HB121092: Möjlighet att dricka vin på träffpunkter för äldre

Svar på fråga 2023/24:1092 Möjlighet att dricka vin på träffpunkter för äldre

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:1092 av Niels Paarup-Petersen (C)
Möjlighet att dricka vin på träffpunkter för äldre

Niels Paarup-Petersen har frågat mig hur jag tänker agera för att ändra alkohollagstiftningen så att den 95-åriga kvinnan och andra får lov att ta ett glas vin till lunchen i situationer som beskrivs.

Måttlig konsumtion av alkoholhaltiga drycker är för många ett väl etablerat och socialt accepterat inslag i mat- och umgängeskulturen. Samtidigt är alkoholens negativa medicinska och sociala konsekvenser och skadeverkningar ett stort samhällsproblem.

Den svenska alkoholpolitikens mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Målet ska nås genom insatser som motverkar skadligt dryckesbeteende och bidrar till en minskad total alkoholkonsumtion. Ett av de främsta och mest grundläggande politiska instrumenten för att nå detta mål är en restriktiv lagstiftning på alkoholområdet. Av 8 kap. 1 och 2 §§ alkohollagen (2010:1622) följer att det för servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker och av alkoholdrycksliknande preparat krävs tillstånd av den kommun där serveringsstället är beläget (serveringstillstånd). Serveringstillstånd kan meddelas för servering till allmänheten eller i förening, företag eller annat slutet sällskap. Tillståndet kan avse servering året runt eller årligen under en viss tidsperiod (stadigvarande serveringstillstånd). Det kan även avse en enstaka tidsperiod eller ett enstaka tillfälle (tillfälligt serveringstillstånd).

Det åligger kommunerna att fatta beslut i ärenden om serveringstillstånd i enlighet med gällande lagstiftning och anslutande föreskrifter och riktlinjer.  Kommunerna har i sina riktlinjer möjlighet att göra vissa lokala anpassningar till alkohollagen.

I mars 2024 tog regeringen emot betänkandet En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas (SOU 2024:23). Utredningen hade i uppdrag att göra en översyn av reglerna om serveringstillstånd i syfte att få en tydligare och mer enhetlig reglering och tillämpning. Dessutom skulle utredningen bedöma utrymmet och behovet av lättnader i regelverket för serveringstillstånd, samt överväga om kraven kan moderniseras, förenklas och förtydligas utan att göra avkall på skyddsintresset. Utredningens förslag har remissbehandlats. Förslagen bereds nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 11 september 2024

 

 

 

Jakob Forssmed