HB1193: Missbruket av lustgas

Fråga 2023/24:93 Missbruket av lustgas

av Ewa Pihl Krabbe (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Lustgasbolagen har just nu högsäsong och lockar med färgglada webbplatser. Att importera, sälja och inhalera lustgas är lagligt i Sverige. Ursprungligen användes lustgas som bedövningsmedel och för att få konsistens på vispgrädde och drinkar. Nu används lustgasen för att ge minutlånga kickar av rus, och ungdomar står i kö för att få köpa ballonger och inhalera gasen.

Personer som ofta andas in lustgas som berusningsmedel riskerar att få allvarliga hälsoproblem som syrebrist, hjärnskador samt köldskador och kan också få brist på B12, vilket kan ge nervskador.

Den vanligaste användaren är en yngre person. I skånska tidningar uppges att användandet är ett vanligt fenomen. Giftinformationscentralen får nu in väldigt många samtal kring lustgas. Det har också inträffat flera trafikolyckor där inblandade varit påverkade av lustgas.

Företagarna som säljer lustgas på nätet, och som också erbjuder hemkörning, har i flera fall kopplingar till missbruk och/eller kriminalitet. I Nederländerna, Storbritannien och Danmark finns redan olika förbud för att stävja missbruket.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Hur långt har regeringen kommit med arbetet för att sätta stopp för missbruket av lustgas, och avser ministern att ta några initiativ för att påskynda processen?