HB121115: Kinesiska drönare i Sverige
Svar på fråga 2023/24:1115 Kinesiska drönare i Sverige
till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)
Svar på fråga 2023/24:1115 av Erik Hellsborn (SD)
Kinesiska drönare i Sverige
Erik Hellsborn har frågat mig hur jag och regeringen ser på drönarföretaget DJI:s etablering i Sverige och om det kan finnas skäl att införa restriktioner på den här typen av verksamheter.
Jag vill inleda med att poängtera att jag som statsråd inte kan uttala mig i enskilda ärenden. Mitt svar handlar därför om regeringens bredare arbete på området.
Regeringen arbetar kontinuerligt med att uppdatera gällande regelverk för att skydda Sverige från påverkan från främmande makt och upprätthålla skyddet för den nationella säkerheten. Sedan december 2023 finns lagstiftning som gör det möjligt att granska, och vid behov förbjuda, vissa utländska investeringar. Det är därmed möjligt att i vissa fall hindra etableringar som skulle kunna inverka skadligt på Sveriges säkerhet eller på allmän ordning eller allmän säkerhet i Sverige.
Därtill pågår ett intensivt arbete på informations- och cybersäkerhetsområdet inom Regeringskansliet med bl.a. genomförandet av NIS2- och CER-direktivet, som syftar till att uppnå en hög gemensam cybersäkerhetsnivå inom EU respektive till att stärka kritiska verksamhetsutövares motståndskraft.
I Sveriges nationella säkerhetsstrategi konstateras att Kinas ambition att bli världsledande inom ny teknik samt dess användande av bland annat cyberförmågor får konsekvenser för vår säkerhet och vår konkurrenskraft. Mot bakgrund av detta och det allvarliga säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i är det viktigt med en ökad medvetenhet om hur bland annat information kan inhämtas och spridas. Inom både offentlig och privat sektor har aktörer ett ansvar för att bedriva ett systematiskt informations- och cybersäkerhetsarbete. Detta arbete behöver prioriteras av alla, inte minst av dem som bedriver samhällsviktig verksamhet.
Regeringen värnar Sveriges och EU:s säkerhet och står tydligt upp för den regelbaserade världsordningen och folkrätten, inklusive respekten för mänskliga rättigheter. Sveriges behöver upprätthålla dialog och handel med Kina samt samarbete på områden där det är lämpligt och förenligt med vår nationella säkerhet. För att stärka vår ekonomiska säkerhet och motståndskraft behöver vi samtidigt reducera risker och skadliga beroenden i förhållande till Kina. Sveriges relation till Kina ska vara förankrad i en europeisk strategi med nära transatlantisk samverkan.
Stockholm den 18 september 2024
Carl-Oskar Bohlin