HB121102: Utvecklingen i Bangladesh
Svar på fråga 2023/24:1102 Utvecklingen i Bangladesh
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Svar på fråga 2023/24:1102 av Olle Thorell (S)
Utvecklingen i Bangladesh
Olle Thorell har frågat mig hur jag ser på den politiska utvecklingen i Bangladesh sedan regimskiftet, och vilka åtgärder Sverige ämnar vidta för att stödja övergångsregeringen i dess arbete med att stärka demokrati och säkerställa ansvarsutkrävande för tidigare övergrepp mot mänskliga rättigheter.
Låt mig inledningsvis beklaga de många dödsfall och alla de som skadats till följd av oroligheterna i Bangladesh under sommaren. Det är viktigt att lag och ordning återställs och att de som gjort sig skyldiga till övergrepp ställs till svars.
Bangladesh står nu inför stora utmaningar – men också nya möjligheter. Det är min förhoppning att den nya övergångsregeringen vidtar reformer för att bygga ett stabilt och inkluderande demokratiskt samhälle.
Sverige och de andra EU-länderna har i ett uttalande välkomnat övergångsregeringens tillträde och samtidigt understrukit vikten av att skapa förutsättningar för fria demokratiska val så snart som möjligt.
Jag har personligen skickat ett brev till ledaren för övergångsregeringen, Dr. Mohammad Yunus, där jag uttrycker Sveriges stöd till det bangladeshiska folket och understryker vikten av respekt för rättsstatens principer, mänskliga rättigheter och en demokratisk utveckling i landet.
Sveriges möjligheter att stödja övergångsregeringen vilar på den starka och långa relationen mellan Sverige och Bangladesh. Vi har ett betydande handels- och utvecklingssamarbete med Bangladesh sedan många år. Ett tydligt fokus för vårt utvecklingssamarbete är stöd till det civila samhället, arbete för mänskliga rättigheter och ett fritt informationsflöde. Sveriges stöd kommer att fortsätta, liksom vår dialog med många olika delar av det bangladeshiska samhället.
Stockholm den 9 september 2024
Tobias Billström