HB12729: Statens hantering av översvämningar i Skåne
Svar på fråga 2023/24:729 Statens hantering av översvämningar i Skåne
till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)
Svar på fråga 2023/24:729 av Adrian Magnusson (S)
Statens hantering av översvämningar i Skåne
Adrian Magnusson har frågat ministern för civilt försvar om statsrådet och regeringen kommer att vidta några åtgärder för att tillse att de statliga insatserna under översvämningarna i Skåne utvärderas.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Länsstyrelserna är geografiskt områdesansvarig myndighet på regional nivå och har därmed en viktig roll i krisberedskap och krishantering. Länsstyrelserna ska vara sammanhållande för krisberedskapen och har i uppgift att före, under och efter en kris verka för samordning och gemensam inriktning för de åtgärder som genomförs i länet.
Myndighetens ledning ansvarar för dess verksamhet inför regeringen. Regeringen följer löpande myndigheternas arbete med krishantering och den utveckling som sker för att stärka förmågan till hantering av kris och höjd beredskap. En del i detta handlar om att myndigheterna fortlöpande ska utveckla sin verksamhet och dra lärdomar från tidigare händelser. Länsstyrelsen i Skåne län har informerat Regeringskansliet att den tillsammans med berörda aktörer har påbörjat ett arbete med att gå igenom hanteringen av översvämningarna i syfte att dra lärdomar av händelserna.
Det är viktigt att det inte finns några oklarheter gällande roller och ansvar i det svenska krishanteringssystemet. Regeringen har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att från ett krisberedskapsperspektiv utvärdera berörda myndigheters, regioners och kommuners hantering av de samhällsstörningar som uppstod vid jordskredet i Stenungssund 2023, grundstötningen av färjan Marco Polo i Blekinge 2023 och den allvarliga trafiksituationen på Europaväg 22 i Skåne i januari 2024. Berörda aktörers, inklusive berörda länsstyrelsers, hantering av händelserna ska analyseras och utredas så att lärdomar som stärker krisberedskapen kan dras. MSB ska också belysa eventuella otydligheter och avvikelser gällande ansvar och roller som kan identifieras utifrån hanteringen av händelserna.
Stockholm den 20 mars 2024
Erik Slottner