HB11623: Teckenspråksutbildning för föräldrar till hörselskadade och döva barn
Fråga 2023/24:623 Teckenspråksutbildning för föräldrar till hörselskadade och döva barn
av Jessica Rodén (S)
till Utbildningsminister Mats Persson (L)
I Sverige föds cirka 200 barn årligen med någon form av hörselnedsättning eller dövhet. Ungefär lika många till får diagnosen hörselnedsättning under uppväxten. Många av dessa barn opereras med cochleaimplantat, men effekterna av detta implantat är olika. I stort sett alla föräldrar till barn med hörselnedsättning eller dövhet är själva hörande.
Föräldrar till hörselskadade och döva barn får en kortare introduktion till teckenspråk via vården. Därefter kan föräldrar delta i teckenspråksutbidlning för föräldrar, Tuff. Denna Tuffutbildnings längd är lika för alla, totalt 240 timmar.
240 timmar att lära sig ett helt nytt språk med egen grammatik och syntax är långt ifrån tillräckligt. Det vittnar även många föräldrar om. Dessutom är det föräldrarna som ska lära barnen det nya språket under hela barnets uppväxt.
Med anledning av detta vill jag fråga utbildningminister Mats Persson följande:
Vilka initiativ kommer ministern att ta, inom sitt ansvarsområde, för att säkerställa att föräldrar till barn med hörselnedsättning eller dövhet har förutsättningar att lära sig själva och sina barn teckenspråk under hela barnets uppväxt?