HC01FiU31: Extra ändringsbudget för 2025 – Ytterligare stöd till Ukraina
Finansutskottets betänkande
|
Extra ändringsbudget för 2025 – Ytterligare stöd till Ukraina
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till extra ändringsbudget.
Förslagen är en följd av att Ukraina har efterfrågat ytterligare materiel.
I propositionen föreslår regeringen att den ska bemyndigas att till Ukraina skänka försvarsmateriel som kan avvaras under en begränsad tid. Vidare föreslås ökade anslag och bemyndiganden för att kunna upphandla och iordningställa materiel att skänka till Ukraina samt för att kunna ersätta delar av den materiel som enligt förslaget ska skänkas till Ukraina. Propositionen innehåller också förslag om ökade anslag till Totalförsvarets forskningsinstitut, Kustbevakningen, Myndigheten för psykologiskt försvar samt anslaget Krisberedskap för ytterligare stöd till Ukraina. Därutöver finns förslag om ett utvidgat anslagsändamål.
Förslagen rör utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap.
I betänkandet finns ett särskilt yttrande (C).
Behandlade förslag
Proposition 2024/25:146 Extra ändringsbudget för 2025 – Ytterligare stöd till Ukraina.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Extra ändringsbudget för 2025 – Ytterligare stöd till Ukraina
Extra ändringsbudget för 2025 – Ytterligare stöd till Ukraina (C)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens förslag till ändrad ram för utgiftsområde 6 och ändrade anslag 2025
Bilaga 3
Regeringens förslag till ändrade beställningsbemyndiganden 2025
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Extra ändringsbudget för 2025 – Ytterligare stöd till Ukraina |
Riksdagen
a) godkänner den föreslagna användningen av anslaget 1:2 Försvarsmak-tens insatser internationellt inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap,
b) bemyndigar regeringen att under 2025 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av finkalibrig ammunition, spräng- och tändmedel, kulsprutor, övningsvapen, fordon för sjuktransporter, sjukvårdsmateriel, bas- och underhållsutrustning, fordon till flygbaser, personlig utrustning, fältförplägnadsmateriel och livsmedel, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 432 156 000 kronor,
c) godkänner den ändrade ramen för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap och anvisar de ändrade anslagen enligt regeringens förslag,
d) bemyndigar regeringen att under 2025 ingå ekonomiska åtaganden som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst de belopp och inom de tidsperioder som regeringen föreslår.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2024/25:146 punkterna 1–4.
Stockholm den 22 april 2025
På finansutskottets vägnar
Edward Riedl
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Edward Riedl (M), Mikael Damberg (S), Oscar Sjöstedt (SD), Gunilla Carlsson (S), Dennis Dioukarev (SD), Björn Wiechel (S), Jan Ericson (M), Ingela Nylund Watz (S), Charlotte Quensel (SD), Eva Lindh (S), Ida Drougge (M), Martin Ådahl (C), David Perez (SD), Cecilia Rönn (L), Ilona Szatmári Waldau (V), Annika Hirvonen (MP) och Cecilia Engström (KD).
Ärendet och dess beredning
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2024/25:146 Extra ändringsbudget för 2025 – Ytterligare stöd till Ukraina. I propositionen lämnar regeringen förslag till ändringar i statens budget för 2025. Förslaget är en följd av att Ukraina har efterfrågat ytterligare stöd.
Propositionen överlämnades till riksdagen den 1 april 2025. Vid bordläggningen av propositionen samma dag beslutade riksdagen, i enlighet med regeringens förslag, att förkorta motionstiden till sex dagar (prot. 2024/25:93). Motionstiden löpte således ut måndagen den 7 april 2025. Inga följdmotioner har lämnats med anledning av propositionen.
Utskottet har till följd av den korta beredningstiden inte gett andra utskott tillfälle att yttra sig.
I bilaga 1 finns en förteckning över de behandlade förslagen. I bilaga 2 finns regeringens förslag till ändrad ram för utgiftsområde 6 och ändrade anslag för 2025. I bilaga 3 finns regeringens förslag till ändrade beställningsbemyndiganden för 2025.
Skäl för ändringar i statens budget
Enligt riksdagsordningen (RO) får regeringen vid högst två tillfällen lämna en proposition med förslag till ändringar i statens budget för det löpande budgetåret (9 kap. 6 § första stycket). En sådan proposition lämnas i anslutning till budgetpropositionen eller den ekonomiska vårpropositionen (tilläggsbestämmelse 9.6.1 RO). Förslag till ändringar i budgeten får dock lämnas vid andra tillfällen om regeringen anser att det finns särskilda skäl (9 kap. 6 § andra stycket RO). Enligt 9 kap. 13 § RO får riksdagen, om en proposition måste behandlas skyndsamt, på förslag av regeringen besluta om kortare motionstid om det finns synnerliga skäl.
I propositionen anför regeringen att Sverige sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes har lämnat ett omfattande stöd till Ukraina. Landet har efterfrågat ytterligare stöd. Sverige har enligt regeringen ett utrikes- och säkerhetspolitiskt intresse av att skyndsamt bistå Ukraina med det efterfrågade stödet och regeringen anser därför att det finns särskilda skäl för att lämna förslag till ändringar i statens budget för 2025. Därmed anser regeringen också att det finns synnerliga skäl för riksdagen att besluta om förkortad motionstid.
Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att införa en ram för det militära stödet till Ukraina för 2024–2026. Ramen uppgår till 75 miljarder kronor, fördelat på 25 miljarder kronor per år. Det stöd till Ukraina som föreslås i propositionen är en del av den ramen. I propositionen omfördelas 16,5 miljarder kronor av 2026 års ram till 2025.
Ändringsbudgetar under 2025
Regeringen har vid ett tidigare tillfälle lämnat en proposition med förslag till extra ändringsbudget för 2025. Propositionen avsåg försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina (prop. 2024/25:94, bet. 2024/25:FiU29, rskr. 2024/25:144 och 145).
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2025 besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av finkalibrig ammunition, spräng- och tändmedel, kulsprutor, övningsvapen, fordon för sjuktransporter, sjukvårdsmateriel, bas- och underhållsutrustning, fordon till flygbaser, personlig utrustning, fältförplägnadsmateriel och livsmedel, som kan avvaras under en begränsad tid. Riksdagen godkänner en ändrad utgiftsområdesram och ändrade beställnings-bemyndiganden, anvisar ändrade anslag och godkänner ändrade anslagsändamål enligt regeringens förslag.
Jämför det särskilda yttrandet (C).
Propositionen
Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap
Anslaget 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap
I statens budget för innevarande år finns anslaget 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap uppfört med 66 976 663 000 kronor.
Regeringen föreslår att den ska bemyndigas att skänka försvarsmateriel till Ukraina. Överföringen av materielen till Ukraina medför bl.a. kostnader för transport med tillhörande säkerhetsoperationer, iordningställande och stöd till underhåll av materielen. Vidare behöver Försvarsmakten genomföra utbildningsinsatser för att utveckla Ukrainas försvarsförmåga, inklusive insatser riktade till ukrainska medborgare. Anslaget ökas därför med 125 035 000 kronor.
Ökningen av anslaget finansieras genom att anslaget 1:14 Stöd till Ukraina minskas med motsvarande belopp.
Vidare ökas anslaget med 250 000 000 kronor. Efter förslag i propositionen Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina ökades anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar med 954 600 000 kronor. Av detta belopp skulle enligt regeringen rätteligen 250 000 000 kronor ha tillförts anslaget 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap. Medlen omfördelas i enlighet med detta, varför anslaget ökas med 250 000 000 kronor.
Sammantaget ökas anslaget med 375 035 000 kronor.
Anslaget 1:2 Försvarsmaktens insatser internationellt
I statens budget för innevarande år finns anslaget 1:2 Försvarsmaktens insatser internationellt uppfört med 5 232 359 000 kronor. Vidare har regeringen ett bemyndigande att under innevarande år besluta om beställningar och materiel som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 5 948 450 000 kronor 2026 och 2027.
Ukraina har behov av ytterligare materiel och utrustning för att stärka sin operativa försvarsförmåga, t.ex. ammunition, marin materiel, satellitkommunikationssystem, infanteriutrustning och splitterskyddade fordon samt materiel och utrustning inom luftförsvarsområdet. Försvarets materielverk har på uppdrag av regeringen lämnat förslag på materiel och utrustning som kan upphandlas och skänkas till Ukraina (Fö2024/01761 och Fö2025/00474). Det handlar framför allt om materiel och utrustning som finns tillgänglig på marknaden men det kan även vara fråga om materiel och utrustning som kräver viss utveckling och anpassning för att kunna möta ukrainska behov. Sverige har ett utrikes- och säkerhetspolitiskt intresse av att bistå Ukraina med den efterfrågade materielen och utrustningen. Sverige bör därför anskaffa sådan materiel och utrustning för att skänka den till Ukraina. Anslaget ökas därför med 5 429 555 000 kronor.
För att kunna skänka den efterfrågade materielen och utrustningen till Ukraina behöver bemyndigandet att besluta om beställningar som medför ekonomiska åtaganden över flera år utökas med 4 258 590 000 kronor. För att kunna hantera osäkerheter när det gäller utförandet av leveranser av den materiel och utrustning som ska anskaffas föreslås bemyndigandet även omfatta en marginal på 2 258 490 000 kronor. Sammantaget föreslås bemyndigandet utökas med 6 517 080 000 kronor. Vidare bör det tydliggöras att bemyndigandet även omfattar beställningar av utrustning. Regeringen föreslår att den bemyndigas att besluta om beställningar av materiel och utrustning som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 12 465 530 000 kronor. Ökningen av bemyndigandet medför behov av framtida anslag, och anslaget beräknas öka med 4 241 590 000 kronor 2026 och med 17 000 000 kronor 2027.
Ändamålet för anslaget bör, utöver att anskaffa materiel och utrustning för att skänka till Ukraina, även omfatta att utveckla materiel och utrustning i detta syfte. Ändamålet bör därför utvidgas i enlighet med detta.
Vidare ökas anslaget med 332 000 000 kronor. Efter förslag i propositionen Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina ökades anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar med 954 600 000 kronor. Av detta belopp skulle enligt regeringen rätteligen 332 000 000 kronor ha tillförts anslaget 1:2 Försvarsmaktens insatser internationellt. Medlen omfördelas i enlighet med detta, varför anslaget ökas med 332 000 000 kronor.
Sammantaget ökas anslaget med 5 761 555 000 kronor.
Anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar
I statens budget för innevarande år finns anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar uppfört med 60 513 471 000 kronor. Vidare har regeringen ett bemyndigande att under innevarande år besluta om beställningar och avveckling av materiel och anläggningar som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 247 021 900 000 kronor 2026–2036.
Ukraina har behov av försvarsmateriel, t.ex. eldhandvapen, utrustning till flygbasunderhåll och sjukvårdsmateriel. Försvarsmakten har på uppdrag av regeringen lämnat förslag på hur ett fortsatt stöd till Ukraina kan utformas (Fö2025/00456). Sverige har ett utrikes- och säkerhetspolitiskt intresse av att tillhandahålla den efterfrågade materielen till Ukraina. Sverige bör därför bistå Ukraina med den materiel som Försvarsmakten bedöms kunna avvara.
Enligt 8 kap. 6 § budgetlagen (2011:203) får regeringen besluta om överlåtelse av lös egendom om egendomen inte längre behövs för statens verksamhet eller blivit obrukbar eller om den inte anskaffats med statens medel. Den aktuella försvarsmaterielen behövs för statens verksamhet men bedöms tillfälligt kunna avvaras som stöd till Ukraina. För att regeringen ska kunna skänka materielen krävs därför riksdagens bemyndigande.
Mot den bakgrunden föreslår regeringen att den bemyndigas att under 2025 besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av finkalibrig ammunition, spräng- och tändmedel, kulsprutor, övningsvapen, fordon för sjuktransporter, sjukvårdsmateriel, bas- och underhållsutrustning, fordon till flygbaser, personlig utrustning, fältförplägnadsmateriel och livsmedel, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 432 156 000 kronor.
Med hänsyn till Försvarsmaktens behov och det säkerhetspolitiska läget är det av stor betydelse att delar av den materiel som regeringen föreslår ska skänkas till Ukraina skyndsamt kan ersättas med motsvarande materiel. Anslaget bör därför ökas med 12 530 000 kronor.
För att kunna ersätta den materiel som regeringen föreslår ska skänkas till Ukraina med motsvarande materiel behöver även beställningar göras som medför ekonomiska åtaganden kommande år. Bemyndigandet bör därför ökas med 419 626 000 kronor. Ökningen av bemyndigandet medför behov av framtida anslag, och anslaget beräknas öka med 201 886 000 kronor 2026, 201 569 000 kronor 2027 och 16 171 000 kronor 2028.
Ökningarna av anslaget 2025–2028 finansieras genom att anslaget 1:14 Stöd till Ukraina minskas med 432 156 000 kronor.
Vidare minskas anslaget med 582 000 000 kronor. Av de medel som tillfördes anslaget efter förslag i propositionen Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina skulle enligt regeringen rätteligen 250 000 000 kronor ha tillförts anslaget 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap och 332 000 000 kronor ha tillförts anslaget 1:2 Försvarsmaktens insatser internationellt. Medlen omfördelas i enlighet med detta, varför anslaget minskas med 582 000 000 kronor.
Sammantaget minskas anslaget med 569 470 000 kronor.
Anslaget 1:9 Totalförsvarets forskningsinstitut
I statens budget för innevarande år finns anslaget 1:9 Totalförsvarets forskningsinstitut uppfört med 661 634 000 kronor.
Ukraina har efterfrågat stöd för att stärka landets totalförsvarsförmåga. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har lämnat förslag på hur ett stöd kan utformas (Fö2025/00469). FOI har möjlighet att bistå Ukraina med CBRN-analyser och stöd för att automatiskt upptäcka fientliga fordon från drönare. Sverige har ett utrikes- och säkerhetspolitiskt intresse av att stödja Ukraina på detta område. Anslaget ökas därför med 11 000 000 kronor. Ökningen finansieras genom att anslaget 1:14 Stöd till Ukraina minskas med motsvarande belopp.
Anslaget 1:14 Stöd till Ukraina
I statens budget för innevarande år finns anslaget 1:14 Stöd till Ukraina uppfört med 12 260 100 000 kronor.
Efter förslag i propositionen Extra ändringsbudget för 2025 – Stöd till Ukraina minskades anslaget med 10 479 900 000 kronor för att finansiera de anslagsökningar som föreslogs och beräknades i den propositionen (prop. 2024/25:94, bet. 2024/25:FiU29, rskr. 2024/25:145). I budgetpropositionen för 2025 beräknades anslaget till 25 000 000 000 kronor för 2026 (prop. 2024/25:1 utg.omr. 6). Till följd av det säkerhetspolitiska läget är det enligt regeringen angeläget att tidigarelägga en del av det planerade stödet till Ukraina. Av de medel som beräknades för 2026, bör 16 500 000 000 kronor omfördelas till 2025. Anslaget ökas därför med 16 500 000 000 kronor och beräknas minska med motsvarande belopp 2026.
För att finansiera de anslagsökningar som föreslås och beräknas i denna proposition minskas anslaget med 10 388 336 000 kronor. Minskningen innebär att medel omfördelas från anslaget 1:14 Stöd till Ukraina till andra berörda anslag, för att genomföra stödinsatser. Sammantaget ökas anslaget med 6 111 664 000 kronor.
Anslaget 2:1 Kustbevakningen
I statens budget för innevarande år finns anslaget 2:1 Kustbevakningen uppfört med 1 914 822 000 kronor.
Ukraina har behov av stöd inom det maritima området och har särskilt efterfrågat utbildningar om bl.a. bordning, övertagande av fartyg, räddningstjänst till sjöss och skyddsutrustning. Kustbevakningen har lämnat förslag på stöd som kan lämnas till Ukraina, t.ex. utbildningar och skyddsutrustning i form av flytvästar med skyddsväst och överlevnadsdräkter (Fö2025/00239). Sverige har ett utrikes- och säkerhetspolitiskt intresse av att bistå Ukraina med det efterfrågade stödet. Anslaget ökas därför med 5 000 000 kronor. Ökningen finansieras genom att anslaget 1:14 Stöd till Ukraina minskas med motsvarande belopp.
Anslaget 2:4 Krisberedskap
I statens budget för innevarande år finns anslaget 2:4 Krisberedskap uppfört med 2 443 608 000 kronor. Vidare har regeringen ett bemyndigande att under innevarande år ingå ekonomiska åtaganden som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 3 050 000 000 kronor 2026–2031.
Ukraina har efterfrågat stöd inom områdena räddningstjänst, energi och maritim säkerhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har lämnat förslag på stöd som kan lämnas till Ukraina (Fö2025/00246). MSB föreslår bl.a. stöd i syfte att skydda kritisk infrastruktur inom energiområdet samt inom räddningstjänst. Vidare föreslås stöd i form av utbildning och materiel för bl.a. kommunikationssamband och skydd mot CBRNE-attacker samt för att främja återhämtning för ukrainsk sjukvårdspersonal.
Sverige har ett utrikes- och säkerhetspolitiskt intresse av att bistå Ukraina med de efterfrågade stöden. En del av den materiel som ska skänkas till Ukraina behöver anskaffas. Det är även av stor betydelse att övrig materiel som regeringen föreslår ska skänkas skyndsamt kan ersättas med motsvarande materiel. Anslaget ökas därför med 31 000 000 kronor.
För att kunna dels anskaffa materiel att skänka till Ukraina, dels ersätta resterande del av den materiel som regeringen föreslår ska skänkas, behöver beställningar göras som medför ekonomiska åtaganden kommande år. Bemyndigandet ökas därför med 91 000 000 kronor. Ökningen av bemyndigandet medför behov av framtida anslag, och anslaget beräknas öka med 91 000 000 kronor 2026. Ökningarna av anslaget 2025 och 2026 finansieras genom att anslaget 1:14 Stöd till Ukraina minskas med 122 000 000 kronor.
Anslaget 2:8 Myndigheten för psykologiskt försvar
I statens budget för innevarande år finns anslaget 2:8 Myndigheten för psykologiskt försvar uppfört med 166 248 000 kronor.
Regeringen bedömer det som angeläget att stödja de institutioner som har till uppgift att skydda demokratiska processer i Ukraina. Myndigheten för psykologiskt försvar har möjlighet att bistå Ukraina inom detta område. Anslaget ökas därför med 5 000 000 kronor.
Ökningen finansieras genom att anslaget 1:14 Stöd till Ukraina minskas med motsvarande belopp.
Konsekvenser för statens budget
De förslag som regeringen lämnar i propositionen innebär att de anvisade medlen sammantaget ökar med 11,7 miljarder kronor 2025. De ökade utgifterna beräknas försvaga statens finansiella sparande med 11,7 miljarder kronor och öka statens lånebehov med motsvarande belopp.
De föreslagna ändringarna av beställningsbemyndigandena för anslagen 1:2 Försvarsmaktens insatser internationellt, 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar och 2:4 Krisberedskap medför ökade utgifter. Anslagen beräknas behöva öka med sammanlagt 4,8 miljarder kronor 2026–2028. De ökade utgifterna beräknas försämra statens finansiella sparande med 4,5 miljarder kronor 2026, 0,2 miljarder kronor 2027 och 0,0 miljarder kronor 2028.
Förslaget som innebär att 16,5 miljarder kronor av de medel som beräknats för stöd till Ukraina 2026 omfördelas till 2025 beräknas minska statens utgifter med 16,5 miljarder kronor 2026.
Sammantaget beräknas statens lånebehov minska med 12,0 miljarder kronor 2026, öka med 0,2 miljarder kronor 2027 och öka med 0,0 miljarder kronor 2028.
Anslagsökningar som föreslås och beräknas i propositionen finansieras genom att anslaget 1:14 Stöd till Ukraina minskas med motsvarande belopp.
Utskottets ställningstagande
Utskottet tillstyrker propositionen.
Det politiska stödet till Ukraina är brett i Sveriges riksdag. Regeringen ger i sina ändringsbudgetar om ökat ekonomiskt och militärt stöd uttryck för den vilja som i dag finns i riksdagen att stödja Ukrainas kampa för att vinna kriget. Det paket som denna extra ändringsbudget innebär behövs och är mycket välkommet. Centerpartiet står självklart bakom det i alla delar.
Sverige har starka statsfinanser, en stark försvarsindustri, en opinion som står helhjärtat bakom Ukraina och starka säkerhetsintressen av att Ukraina och inte Ryssland står som vinnare i kriget. Därför borde vi som land stå längst fram i Europa när det gäller ekonomiskt och militärt stöd. Det ankommer på oss som inte behöver stå i första frontlinjen och offra våra liv för friheten och demokratin i Europa. Därför är stödet också en av Centerpartiets viktigaste prioriteringar. Ryssland ska ut ur Ukraina och också lämna tillbaka de sedan 2014 illegalt ockuperade områdena på Krim och i östra Ukraina. Faller Ukraina står fler europeiska länder på tur och då riskerar kriget också att direkt komma till oss.
Efter en överenskommelse i riksdagen ligger stödet till Ukraina utanför det ordinarie reformutrymmet. Frågan om hur stort stödet ska vara är därför en fråga om hur mycket större statsskuld vi kan acceptera för att hjälpa under de år som Ukraina måste försvara sig och få ut den ryska ockupationsmakten från sitt territorium. Regeringen satte budgetramen till 75 miljarder kronor över de tre åren 2024–2026 – alltså drygt 0,3 procent av BNP per år, vilket Centerpartiet hela tiden har ansett är alldeles för lite. Det rimliga är att Sverige likt de länder som går före ger 1 procent av BNP i ekonomiskt och militärt stöd varje år. Nu har regeringen också uttalat att en del av ramen för 2026 ska fördelas till innevarande år. Ett sådant beslut har dock inte ännu fattats, får inte heller riskera det fortsatta stödet och är inte tillräckligt. Centerpartiet anser därför alltjämt att ett beslut om att utöka den på förhand annonserade stödramen till minst 1 procent av BNP årligen därför bör fattas av riksdagen snarast.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2024/25:146 Extra ändringsbudget för 2025 – Ytterligare stöd till Ukraina:
1. Riksdagen godkänner den föreslagna användningen av anslaget 1:2 Försvarsmaktens insatser internationellt inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap (avsnitt 3.1).
2. Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2025 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av finkalibrig ammunition, spräng- och tändmedel, kulsprutor, övningsvapen, fordon för sjuktransporter, sjukvårdsmateriel, bas- och underhållsutrustning, fordon till flygbaser, personlig utrustning, fältförplägnadsmateriel och livsmedel, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 432 156 000 kronor (avsnitt 3.1).
3. Riksdagen godkänner ändrad ram för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap och anvisar ändrade anslag enligt tabell 1.1.
4. Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2025 ingå ekonomiska åtaganden som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst de belopp och inom de tidsperioder som anges i tabell 1.2.
Bilaga 2
Regeringens förslag till ändrad ram för utgiftsområde 6 och ändrade anslag 2025
Ändrad ram för utgiftsområde 6 och ändrade anslag 2025
Tusental kronor
Utgiftsområde/anslag |
Beslutad ram/anvisat anslag |
Förslag till förändring av ram/ anslag |
Ny ram/ny anslagsnivå |
|
6 |
Försvar och samhällets krisberedskap |
163 494 144 |
11 730 784 |
175 224 928 |
1:1 |
Förbandsverksamhet och beredskap |
66 976 663 |
375 035 |
67 351 698 |
1:2 |
Försvarsmaktens insatser internationellt |
5 232 359 |
5 761 555 |
10 993 914 |
1:3 |
Anskaffning av materiel och anläggningar |
60 513 471 |
–569 470 |
59 944 001 |
1:9 |
Totalförsvarets forskningsinstitut |
661 634 |
11 000 |
672 634 |
1:14 |
Stöd till Ukraina |
12 260 100 |
6 111 664 |
18 371 764 |
2:1 |
Kustbevakningen |
1 914 822 |
5 000 |
1 919 822 |
2:4 |
Krisberedskap |
2 443 608 |
31 000 |
2 474 608 |
2:8 |
Myndigheten för psykologiskt försvar |
166 248 |
5 000 |
171 248 |
Summa anslagsförändring på ändringsbudget |
|
11 730 784 |
|
Bilaga 3
Regeringens förslag till ändrade beställningsbemyndiganden 2025
Ändrade beställningsbemyndiganden 2025 inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap
Tusental kronor
Anslag |
Beslutat beställnings-bemyndigande |
Förändring av beställnings- |
Nytt |
Tidsperiod |
|
1:2 |
Försvarsmaktens insatser internationellt |
5 948 450 |
6 517 080 |
12 465 530 |
2026–2027 |
1:3 |
Anskaffning av materiel och anläggningar |
247 021 900 |
419 626 |
247 441 526 |
2026–2036 |
2:4 |
Krisberedskap |
3 050 000 |
91 000 |
3 141 000 |
2026–2031 |
Summa förändring av beställningsbemyndiganden på ändringsbudget |
|
7 027 706 |
|
|
Anm.: De ekonomiska åtagandena medger utgifter fr.o.m. 2026 t.o.m. angivet slutår.