HB12873: Diskriminering av personer med funktionsnedsättning

Svar på fråga 2023/24:873 Diskriminering av personer med funktionsnedsättning

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2023/24:873 av Nadja Awad (V)
Diskriminering av personer med funktionsnedsättning

Nadja Awad har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa diskrimineringen av personer med funktionsnedsättningar.

Jag vill börja med att tacka riksdagsledamoten för frågan och för engagemanget mot diskriminering. Målet för regeringens politik mot diskriminering är ett samhälle fritt från diskriminering. Oavsett vem som drabbas av diskriminering kan det inte accepteras. Det är därför en angelägenhet för hela samhället att verka för lika rättigheter och möjligheter och mot diskriminering.

Jag har tagit del av den statistikrapport som Diskrimineringsombudsmannen (DO) har tagit fram. Statistik över anmälningar är viktigt då den bidrar till att öka kunskapen om diskriminering i samhället och kan bidra till en träffsäker inriktning av de åtgärder som vidtas. Det är också uppenbart utifrån rapporten att diskriminering som har samband med funktionsnedsättning fortsatt är en samhällsutmaning.

Det nationella målet för funktionshinderspolitiken är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle med mångfald som grund.

Regeringens strategi för systematisk uppföljning av funktionshinders­politiken under 2021–2031 innebär att uppföljningen av politiken ska genomföras av ett antal myndigheter och att Myndigheten för delaktighet ska ge dessa myndigheter stöd. Att förebygga och motverka diskriminering är ett av fyra områden för genomförande av funktionshinderspolitiken och omfattas därmed av uppföljningen. Även detta bidrar till ökad kunskap.

Diskrimineringslagen (2008:567) innehåller bestämmelser om skydd mot diskriminering på grund av funktionsnedsättning. Förbudet omfattar flertalet samhällsområden, exempelvis arbetsliv, tillgång till varor och tjänster samt hälso- och sjukvård. Det är DO som har tillsyn över att diskrimineringslagen följs. DO kan också föra talan i domstol för enskild som har blivit utsatt för diskriminering. Detta är viktigt för att åstadkomma upprättelse för enskilda som har utsatts för diskriminering.

Stockholm den 15 maj 2024

 

 

 

Paulina Brandberg