HB11943: Sjukvården i Region Gotland

Fråga 2023/24:943 Sjukvården i Region Gotland

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Region Gotland är landets i särklass minsta sjukvårdsregion och dessutom en ö, vilket gör det extra svårt att möta de krav som ställs på att ha den kapacitet som ett akutsjukhus medför, och detta med ett mycket litet skatteunderlag. Likvärdig vård ska erbjudas över hela landet. Det gäller även landets minsta region med 61 000 invånare. Situationen är inte längre hållbar.

Öläget innebär särskilda förutsättningar och utmaningar. Regionen måste erbjuda allt själv och har begränsad möjlighet till samarbete. I många år har den primärkommunala delen av Region Gotland skjutit till medel för att klara hälso- och sjukvårdens verksamhet.

Det här är en kris som bottnar i ett strukturellt mycket stort, och för Gotlands samtliga politiska partier, olösligt grundproblem: Region Gotland är en alldeles för liten region för att ensam bära kostnaderna för sin hälso- och sjukvård.

Regionen kan göra mycket och har gjort mycket, men nu är den nära gränsen för vad som alls är möjligt. Gotlands samtliga politiska partier står enade i den här frågan och har själva lyft följande alternativ:

  • Ge Region Gotland ett ötillägg som möjliggör både det kommunala och regionala uppdraget såväl som tar höjd för den civila beredskap det geografiska läget kräver. Detta ötillägg måste också vara indexerat och följa kostnadsutvecklingen.
  • Lägg ihop Region Gotlands sjukvård med annan sjukvårdsregion med större befolkning som kan bära det extraordinära som öläget medför.
  • Låt staten ta över gotländsk sjukvård (som ett test).

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Vad tänker statsrådet göra i det svåra ekonomiska läge i Region Gotland som riskerar att drabba sjukvården i regionen?