HB12751: Arbetet med arbetslösa med kort utbildning
Svar på fråga 2023/24:751 Arbetet med arbetslösa med kort utbildning
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)
Svar på fråga 2023/24:751 av Serkan Köse (S)
Arbetet med arbetslösa med kort utbildning
Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att öka de kortutbildade arbetssökandenas övergång till och deltagande i reguljär utbildning.
Många arbetslösa har behov av utbildning för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Det visar sig bl.a. genom att personer med kort utbildning är överrepresenterade bland de arbetslösa på Arbetsförmedlingen. I dessa fall behöver många individer utbildning som motsvarar den mer grundläggande och formaliserade utbildning som ges inom det reguljära skolväsendet.
För att öka jobbchanserna för individer med kort utbildning och samtidigt säkra kompetensförsörjningen är det nödvändigt att fler arbetslösa tar del av utbildningsinsatser. Det är mot bakgrund av det som Arbetsförmedlingen under senare år har styrts mot att arbeta aktivt för att öka anvisningar till utbildning för att därmed öka övergångarna från arbetslöshet till reguljär utbildning.
Arbetsförmedlingen har en viktig roll i detta sammanhang. Det avspeglas också i myndighetens nya instruktion, som trädde i kraft i december 2022. Den innehåller förtydliganden av bl.a. myndighetens roll för kompetensförsörjningen och att myndigheten ska verka för att arbetssökande som har behov av det tar del av utbildning som är relevant för arbetsmarknadens kompetensförsörjning. Regeringen har även i Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2024 gett myndigheten ett nytt mål som handlar om att myndigheten ska förbättra matchningen och stödja kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden. Detta ska bland annat ske genom etableringsjobb, nystartsjobb och matchningstjänster samt genom att öka antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning, arbetspraktik och lönebidrag och antalet övergångar till utbildning, som på sikt syftar till osubventionerat arbete.
För kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden är utbildningspolitiken av grundläggande betydelse. Det reguljära utbildningssystemet utgör stommen när det gäller utbildning av arbetskraften. Möjligheten till utbildning behöver därför stärkas för att möta de fortsatt stora kompetensbehoven i hela Sverige. Av den anledningen prioriterar regeringen satsningar till fler platser både inom yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen så att tillgången till sådan utbildning förbättras och fler snabbt kan komma i arbete. Totalt har regeringen tillfört 1 747 miljoner kronor för 2024.
Jag och regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning (RiR 2024:3) som utgör ett värdefullt bidrag till regeringens fortsatta arbete med att utveckla och förbättra övergångar till reguljär utbildning för arbetssökande med behov av utbildning. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen i en skrivelse med anledning av rapporten.
Stockholm den 27 mars 2024
Johan Pehrson