HB121000: Inrikesflyget i norra Sverige efter ägarförändringarna i SAS

Svar på fråga 2023/24:1000 Inrikesflyget i norra Sverige efter ägarförändringarna i SAS

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:1000 av Kalle Olsson (S)
Inrikesflyget i norra Sverige efter ägarförändringarna i SAS

Kalle Olsson har frågat mig om vilka risker för SAS inrikestrafik jag ser mot bakgrund av ägarförändringarna i SAS, och om vilka åtgärder jag vidtar för att minska riskerna för försämringar i kommunikationerna till och från norra Sverige mot bakgrund av ägarförändringarna i SAS.

Den gemensamma europeiska luftfartsmarknaden har existerat i över trettio år och i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 1008/2008 av den 24 september 2008 om gemensamma regler för tillhandahållandet av lufttrafik i gemenskapen regleras bl.a. ekonomiska krav på flygbolag, rätten att utöva trafik inom EU, allmän trafikplikt, prissättning m.m.

Luftfarten är en viktig del av transportsystemet, särskilt i ett land som Sverige – med långa avstånd och många glest befolkade områden – är flyget viktigt för inrikes resor och har även en stor betydelse för Sveriges ekonomi, konkurrenskraft och öppenhet gentemot omvärlden. Sedan regeringen tillträdde har vi vidtagit flera åtgärder för att stärka luftfartens konkurrenskraft och för att få god tillgänglighet med flyg i hela Sverige. Efter regeringens förslag i budgetpropositionen för 2024 höjdes det statliga bidraget för driftstöd till icke-statliga flygplatser med 107 miljoner kronor. Bidraget har därmed mer än fördubblats och ökar dessutom för första gången sedan det infördes 1999. I enlighet med regeringens förslag i årets vårändringsbudget görs en satsning på flyget på 1 035 miljoner kronor. Satsningen innebär att de kraftiga avgiftshöjningar inom det s.k. GAS-systemet som annars hade behövts kan minskas. Detta är exempel på åtgärder som regeringen vidtagit för att stärka luftfarten och ha god tillgänglighet med flyg i Sverige.

Jag vill inte uttala mig om SAS AB:s (SAS) inrikestrafik. Vilken trafik SAS väljer att bedriva nu och framöver är en fråga för bolaget att ta ställning till. Jag är dock övertygad om att det finns en stark efterfrågan och behov av goda luftfartsförbindelser till och från norra Sverige oavsett hur ägarförhållandena ser ut i SAS och oavsett vilka aktörer på luftfartsmarknaden som är villiga att bedriva trafik. Som jag redan har nämnt i mitt svar ovan har regeringen redan vidtagit flera åtgärder för en god tillgänglighet med flyg i hela Sverige och jag följer frågan noga.     

Stockholm den 3 juli 2024

 

 

 

Andreas Carlson