgift vid taxiresor (bet. 2014/15:TU4, rskr. 2014/15:26), och lagen trädde i kraft den 1 januari 2015.
Ålderskrav för taxiförarlegitimation
Enligt 3 kap. 3 § första stycket 1 och 2 taxitrafiklagen (2012:211) får taxiförar-legitimation ges till den som har fyllt 21 år och som sedan minst två år har körkort med behörigheten B eller har körkort med behörigheten D. Det krävs vidare, enligt punkterna 3–5 i samma bestämmelse, att sökanden uppfyller nödvändiga medicinska krav, att han eller hon bedöms vara lämplig i fråga om yrkeskompetens och laglydnad för att tjänstgöra som förare i taxitrafik samt att han eller hon har avlagt ett godkänt körprov för taxiförarlegitimation.
När taxiförarlegitimationen infördes 1998 höjdes minimiåldern från 19 år till 21 år för taxiförare. Höjningen motiverades i proposition 1997/98:63 En reformerad yrkestrafiklagstiftning av det ansvar det innebär att handha persontransporter. Vidare påminde regeringen då om att det för att få behörighet att framföra fordon i kategori D enligt körkortslagstiftningen krävdes en ålder av 21 år.
I proposition 2009/10:209 Ålderskrav vid buss- och taxitransporter lämnade den dåvarande regeringen förslag om att en taxiförarlegitimation skulle få ges till den som fyllt 18 år om denne inom gymnasieskolan eller en motsvarande utbildning förvärvat viss yrkesförarkompetens för busstransporter enligt lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens. Riksdagen beslutade i maj 2010 att anta regeringens förslag, och det blev därmed möjligt för den som fyllt 18 år och innehade körkortsbehörighet B att ta taxiförarlegitimation (bet. 2009/10:TU23, rskr. 2009/10:298).
Prisuppgift och prisbasbelopp
Regeringen föreslår i den nu framlagda propositionen att skyldigheten att lämna en prisuppgift vid en taxifärd om jämförpriset överstiger en viss nivå ska knytas till en andel av prisbasbeloppet i stället för en bestämd beloppsgräns. Regeringen framhåller att hänsyn ska tas till den inflationstakt som rått sedan skyldigheten infördes och föreslår att andelen ska vara 1,2 procent.
Regeringen pekar i propositionen på att de nuvarande reglerna i taxitrafiklagen innebär att en trafiktillståndshavare som tillämpar ett jämförpris över 500 kronor ska se till att en prisuppgift lämnas för färden när den beställs och att den ska ange ett högsta pris för färden. Ett bevis om prisuppgiften ska lämnas till passageraren före färden och ska bevaras hos taxiföraren och tillståndshavaren. Skyldigheten ska inte gälla tillståndshavare som tillämpar fast pris.
Regeringen pekar vidare på Transportstyrelsens undersökning om prissättning och prisinformation vid taxiresor som presenterades i september 2022 och som visar att bestämmelsen om skyldighet att lämna en prisuppgift har fått önskad effekt. Regeringen konstaterar samtidigt att det nu har gått nio år sedan skyldigheten att lämna en prisuppgift infördes och att det mot bakgrund av inflationen bör införas en höjning av den storlek på jämförpriset som ska medföra skyldigheten. Mot bakgrund av den inflationstakt som rått de allra senaste åren bör enligt regeringen inte bara nivån höjas, utan en koppling till det s.k. prisbasbeloppet bör också ersätta det tidigare direkt i paragrafen angivna beloppet. Prisbasbeloppet bestäms årligen och uppgår för 2024 till 57 300 kronor. När prisbasbeloppet används för att ange ett värde i en svensk författning kan det göras genom att en viss kvot eller andel av prisbasbeloppet anges. Enligt regeringen bör denna metod även användas i det aktuella fallet. Regeringen anser vidare att det i detta fall är lämpligt att införa en motsvarighet till den avrundningsregel som finns i lagen (2009:366) om handel med läkemedel. En andel om 1,2 procent skulle med nuvarande prisbasbelopp innebära 680 kronor, vilket är en nivå som beaktar den gångna tidens inflation. Regeringen konstaterar att den nuvarande lydelsen av 2 kap. 17 § taxitrafiklagen är lång och svårläst och att paragrafen innehåller regler om två olika skyldigheter för den som har taxitrafiktillstånd och bedriver taxitrafik. Enligt regeringen bör den därför omarbetas redaktionellt och delas upp i flera olika paragrafer.
Sänkt ålder för taxiförarlegitimation
Regeringen föreslår att minimiåldern för att inneha en taxiförarlegitimation enligt huvudregeln ska sänkas till 20 år.
Svenska Taxiförbundet har begärt att åldern för att få ansöka om taxiförarlegitimation ska sänkas från nuvarande 21 år till 18 år och att det nuvarande kravet på innehav av körkort med behörighet B under en tvåårsperiod ska tas bort. Enligt regeringen kan det dock ifrågasättas om 18-åringar generellt har den extra erfarenhet och mognad som kan anses krävas för förvärvsmässiga persontransporter, och därmed menar regeringen att Svenska Taxiförbundets förslag kan ifrågasättas ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Regeringen konstaterar samtidigt att statistiken visar att yngre personbilsförare löper högre risk att råka ut för olyckor än äldre och att risken minskar med ökad ålder och erfarenhet. År 2011 sänktes ålderskravet till 18 år för dem som har förvärvat viss grundläggande yrkesförarkompetens inom gymnasieskolan eller motsvarande utbildning. För dem är utbildningen tänkt att kompensera för den lägre åldern, och enligt regeringen sänktes ålderskravet således i kombination med att ett trafiksäkerhetshöjande krav tillkom.
Regeringen konstaterar samtidigt att taxibranschen har ett behov av att nyrekrytera förare och att den nuvarande rekryteringsbasen behöver breddas. Genom att ålderskravet sänks till 20 år kommer en person som tar körkort med behörighet B när den är 18 år att få möjlighet att ansöka om taxiförarlegitimation tidigare än vad som i dag är fallet. Enligt regeringen bör det öka taxitrafikföretagens möjligheter att rekrytera förare. Regeringen konstaterar att en mindre sänkning av ålderskravet bör kunna införas utan att trafiksäkerheten eftersätts i någon omfattning av betydelse. Enligt regeringen bygger dock en sådan slutsats på att det trafiksäkerhets- och erfarenhetshöjande kravet på körkortsinnehav med behörighet B sedan minst två år behålls.
Regeringen anser vidare att den nuvarande 3 kap. 3 § taxitrafiklagen är lång och svåröverskådlig och att det nuvarande sista stycket därför bör placeras i en ny egen paragraf. Detta medför även följdändringar i 4 kap. 6 § taxitrafiklagen. Regeringens sammantagna bedömning är att förslaget är rimligt och väl avvägt och att effekterna på såväl trafiksäkerheten som förmågan att bemöta kunder bör bli marginella eftersom ålderskravet sänks med bara ett år.
Ikraftträdande
Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2025.
Gunilla Svantorp m.fl. (S) föreslår i kommittémotion 2023/24:2913 att propositionens förslag om att sänka ålderskravet för taxiförarlegitimation från 21 år till 20 år avslås. Enligt motionärerna beror förarbristen inom taxi-branschen i första hand på strukturella problem som bl.a. låga löner, dålig arbetsmiljö och prisdumpning, vilket inte åtgärdas genom en sänkning av ålderskravet.
Prisuppgift vid taxiresor
Utskottet konstaterar att den nuvarande skyldigheten att lämna en prisuppgift vid en taxiresa infördes den 1 januari 2015 och innebär att den som har ett taxitrafiktillstånd är skyldig att före färden se till att en prisuppgift lämnas för färden om ett på visst sätt bestämt jämförpris överstiger 500 kronor. I propositionen föreslår regeringen att skyldigheten att lämna en prisuppgift vid en taxifärd om jämförpriset överstiger en viss nivå ska knytas till en andel av prisbasbeloppet i stället för en bestämd beloppsgräns, så att hänsyn tas till den inflationstakt som rått sedan skyldigheten infördes. Regeringen föreslår att andelen ska vara 1,2 procent. Utskottet noterar de skäl som regeringen anför som bakgrund till förslaget till nya regler om prisuppgift vid taxiresor och har inget att invända mot regeringens förslag.
Ålderskrav för taxiförarlegitimation
Utskottet anser att en taxiförare ska kunna klara av många olika situationer och kunna bemöta kunderna på ett bra sätt oavsett vilken typ av taxitjänster som utförs. Taxitrafik är en viktig del av transportsystemet, och i dag krävs det att en person har fyllt 21 år för att han eller hon ska kunna få en taxiförar-legitimation. Många unga har vid den åldern redan avslutat sin gymnasie-utbildning och valt yrkesbana, och utskottet delar därför regeringens be-dömning att detta kan vara något som gör det svårare för taxibranschen att rekrytera nya förare. Svenska Taxiförbundet har uppmärksammat att det finns en stor och akut brist på taxiförare som kan förorsaka problem med att tillhandahålla taxitjänster i den omfattning som efterfrågas. Utskottet noterar samtidigt att Arbetsförmedlingen har angett i en prognos att det finns stora möjligheter att få arbete som taxiförare såväl på kort sikt som på tre års sikt. Utskottet välkomnar mot denna bakgrund regeringens förslag om att sänka ålderskravet för att få taxiförarlegitimation till 20 år, då detta kan förväntas medföra en ökning av antalet personer med taxiförarlegitimation och därmed skapa ett större rekryteringsunderlag för taxibranschen. I likhet med regeringen bedömer utskottet att en sänkning med ett år av åldersgränsen för att få taxiförarlegitimation innebär ökade möjligheter till anställning som taxiförare för enskilda och att detta är bra för såväl individer som samhälle eftersom arbetslösheten är relativt hög bland personer i 20-årsåldern. Utskottet har inget att invända mot regeringens sammantagna bedömning när det kommer till att effekterna på såväl trafiksäkerheten som förmågan att bemöta kunder bör bli marginella eftersom ålderskravet sänks med bara ett år.
Sammanfattande ställningstagande
Utskottet anser sammanfattningsvis att regeringens lagförslag om prisuppgiftsskyldighet och ålderskrav är ändamålsenligt utformade. Därmed föreslår utskottet att riksdagen bifaller regeringens proposition och avslår motion 2023/24:2913 (S).
av Gunilla Svantorp (S), Mattias Ottosson (S), Åsa Karlsson (S), Kadir Kasirga (S), Carina Ödebrink (S), Malin Östh (V) och Linus Lakso (MP).
Förslag till riksdagsbeslut
Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:
Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i taxitrafiklagen (2012:211) i de delar det avser 3 kap. 3 § första stycket 1 och antar lagförslaget i övrigt.
Därmed bifaller riksdagen motion
2023/24:2913 av Gunilla Svantorp m.fl. (S) och
bifaller delvis proposition 2023/24:148.
Ställningstagande
Taxibranschen har en avgörande betydelse för att människors vardag ska gå ihop genom att tillhandahålla färdtjänstresor, sjukresor och skolskjutsar. Samtidigt kan vi konstatera att taxibranschen i dag lider av stora strukturella problem sedan avregleringen av taxibranschen 1990 och att detta påverkar både taxiförare, medborgare och seriösa taxibolag negativt.
Taxiföraryrket är ett serviceyrke som kräver särskild kompetens, inte minst vad gäller trafiksäkerhet och trygghet för resenärer. Inom taxibranschen arbetar förare med stor yrkesstolthet, och detta är något som vi också ser att de seriösa och stora bolagen värdesätter. Samtidigt ser vi att taxiföraryrkets attraktivitet har devalverats på grund av prisdumpning, låga löner och dåliga arbetsvillkor, vilket dessvärre även har medfört att färre söker sig till att bli taxiförare.
Bakgrunden till regeringens förslag om att sänka ålderskravet sägs vara förarbristen, men enligt Transportstyrelsens uppgifter fanns det fler än 100 000 godkända taxiförarlegitimationer i Sverige 2022, varav ungefär 80 000 var aktiverade. Av de som innehade dessa legitimationer arbetade dock endast mellan 10 000 och 15 000 som taxiförare. Att sänka kraven för att få en taxiförarlegitimation och därmed sänka kvaliteten i branschen anser vi inte kan vara lösningen på den s.k. förarbristen. I stället menar vi att förarbristen inom taxibranschen i första hand handlar om de strukturella problem som råder, dvs. problemen med låga löner, dålig arbetsmiljö och prisdumpning. Vi delar därför inte regeringens uppfattning om att förarbristen inom taxibranschen kan åtgärdas genom en sänkning av ålderskravet. Därmed anser vi att riksdagen inte bör ställa sig bakom propositionens förslag om att sänka ålderskravet för att få en taxiförarlegitimation från 21 år till 20 år.
Vad gäller frågan om prisuppgifter vid taxiresor har vi inget att invända mot förslaget i propositionen. Propositionen bör därför bifallas i denna del.
Jag vill inledningsvis framhålla att jag instämmer i att det behöver vidtas åtgärder inom taxiområdet. Taxiresor är en viktig del av vårt kollektiv-trafiksystem, inte minst på landsbygden och i glesbygd, och de används även för färdtjänst och sjukresor. Det är därför mycket viktigt att branschen är väl fungerande i hela landet. Det behövs förbättrade arbetsvillkor och en hållbar taxibransch, vilket vi i Vänsterpartiet även argumenterade för i motion 2022/23:84 Förbättrade arbetsvillkor i yrkestrafiken, där vi bl.a. föreslog en större utredning av den avreglerade taxibranschen. Trots att jag är kritisk till att sänka ålderskravet ser jag samtidigt ett behov av en harmonisering av reglerna för att få köra taxi, buss och lastbil, där det görs tydligt att ålderskrav, prövoperioder och kilometerhänvisningar är det bästa sättet för att skapa en trafiksäker transportsektor med kompetenta chaufförer som kör säkert på våra vägar. Ett sådant omtag kan dock inte tas styckvis, utan behöver tas samlat.
Vad gäller frågan om prisuppgifter konstaterar jag att den svenska taxi-regleringen skiljer sig från de flesta andra länders. Internationellt sett är det mycket ovanligt med en helt fri prissättning av taxiresor, vilket i Sveriges fall var en konsekvens av avregleringen. I propositionen föreslår regeringen att den beloppsgräns som utlöser skyldigheten att lämna en särskild prisuppgift vid en taxifärd dels ska höjas och dels knytas till prisbasbeloppet i stället för att som i dag anges med ett nominellt belopp. Jag noterar i sammanhanget att Konsumentverket motsätter sig förslaget och i stället argumenterar för att fler resor ska omfattas av krav på prisuppgifter. Konsumentverket skriver i sitt remissvar att risken om förslaget genomförs är att det blir svårare att före färd bedöma priset för en transport. Eftersom det råder fri prissättning finns det ett uttalat värde i att få tydlig prisinformation inför varje enskild taxiresa då anmälningar visar att priset kan variera avsevärt för en och samma sträcka. Jag vill framhålla att det är angeläget att stärka konsumentskyddet, och det är därför viktigt att en koppling av beloppsgränsen till prisbasbeloppet som ändras varje år inte innebär att det blir svårare för den som reser med taxi att känna till sina rättigheter och veta när en prisuppgift är att förvänta.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2023/24:148 Två frågor om taxi – prisuppgiftsskyldigheten och ålderskravet för taxiförarlegitimation:
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i taxitrafiklagen (2012:211).
2023/24:2913 av Gunilla Svantorp m.fl. (S):
Riksdagen avslår propositionens förslag om att sänka ålderskravet för taxiförarlegitimation från 21 år till 20 år.
Bilaga 2