HB121073: Statliga byggkrediter och EU:s statsstödsregler

Svar på fråga 2023/24:1073 Statliga byggkrediter och EU:s statsstödsregler

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:1073 av Markus Kallifatides (S)
Statliga byggkrediter och EU:s statsstödsregler

Markus Kallifatides har frågat mig vilket underlag det finns för bedömningen att statliga byggkrediter skulle vara svåra att förena med EU:s statsstödsregler.

EU:s statsstödsregler säkerställer rättvis konkurrens på den inre marknaden genom att förhindra snedvridning som kan uppstå när offentliga medel används för att gynna vissa verksamheter. Statsstöd som snedvrider konkurrensen är i princip oförenligt med den inre marknaden, men undantag kan göras om stödet bidrar till gemensamma mål som exempelvis ekonomisk utveckling, social sammanhållning eller miljöskydd. Huvudregeln är att en stödåtgärd måste godkännas av den Europeiska kommissionen innan den få införas.

När det gäller de statliga byggkrediter behöver ett förlag tas fram som dels uppfyller syftena, dels är förenligt med EU:s statsstödsregler. En sådan analys måste göras utifrån de förutsättningar som gäller på den svenska marknaden för bostadsbyggande. Även om åtgärder för att stödja bostadsbyggande har införts i andra EU-länder, innebär det inte automatiskt att dessa lösningar kan tillämpas på samma sätt i Sverige.

Byggkrediter anses utgöra statsstöd om de ges på förmånliga villkor jämfört med marknadens standarder, vilket kan ge mottagarna en konkurrensfördel. Stöd i form av ersättning för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse är förenligt med EU:s statsstödsregler om villkoren i kommissionens beslut 2012/21/EU är uppfyllda. Beslutet tillåter ersättning för socialt subventionerade bostäder, vilket inte motsvarar det förslag som Socialdemokraterna presenterat om byggkrediter.

Stockholm den 12 september 2024

 

 

 

Andreas Carlson