HB11908: Regeringens STEM-strategi

Fråga 2023/24:908 Regeringens STEM-strategi

av Mathias Tegnér (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Det torde inte råda någon oenighet kring vikten av ett ökat intresse för STEM (Science, technology, engineering and mathematics) genom hela utbildningssystemet.

Sverige är och har länge varit en framstående tekniknation, ett ingenjörsland. Ska vi ha kvar vårt försprång som innovativ nation är det viktigt att fler har goda kunskaper inom dessa områden.

Regeringen skrev i budgetpropositionen för 2024 att man avser att ta fram en STEM-strategi som spänner över hela utbildningssystemet, från förskola till forskarutbildning och forskning.

Att regeringen nu tar fram en STEM-strategi behöver inte vara fel. Men det krävs mer än en pappersprodukt om vi ska avancera i verkligheten. Sverige måste ta till vara och utgå från de styrkor vi har.

Det är viktigt att inse att en STEM-strategi inte enbart bör vara en del av utbildningssystemet, utan den måste också sträcka sig in på kompetensförsörjning och omställning på arbetsmarknaden.

Kompetensförsörjning och möjligheten till omställning är en nyckelfråga för att lösa kompetensbristen. Om människor inte har möjlighet att ställa om, till och med flera gånger i livet, kommer inte samhället heller att göra det. Därför måste vi fortsätta bygga system för omställning med utbildningar som är påbyggnadsbara och finns runt om i landet.

En framgångsrik STEM-strategi behöver sträcka sig över dels det formella utbildningssystemet och arbetsmarknaden, dels omställning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Har ministern tagit initiativ till en analys av om det finns någon risk att ministern och regeringen avgränsar sin STEM-strategi för snävt och därmed missar viktiga aspekter i skärningen mellan utbildning och arbetsmarknad, såsom omställningsstödet, vilket gör att åtgärder för att bekämpa kompetensbrist uteblir?