HB121105: Inbördeskrigets Myanmar
Svar på fråga 2023/24:1105 Inbördeskrigets Myanmar
till Statsrådet Johan Forssell (M)
Svar på fråga 2023/24:1105 av Olle Thorell (S)
Inbördeskrigets Myanmar
Olle Thorell har frågat Johan Forssell vilka åtgärder han avser att vidta bilateralt (exempelvis genom samarbete med Thailand över gränsområdena) och multilateralt för att säkerställa att det svenska och internationella biståndet når fram till de nödlidande i de områden där etniska minoritetsgrupper eller milisgrupper har kontroll och där humanitära behov är särskilt akuta. Som bistånds- och utrikeshandelsminister besvarar jag frågan.
Militärjuntan i Myanmar för ett grymt och hänsynslöst krig mot stora delar av landets befolkning. Detta är något Sverige fördömer i skarpa ordalag, bland annat inom FN. I det utvecklingssamarbete som sker med svenska medel är det centralt att inget bistånd används på ett sätt som legitimerar militärjuntans maktövertagande eller resurssätter dess verksamhet.
Det svenska stödet ska gå till landets utsatta och lidande. Sveriges principfasta hållning mot militären, såväl före som efter militärkuppen, har bidragit till att svenskt bistånd åtnjuter högt förtroende hos det civila samhället. Att verka i områden utanför militärens kontroll och godkännande är som frågan implicerar komplicerat och ofta farligt. Genom arbete inom EU och FN och genom det sammantagna svenska biståndet bidrar vi till att stödja demokratiska aktörer i Myanmar och nå människor i de mest utsatta situationerna i syfte att främja individuell och samhällelig motståndskraft. Vi för också en aktiv dialog med grannländerna om deras roll i Myanmar.
Stockholm den 18 september 2024
Benjamin Dousa