HB121014: Diskrimineringsaspekten i utredningen om säkerhetsprövningar

Svar på fråga 2023/24:1014 Diskrimineringsaspekten i utredningen om säkerhetsprövningar

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:1014 av Azadeh Rojhan (S)
Diskrimineringsaspekten i utredningen om säkerhetsprövningar

Azadeh Rojhan har frågat mig om Diskrimineringsombudsmannen ingår i expertgruppen i utredningen som ska se över och föreslå förändringar av processen för säkerhetsprövningar, och om inte, vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att diskrimineringsaspekten beaktas i utredningen.

Skyddet av Sveriges säkerhet är en av statens kärnuppgifter. I det allvarliga säkerhets­läge som råder är ett väl fungerande säkerhetsskyddsarbete helt centralt. Att säkerhetspröva personer som ska arbeta eller delta i säkerhets­känslig verk­sam­het är en viktig del i detta. Som framgår av förarbetena till säkerhetsskydds­lagen behöver lagstiftningen när det gäller kraven på en säkerhetsprövning vara tydlig, inte minst för att undvika risk för diskrimi­nering (prop. 2017/18:89 s. 79).

Den pågående utredningen om en förbättrad process för säkerhets­pröv­ningar har i uppdrag att överväga bland annat vilka uppgifter som ska ingå i underlaget vid en säker­hets­prövning och om säkerhetsprövningsbeslut ska gå att överklaga (dir. 2023:91). Det är viktiga frågor som kräver noggranna överväganden.

Diskrimineringsombudsmannen ingår inte i utredningens expertgrupp. Utredaren ska dock noga beakta frågor om fri- och rättigheter enligt såväl internationella åtaganden som svensk rätt. I direktiven till utredningen anges att utredaren ska redogöra för förslagens förenlighet med Sveriges inter­nationella åtaganden om bland annat mänskliga rättigheter och konse­kvenserna av sina förslag utifrån principen om likabehandling.

Jag ser fram emot att ta del av utredningens förslag i dessa angelägna frågor.

 

Stockholm den 24 juli 2024

Gunnar Strömmer