HB121041: Regeringens ståndpunkt avseende reviderat EWC-direktiv

Svar på fråga 2023/24:1041 Regeringens ståndpunkt avseende reviderat EWC-direktiv

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2023/24:1041 av Nima Gholam Ali Pour (SD)
Regeringens ståndpunkt avseende reviderat EWC-direktiv

Nima Gholam Ali Pour har frågat mig hur jag avser att verka för att stoppa förslaget på ett reviderat EWC-direktiv eller åtminstone motverka dess negativa effekter på svenskt näringsliv.

EU-kommissionen presenterade sitt förslag på reviderat direktiv om Europeiska företagsråd (EWC-direktivet) i januari i år. Förhandlingar i rådets arbetsgrupp för sociala frågor har skett under våren. Vid EPSCO-rådets möte i juni enades rådet om en allmän riktlinje och Sverige ställde sig då bakom förslaget till allmän riktlinje i enlighet med vad som förankrats med EU-nämnden den 14 juni 2024.

Regeringen agerar i förhandlingarna i enlighet med den ståndpunkt som överlades med Arbetsmarknadsutskottet den 5 mars 2024. Av den framgår att eventuellt ändrade bestämmelser bör vara tydliga och utformas så att de inte medför nya administrativa och andra kostnader för företagen som inte står i proportion till syftet med direktivet. De administrativa och andra kostnaderna för företagen som uppstår bör begränsas så långt som möjligt. Det är viktigt att nya regler är tydliga och förenliga med den svenska arbetsmarknadsmodellen och att det nationella systemet för arbetstagares rätt till information och samråd kan upprätthållas.

Jämfört med kommissionens förslag bedömer regeringen att rådets allmänna riktlinje ger medlemsstaterna en större flexibilitet, samtidigt som viktiga bestämmelser har förtydligats och nationella system för information och samråd har värnats i texten.

Det är viktigt att Sverige under nästa fas i förhandlingarna bevakar de förbättringar som skett i rådets text, bland annat avseende bestämmelserna om sanktioner och efterlevnad som fått en lägre detaljeringsgrad samt skrivningarna om företagens ansvar för företagsrådens rättegångskostnader vilka har blivit mer flexibla. Europaparlamentets position inför de kommande förhandlingarna förväntas vara sådan att den skulle få långtgående konsekvenser för företagen om den skulle få genomslag. Regeringen avser att fortsatt vara en aktiv part i kommande triloger, inte minst för att värna de förbättringar som gjorts i och med rådets allmänna riktlinje.

Avslutningsvis vill jag även lyfta fram den referensgrupp som har inrättats där arbetsmarknadens parter bistår med expertkunskap som ger viktiga bidrag för att kunna värna den svenska ståndpunkten under förhandlingarna.

Stockholm den 23 augusti 2024

 

 

 

Paulina Brandberg