HB12994: Vårdbehov och kapacitet inom barn- och ungdomspsykiatrin

Svar på fråga 2023/24:994 Vårdbehov och kapacitet inom barn- och ungdomspsykiatrin

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:994 av Anna Vikström (S)
Vårdbehov och kapacitet inom barn- och ungdomspsykiatrin

Anna Vikström har frågat mig om vad jag avser att vidta för åtgärder för att öka kapaciteten inom barn- och ungdomspsykiatrin för att minska väntetiderna.

Det är sjukvårdshuvudmännen, med direktvalda politiker på kommun- och regionnivå med beskattningsrätt, som ansvarar för att tillhandahålla god och jämlik hälso- och sjukvård och säkerställa att patienter, inbegripet barn och unga som behöver specialiserad vård för psykiatrisk problematik, får vård i tid.

Jag ser med oro på att långa väntetider fortsatt är en utmaning inom barn- och ungdomspsykiatrin och att detta kan riskera att leda till att patientens tillstånd försämras eller i värsta fall till en ökad risk för suicidförsök eller suicid. Det är oacceptabelt. Vården behöver finnas där när den behövs. Detta är också en särskild prioritering för regeringen. Vården ska vara tillgänglig, effektiv och av god kvalitet. Det statliga ansvarstagandet i vården ska öka.

Regeringen genomför stora satsningar för att stödja regionerna i ett bekymmersamt ekonomiskt läge. För detta syfte har regeringen avsatt cirka tio miljarder kronor under 2024 inom ramen för dels ett sektorsbidrag till regionerna som omfattar tre miljarder kronor, dels överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som alla rör olika delar av hälso- och sjukvården. Mot bakgrund av den ekonomiska utvecklingen fördelar regeringen ytterligare tillskott till regionerna i form av ett andra sektorsbidrag om sex miljarder kronor.

Vidare genomför regeringen under 2024 kraftfulla satsningar inom området psykisk hälsa och suicidprevention genom en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner som omfattar ca 1,6 miljarder kronor för att bl.a. stödja huvudmännen i arbetet med att utveckla vården vid psykisk ohälsa och korta köerna till vård. Därutöver genomförs för andra året i rad, en förstärkt satsning på tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin som omfattar 530 miljoner kronor för 2024, vilket är ett rekordhögt belopp.

Detta är viktiga satsningar som skapar förutsättningar för regionerna att utveckla och förbättra tillgängligheten till svensk hälso- och sjukvård, inbegripet barn- och ungdomspsykiatrin.

En viktig åtgärd för att utveckla arbetet med att korta väntetiderna till vården är även den utredning som regeringen har beslutat om som avser bättre styrning för en tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård med god kontinuitet (dir. 2024:50). I utredarens uppdrag ingår att analysera och föreslå en ny och stärkt vårdgaranti med väsentligt kortare tidsgränser än i dag. I uppdraget ingår även att föreslå en vårdgaranti inom den specialiserade vården, som bl.a. innebär att barn och unga som är i behov av specialiserad vård vid psykisk ohälsa inte ska behöva vänta längre än 30 dagar på en första bedömning samt ytterligare 30 dagar på en fördjupad utredning eller behandling. Om förslagen medför kostnadsökningar för staten, regionerna eller kommunerna, ska utredaren föreslå hur dessa ska finansieras. Uppdraget ska slutredovisas senast den 25 maj 2026.

 

Stockholm den 1 juli 2024

 

Jakob Forssmed