HB12942: Skydd mot påverkansoperationer i valet till Europaparlamentet

Svar på fråga 2023/24:942 Skydd mot påverkansoperationer i valet till Europaparlamentet

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Svar på fråga 2023/24:942 av Helén Pettersson (S)
Skydd mot påverkansoperationer i valet till Europaparlamentet

Helén Pettersson har frågat mig hur jag avser se till att valet till Europaparlamentet kan genomföras utan påverkan från påverkanskampanjer och vilseledande information, och hur jag kan vara säker på att valet inte kommer att påverkas av de kampanjer som pågår.

Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt säkerhetsläge och det finns anledning att vara uppmärksam på försök till valpåverkan. Påverkanskampanjer, desinformation och cyberangrepp är exempel på hybridhot som Sverige ställts och kommer fortsätta ställas inför.

Det svenska valsystemet är robust och det finns i nuläget inget som talar för att Sverige skulle vara en särskild måltavla för påverkanskampanjer i samband med Europaparlamentsvalet 2024. Läget kan dock förändras fort och därför följer regeringen och våra myndigheter arbetet med, och utvecklingen kring, Europaparlamentsvalet nära.

Det pågår just nu ett intensivt arbete, både i Regeringskansliet och hos myndigheterna, för att Europaparlamentsvalet ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Flera myndigheter är involverade i arbetet, exempelvis genom ett nationellt valnätverk där berörda myndigheter regelbundet träffas för att samverka kring skyddet av valgenomförandet. Myndigheterna i Nationellt cybersäkerhetscenter (NCSC) stödjer berörda myndigheter. Även hos Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) är arbete kring utländsk valpåverkan en prioriterad fråga. MPF har under våren haft en särskild bevakning på valet till Europaparlamentet, genomfört utbildningsinsatser och erbjudit riksdagspartierna möjlighet till möten i syfte att höja medvetenheten kring hot, risker och sårbarheter kopplat till otillbörlig informationspåverkan. Regeringskansliet och MPF deltar även i EU:s Rapid Alert System där samtliga medlemsstater löpande delar information om incidenter och förberedelser inför valet.

 

Stockholm den 5 juni 2024

 

 

 

Carl-Oskar Bohlin