HC01FiU35: Regellättnader och ökad transparens på värdepappersmarknaden
Finansutskottets betänkande
|
Regellättnader och ökad transparens på värdepappersmarknaden
Sammanfattning
I propositionen föreslås även en ändring i lagen om värdepappersmarknaden som rör Finansinspektionens beslut att förbjuda handel i vissa fall. Ändringen föreslås med anledning av att Europeiska kommissionen har ifrågasatt om EU:s öppenhetsdirektiv har genomförts på ett tillräckligt klart och precist sätt i svensk rätt.
I propositionen föreslås också vissa ändringar i kompletterande bestämmelser och hänvisningar till EU:s förordning om värdepapperscentraler.
Lagändringen som rör Finansinspektionens beslut att förbjuda handel i vissa fall föreslås träda i kraft den 1 juni 2025. Detsamma gäller lagändringarna i kompletterande bestämmelser och hänvisningar till EU:s förordning om värdepapperscentraler. Lagändringarna i övrigt föreslås träda i kraft den 29 september 2025.
Behandlade förslag
Proposition 2024/25:110 Regellättnader och ökad transparens på värdepappersmarknaden.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Regellättnader och ökad transparens på värdepappersmarknaden
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Regellättnader och ökad transparens på värdepappersmarknaden |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden,
2. lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden,
3. lag om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument,
4. lag om ändring i lagen (1999:1309) om system för avveckling av förpliktelser på värdepappersmarknaden,
5. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:110 punkterna 1–5.
Stockholm den 22 april 2025
På finansutskottets vägnar
Edward Riedl
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Edward Riedl (M), Mikael Damberg (S), Oscar Sjöstedt (SD), Gunilla Carlsson (S), Dennis Dioukarev (SD), Björn Wiechel (S), Jan Ericson (M), Ingela Nylund Watz (S), Charlotte Quensel (SD), Eva Lindh (S), Ida Drougge (M), Martin Ådahl (C), David Perez (SD), Cecilia Rönn (L), Ilona Szatmári Waldau (V), Annika Hirvonen (MP) och Cecilia Engström (KD).
Ärendet och dess beredning
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2024/25:110 Regellättnader och ökad transparens på värdepappersmarknaden. Skälen till regeringens förslag är att lagstiftningsåtgärder behöver vidtas på grund av ändringar i EU:s förordning och direktiv om marknader för finansiella instrument (Mifir och Mifid II). Ändringarna innebär främst regellättnader för värdepappersinstitut. I propositionen föreslås ändringar i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden som avser bl.a. undantag från tillstånd för att driva värdepappersrörelse, verksamhetskrav för företag som driver handelsplatser, avbrytande av handel, regler om minsta tillåtna prisändring och Finansinspektionens ingripandemöjligheter.
I propositionen föreslås även en ändring i lagen om värdepappersmarknaden som rör Finansinspektionens beslut att förbjuda handel i vissa fall. Ändringen föreslås med anledning av att Europeiska kommissionen har ifrågasatt om EU:s öppenhetsdirektiv har genomförts på ett tillräckligt klart och precist sätt i svensk rätt.
I propositionen föreslås också vissa ändringar i kompletterande bestämmelser och hänvisningar till EU:s förordning om värdepapperscentraler.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Lagändringen som rör Finansinspektionens beslut att förbjuda handel i vissa fall föreslås träda i kraft den 1 juni 2025. Detsamma gäller lagändringarna i kompletterande bestämmelser och hänvisningar till EU:s förordning om värdepapperscentraler. Lagändringarna i övrigt föreslås träda i kraft den 29 september 2025.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i flera lagar på finansmarknadsområdet. Ändringarna innebär att svensk rätt anpassas till Mifir och att nya regler i Mifid II genomförs i svensk rätt. Dessutom görs en ändring i lagen om värdepappersmarknaden som rör Finansinspektionens beslut att förbjuda handel i vissa fall. Slutligen görs också vissa ändringar i kompletterande bestämmelser och hänvisningar till EU:s förordning om värdepapperscentraler.
Propositionen
EU:s förordning och direktiv om marknader för finansiella instrument
Bakgrund
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012, i det följande kallad Mifir, och Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU, i det följande kallat Mifid II, tillämpas sedan 2018. Direktivet har huvudsakligen genomförts genom ändringar i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden medan förordningen är direkt tillämplig. Syftet med regelverket har varit att stärka finansmarknadernas effektivitet, motståndskraft och integritet, särskilt mot bakgrund av den globala finanskrisen som bröt ut 2008. Mifir och Mifid II utgör en harmoniserad rättslig ram för de krav som tillämpas på värdepappersföretag, reglerade marknader och handelsplattformar, leverantörer av datarapporteringstjänster och företag från tredjeländer som tillhandahåller investeringstjänster eller utför investeringsverksamhet i EU. När regelverket antogs var ett viktigt mål att förbättra transparensen i handel med aktier och andra finansiella instrument. Priser på finansiella instrument skulle bl.a. i större utsträckning offentliggöras. Det infördes samtidigt vissa möjligheter att skjuta upp offentliggörande av priser vid exempelvis stora affärer för att inte störa marknadens funktionssätt. Utvärderingar av regelverket har visat att reglerna inte har medfört de önskade effekterna i alla delar.
I samband med pandemin antog Europaparlamentet och rådet det s.k. åtgärdspaketet för kapitalmarknadernas återhämtning. Genom åtgärdspaketet gjordes ändringar i bl.a. Mifid II som dels innebar lättnader i kraven på information till investerare, dels syftade till att underlätta handeln med råvaruderivat (se Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2021/338 av den 16 februari 2021 om ändring av direktiv 2014/65/EU vad gäller informationskrav, produktstyrning och positionslimiter och direktiven 2013/36/EU och (EU) 2019/878 vad gäller deras tillämpning på värdepappersföretag, för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen). Några av lättnaderna i åtgärdspaketet gällde endast under en begränsad tid. Åtgärdspaketet genomfördes i svensk rätt genom propositionen Regellättnader på värdepappersmarknaden och några frågor om referensvärden (prop. 2021/22:8). Sedan 2015 pågår arbete med att skapa en kapitalmarknadsunion inom EU. Två syften med arbetet är att integrera de finansiella marknaderna i EU och avveckla hinder för gränsöverskridande investeringar. Som en del i ett paket med förslag inom ramen för kapitalmarknadsunionen lämnade Europeiska kommissionen i november 2021 förslag till ändringar i Mifir och Mifid II. Förslagen rörde framför allt ändringar i Mifir om transparens, marknadsstruktur och marknadsdata. Med anledning av förslagen har Europaparlamentet och rådet antagit en ändringsförordning och ett ändringsdirektiv som trädde i kraft den 28 mars 2024.
Ändringsförordningen syftar till att förbättra tillgången till marknadsdata
Ändringsförordningen har som huvudsakligt syfte att ge investerare förbättrad tillgång till marknadsdata om order och transaktioner i finansiella instrument. I dag offentliggörs marknadsdata om handeln i finansiella instrument kontinuerligt. Trots detta är det ofta svårt att få en fullständig bild av handeln i ett enskilt instrument. Det beror på att handeln i ett och samma instrument kan bedrivas på många olika platser i unionen. Ändringsförordningen syftar till att skapa förutsättningar för konsoliderad handelsinformation, dvs. marknadsdata som kontinuerligt sammanställs så att de blir tillgängliga via en enda källa.
Kompletteringar i ändringsdirektivet
Till följd av ändringsförordningen har det gjorts vissa kompletterande ändringar i Mifid II genom ändringsdirektivet.
Lagändringar med anledning av ändringsdirektivet och ändringsförordningen
Hänvisningar till EU-rättsakter
Regeringen föreslår att hänvisningar till EU:s förordning om marknader för finansiella instrument i lagen om värdepappersmarknaden ska vara dynamiska, dvs. avse förordningen i den vid varje tidpunkt gällande lydelsen. Hänvisningar till EU:s direktiv om marknader för finansiella instrument ska vara statiska och avse direktivet i lydelsen enligt ändringsdirektivet.
Drift av multilaterala system
Regeringen föreslår att det inte längre ska anges i lagen om värdepappersmarknaden att multilaterala system måste drivas som en MTF-plattform eller OTF-plattform eller som en reglerad marknad.
Utvidgat undantag från tillstånd för att driva värdepappersrörelse
Regeringen föreslår att fysiska och juridiska personer som har direkt elektroniskt tillträde till en handelsplats inte ska behöva tillstånd för att driva värdepappersrörelse, under förutsättning att de
– handlar för egen räkning med andra finansiella instrument än råvaruderivat eller utsläppsrätter eller derivat hänförliga till utsläppsrätter
– inte tillhandahåller andra investeringstjänster eller utför annan investeringsverksamhet med andra finansiella instrument än råvaruderivat eller utsläppsrätter eller derivat hänförliga till utsläppsrätter.
Ett undantag från kravet på tillstånd för värdepappersrörelse ska tas bort, nämligen det undantag som gäller företag hemmahörande utanför EES som bara driver värdepappersrörelse i form av handel för egen räkning genom direkt elektroniskt tillträde till en handelsplats här i landet. Icke-finansiella enheter som är deltagare på en reglerad marknad eller en MTF-plattform ska inte behöva tillstånd för att driva värdepappersrörelse om de på en handelsplats genomför transaktioner för sin eller sina koncerners likviditetshantering, under förutsättning att de
– handlar för egen räkning med andra finansiella instrument än råvaruderivat eller utsläppsrätter eller derivat hänförliga till utsläppsrätter
– inte tillhandahåller andra investeringstjänster eller utför annan investeringsverksamhet med andra finansiella instrument än råvaruderivat eller utsläppsrätter eller derivat hänförliga till utsläppsrätter.
Ändrad definition av ”multilaterala system” och ”systematiska internhandlare”
Regeringen föreslår att definitionen av ”multilateralt system” ska ändras så att den hänvisar till definitionen av samma begrepp i EU:s förordning om marknader för finansiella instrument. En ”systematisk internhandlare” ska definieras som ett värdepappersinstitut som
– på ett organiserat, frekvent och systematiskt sätt handlar för egen räkning i aktier, depåbevis, börshandlade fonder, certifikat och andra liknande finansiella instrument genom att utföra kundorder utanför en reglerad marknad eller en handelsplattform utan att driva ett multilateralt system eller
– väljer att vara systematisk internhandlare.
Förbud för värdepappersinstitut att ta emot betalning för att vidarebefordra order till en viss mottagare
Regeringen bedömer att det inte krävs någon lagstiftningsåtgärd för möjligheten för medlemsstater att tillfälligt undanta värdepappersföretag från förbudet i EU:s förordning om marknader för finansiella instrument mot att ta emot någon avgift, provision eller icke-monetär förmån för att vidarebefordra order från icke-professionella kunder och kunder som på begäran behandlas som professionella kunder till en viss mottagare.
Upphävandet av reglerna i EU:s direktiv om marknader för finansiella instrument om ersättning till värdepappersföretag för att styra order till en viss handelsplats eller utförandeplats kräver inte heller någon lagstiftningsåtgärd.
Rapporter om bästa orderutförande tas bort
Regeringen föreslår att kravet som innebär att varje företag som driver en handelsplats och varje systematisk internhandlare, marknadsgarant och annan tillhandahållare av likviditet för handel med finansiella instrument minst en gång årligen kostnadsfritt ska offentliggöra data om kvaliteten på utförandet av transaktioner ska tas bort.
Rapporter om utförandeplatser tas bort
Regeringen föreslår att kravet som innebär att ett värdepappersinstitut som utför kundorder varje år ska offentliggöra en sammanfattning av de fem utförandeplatser där institutet främst, i fråga om handelsvolym, utfört kundorder under föregående år ska tas bort.
Utvärdering och uppdatering av system och riktlinjer för utförande av order
Regeringen föreslår att kravet som innebär att ett värdepappersinstitut ska beakta den information som har offentliggjorts i institutets rapporter om bästa orderutförande och om utförandeplatser när det utvärderar och uppdaterar sina system och riktlinjer för utförande av order ska tas bort.
Standarder för datakvalitet och minsta antal aktiva deltagare på reglerade marknader
Regeringen föreslår att ett värdepappersinstitut eller en börs som driver en handelsplats ska inrätta arrangemang för att säkerställa att de uppfyller de standarder för datakvalitet som fastställs enligt EU:s förordning om marknader för finansiella instrument.
En börs ska säkerställa att det på en reglerad marknad som den driver finns åtminstone tre aktiva deltagare som var och en har möjlighet att interagera med övriga deltagare för prisbildningen på den reglerade marknaden.
Avbrytande av handel
Regeringen föreslår att ett värdepappersinstitut eller en börs som driver en handelsplats tillfälligt ska kunna avbryta eller begränsa handeln på handelsplatsen även vid en nödsituation. Ett värdepappersinstitut eller en börs som driver en handelsplats ska säkerställa att parametrarna för att begränsa handeln är lämpligt kalibrerade. Dessutom ska ett värdepappersinstitut eller en börs som driver en handelsplats offentliggöra information på sin webbplats om de omständigheter som leder till att handeln avbryts eller begränsas och om principerna för att fastställa de huvudsakliga tekniska parametrar som används för att göra detta.
Finansinspektionen ska ha befogenhet att besluta om handelsstopp på en handelsplats om en börs eller ett värdepappersinstitut inte avbryter eller begränsar handeln trots att betydande prisrörelser i ett finansiellt instrument eller finansiella instrument relaterade till det instrumentet har lett till oordnade handelsförhållanden på en eller flera marknader. Finansinspektionen ska i en sådan situation även få förelägga
– en börs eller ett värdepappersinstitut att avföra ett finansiellt instrument från handel eller avnotera eller avregistrera ett finansiellt instrument eller
– ett företag eller någon annan att vidta åtgärder för att minska storleken på en position eller exponering i finansiella instrument och att inte ingå ett råvaruderivatkontrakt.
Regler om minsta tillåtna prisändring
När det gäller aktier för vilka den marknadsplats som är den mest relevanta marknaden i fråga om likviditet finns utanför EES föreslår regeringen att en börs ska få ha samma minsta tillåtna prisändring som gäller på den marknadsplatsen, om aktierna har
– ett internationellt identifieringsnummer för värdepapper (ISIN), som utfärdats utanför EES eller
– ett EES-baserat ISIN och aktierna handlas på en marknadsplats i ett tredjeland i lokal valuta eller i en icke-EES-valuta.
Synkronisering av klockor
Regeringen föreslår att det inte längre ska anges i lag att handelsplatser och deras deltagare ska synkronisera de klockor som de använder för att registrera datum och tid för sådana händelser som omfattas av rapporteringsskyldighet.
Kontroller för positionshantering
Regeringen föreslår att bestämmelser om kontroller för positionshantering ska gälla även för ett värdepappersinstitut eller en börs som driver en handelsplats på vilkendet handlas med derivat hänförliga till utsläppsrätter.
Offentliggörande av positioner i vissa derivat
Regeringen föreslår att skyldigheten för värdepappersinstitut och börser som driver en handelsplats att offentliggöra uppgifter om positioner i utsläppsrätter ska tas bort.
Ett värdepappersinstitut eller en börs som driver en handelsplats på vilken det handlas med optioner som avser antingen råvaror eller utsläppsrätter ska varje vecka offentliggöra två rapporter med uppgifter om totala positioner i råvaruderivat eller derivat hänförliga till utsläppsrätter. Den ena rapporten ska utesluta optioner.
Den skyldighet ska tas bort som gör deltagare på handelsplatser skyldiga att rapportera sina egna, sina kunders och slutkundernas positioner i utsläppsrätter till den börs eller det värdepappersinstitut som driver handelsplatsen.
Redovisning av positioner i vissa derivat till behörig myndighet
Regeringen föreslår att skyldigheten för ett värdepappersinstitut att redovisa positioner till Finansinspektionen, eller i förekommande fall en annan behörig myndighet, inte längre ska gälla utsläppsrätter. Skyldigheten att redovisa positioner i råvaruderivat eller derivat hänförliga till utsläppsrätter ska dessutom begränsas till att endast avse positioner i ekonomiskt likvärdiga OTC-kontrakt.
Finansinspektionens ingripandemöjligheter
Ändringar i EU:s direktiv om marknader för finansiella instrument
Enligt Mifid II ska varje medlemsstat utse de behöriga myndigheter som ska fullgöra var och en av de uppgifter som föreskrivs i Mifir och i det direktivet (artikel 67). Enligt lagen om värdepappersmarknaden är Finansinspektionen, eller i särskilt angivna fall Bolagsverket, behörig myndighet (1 kap. 4 b §). Medlemsstaterna ska enligt Mifid II ge de behöriga myndigheterna vissa möjligheter att ingripa genom sanktioner (artikel 70). Dessa regler i direktivet har genomförts i bestämmelser i lagen om värdepappersmarknaden (25 kap.).
Mifid II innehåller en uppräkning av ett stort antal artiklar som, om de överträds, ska kunna leda till sanktioner eller andra administrativa åtgärder (artikel 70.3–70.5). Genom ändringsdirektivet har det gjorts ändringar i Mifid II i fråga om vilka bestämmelser i det direktivet eller i Mifir som medlemsstaterna ska se till att deras behöriga myndigheter kan ingripa mot genom sanktioner (artikel 1.12 i ändringsdirektivet och artikel 70.3 i Mifid II). Nya regler har tillkommit och andra har flyttats eller upphävts, främst med anledning av omfattande ändringar i Mifir men även med anledning av ändringar i MiFID II (artikel 1.12a och b i ändringsdirektivet, artiklarna 5, 8-8b, 11, 11a, 13–15, 18, 20, 22a–22c, 28, 31 och 39a i Mifir och artikel 50 i Mifid II). I Mifid II finns krav på att medlemsstaterna ska införa sanktioner och åtgärder mot fysiska personer i ett företags ledningsorgan (artikel 70.2). Det innebär att ett företags överträdelse av de uppräknade artiklarna (artikel 1.12 i ändringsdirektivet och artikel 70.3 i Mifid II) i vissa fall även ska kunna leda till sanktioner och åtgärder mot fysiska personer i företagets ledningsorgan.
Finansinspektionen kan ingripa mot den som ingår i styrelsen till ett svenskt värdepappersinstitut eller en börs eller är dess verkställande direktör eller ersättare för någon av dem när företaget har åsidosatt sina skyldigheter enligt lag och andra författningar som reglerar företagets verksamhet. I lagen om värdepappersmarknaden finns även bestämmelser om ingripanden mot den eller de personer som har ansvaret för ledningen av en filial till ett utländskt företag som hör hemma utanför EES (25 kap. 1 a och b, 1 d–f och 15 a och b §§). I lagen anges uttryckligen vilka överträdelser från ett företags sida som kan leda till sanktioner mot fysiska personer (se prop. 2016/17:162 s. 536 och 537).
Ingripanden mot ledningspersoner vid överträdelser av Mifir
Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska ingripa mot någon som ingår i ledningen för ett svenskt värdepappersinstitut, en börs eller en filial till ett utländskt företag som hör hemma utanför EES vid överträdelser av följande bestämmelser i EU:s förordning om marknader för finansiella instrument:
– reglerna om volymtak för referensprisundantaget (artikel 5)
– krav på transparens före handel på handelsplattformar när det gäller derivat (artikel 8a.2)
– krav på transparens före handel på handelsplatser när det gäller paketorder (artikel 8b)
– regler om uppskjutet offentliggörande av obligationer, strukturerade finansiella produkter eller utsläppsrätter (artikel 11.1 andra stycket första meningen, 11.1a andra stycket, 11.1b eller 11.3 fjärde stycket)
– regler om uppskjutet offentliggörande av derivat (artikel 11a.1 andra stycket första meningen eller fjärde stycket)
– skyldighet att tillgängliggöra data före och efter handel på rimliga affärsvillkor (artikel 13.1 eller 13.2)
– krav på överföring av data till datacentralen för tillhandahållare av konsoliderad handelsinformation (artikel 22a.1 och 22a.5–22a.7)
– standarder för datakvalitet (artikel 22b.1)
– krav på synkronisering av affärsklockor (artikel 22c.1).
Finansinspektionen ska ingripa mot någon som ingår i ledningen för en börs eller en filial till ett utländskt företag som hör hemma utanför EES som inte följer kravet på transparens före handel på reglerade marknader när det gäller derivat (artikel 8a.1).
Finansinspektionen ska ingripa mot någon som ingår i ledningen för ett svenskt värdepappersinstitut eller en börs som inte följer kraven på att föra register eller offentliggöra uppgifter om riskreduceringstjänster efter handel (artikel 31.3).
Finansinspektionen ska ingripa mot någon som ingår i ledningen för ett svenskt värdepappersinstitut eller en filial till ett utländskt företag som hör hemma utanför EES vid överträdelser av
– skyldigheter för systematiska internhandlare (artikel 14.1–14.3)
– krav på systematiska internhandlare vid utförande av kundorder (artikel 15.1 första stycket, andra stycket första eller tredje meningarna eller fjärde stycket, 15.2 eller 15.4 andra meningen)
– krav på offentliggörande efter avslutade transaktioner (artikel 20.1, 20.1a eller 20.2 första meningen)
– förbudet att ta emot betalning för orderflöde (artikel 39a).
Finansinspektionens befogenhet att ingripa mot någon som ingår i ledningen för ett svenskt värdepappersinstitut, en börs eller en filial till ett utländskt företag som hör hemma utanför EES vid överträdelser av artikel 8.3 och 8.4 ska upphävas.
Finansinspektionens befogenhet att ingripa mot någon som ingår i ledningen för ett svenskt värdepappersinstitut eller en filial till ett utländskt företag som hör hemma utanför EES vid överträdelser av artikel 18 ska upphävas.
Finansinspektionens befogenhet att ingripa mot någon som ingår i ledningen för ett svenskt värdepappersinstitut vid överträdelser av artikel 28.2 första stycket ska upphävas.
Ingripanden mot ledningspersoner vid överträdelser av lagen om värdepappersmarknaden
Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska ingripa mot någon som ingår i ledningen för ett svenskt värdepappersinstitut, en börs eller en filial till ett utländskt företag som hör hemma utanför EES om företaget åsidosatt sin skyldighet enligt bestämmelser i lagen om värdepappersmarknaden om antal aktiva deltagare på en handelsplattform eller arrangemang för att säkerställa datakvalitet. Detsamma ska gälla om företaget åsidosatt sin skyldighet att följa Finansinspektionens föreläggande med anledning av betydande prisrörelser.
Befogenheterna för Finansinspektionen att ingripa mot någon som ingår i ledningen för ett svenskt värdepappersinstitut, en börs eller en filial till ett utländskt företag som hör hemma utanför EES ska tas bort i de fall det rör sig om överträdelser i lagen som nu föreslås upphävas.
Ingripanden mot företag
Regeringen föreslår att Finansinspektionens befogenheter att utfärda förelägganden mot ett utländskt värdepappersföretag som hör hemma inom EES och som driver verksamhet från en filial i Sverige ska tas bort i de fall det rör sig om överträdelser i lagen som nu föreslås upphävas.
Ändringar som inte riktar sig till medlemsstaterna
Regeringen bedömer att ändringar i EU:s direktiv om marknader för finansiella instrument som inte riktar sig till medlemsstaterna inte kräver några lagstiftningsåtgärder.
Avgifter till Finansinspektionen
Regeringen bedömer att det inte behövs några lagändringar för att Finansinspektionen ska ha möjlighet att bevilja värdpappersinstitut status som utsedd publiceringsenhet för särskilda kategorier av finansiella instrument enligt EU:s förordning om värdepappersmarknaden.
Finansinspektionens beslut att förbjuda handel i vissa fall
Regeringen föreslår att det om Finansinspektionen har beslutat om handelsstopp i ett finansiellt instrument på en handelsplats på grund av att investerarna inte i tillräcklig omfattning har tillgång till information om emittenten eller det finansiella instrumentet, är inspektionen som ska besluta när handeln kan återupptas. Beslutet att återuppta handeln ska föregås av samråd med börsen eller värdepappersinstitutet som driver handelsplatsen.
Kompletterande bestämmelser till förordningen om värdepapperscentraler
Regeringen föreslår att hänvisningar i svensk lagstiftning till EU:s förordning om värdepapperscentraler ska ändras till att avse förordningen i den vid varje tidpunkt gällande lydelsen, s.k. dynamisk hänvisning.
Hänvisningar i kontoföringslagen till artiklar i EU:s förordning om värdepapperscentraler ska ändras redaktionellt för att anpassas till förordningen.
Definitionen av kvalificerat innehav i kontoföringslagen ska tas bort.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Regeringen föreslår att den nya befogenheten för Finansinspektionen att besluta om återupptagande av handeln efter ett handelsstopp samt de kompletterande bestämmelserna till förordningen om värdepapperscentraler ska träda i kraft den 1 juni 2025. Övriga lagändringar ska träda i kraft den 29 september 2025.
De ändringar i lagen om värdepappersmarknaden som föreslås träda i kraft den 29 september 2025 ska inte gälla för överträdelser som har ägt rum före ikraftträdandet.
Utskottets ställningstagande
Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2024/25:110 Regellättnader och ökad transparens på värdepappersmarknaden:
1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.
2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.
3. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument.
4. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1999:1309) om system för avveckling av förpliktelser på värdepappersmarknaden.
5. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551).
Bilaga 2