HB121013: Situationen i dalsländska Färgelanda

Svar på fråga 2023/24:1013 Situationen i dalsländska Färgelanda

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:1013 av Jonathan Svensson (S)
Situationen i dalsländska Färgelanda

Jonathan Svensson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kan vidta för att hantera en situation där en enskild ort eller enskild delregion plötsligt får en betydligt högre arbetslöshet.

Arbetslösheten och långtidsarbetslösheten är fortsatt hög trots en stark efterfrågan på arbetskraft. Arbetsmarknadspolitiken behöver utformas så att fler kommer i arbete och så att den blir mer kostnadseffektiv.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder och har fokus på att pressa tillbaka arbetslösheten. Den viktigaste åtgärden har varit att prioritera bekämpningen av inflationen genom en återhållsam finanspolitik. Inflationen är nu lägre och vi kan skifta inflationsfokus från att bekämpa inflationen till att bevaka den. Stabil inflation är en förutsättning för en gynnsam ekonomisk utveckling både för hushåll och företag.

Ansvarsfördelningen för genomförandet av arbetsmarknadspolitiken bygger på att Arbetsförmedlingen har en stor flexibilitet att anpassa sina insatser och fördela resurser utifrån regionala och lokala behov.

Regeringens uppgift är att ge Arbetsförmedlingen förutsättningar att tillgodose de arbetssökandes behov och bidra till att möta arbetsgivarnas rekryteringsbehov. Arbetsförmedlingen har en stor flexibilitet i medelsanvändningen utifrån de mål för verksamheten som regeringen och riksdag lagt fast.

Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag förstärktes med 200 miljoner kronor 2024 för att möta arbetslösheten och stärka myndighetens kontrollarbete. Samtidigt är anslaget för arbetsmarknadspolitiska program och insatser 2024 högre än Arbetsförmedlingens förbrukning av dessa medel för 2023.

Arbetsförmedlingen har i årets regleringsbrev fått ett fortsatt uppdrag att öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa. Den som står utan arbete måsta vara beredd att omskola sig eller söka arbete i en annan kommun.

Satsningar på yrkeshögskola och yrkesinriktad vuxenutbildning ska förbättra tillgången till sådan utbildning så att fler snabbt ska komma i arbete. Satsningarna är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och för att individer får möjlighet att komma i arbete.

Omställnings- och kompetensstödet och omställningsstudiestödet ökar också individernas möjligheter att få eller behålla ett arbete. En effektiv arbetsmarknadspolitik och en väl fungerande utbildning stärker arbetslinjen och skapar förutsättningar för de som tvingas lämna sina jobb att komma vidare till studier eller andra arbeten.

Stockholm den 23 juli 2024

 

 

 

Johan Pehrson