HB11575: Förstärkt källskydd och skydd av polisens arbetsmetoder

Fråga 2023/24:575 Förstärkt källskydd och skydd av polisens arbetsmetoder

av Katja Nyberg (SD)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

I allt högre utsträckning försöker den organiserade och grova kriminaliteten avslöja polisens arbetsmetoder och källor. När poliser kallas till domstol för att vittna får de svara på frågor om spaningsmetoder men även ursprung gällande underrättelseinformation på vilket beslut om tvångsmedel har tagits. I en demokratisk rättsstat ska den misstänkte ha insyn i och ges rätten till en rättvis rättegång. Men information om polisens källor är ej relevant för beslut i åtalsfrågan, varför den typen av information inte borde stå i strid med rätten till en rättvis rättegång.

Att använda känslig underrättelseinformation i en förundersökning är riskfyllt. Det blir allt vanligare att försvarare under rättegång efterfrågar sekretessbelagd underrättelseinformation. Vägrar polisen att svara på dessa frågor, för att skydda arbetsmetoder eller uppgiftslämnare, kan polismannen bli utredningshäktad. Det finns stora risker för att enskilda poliser måste ta beslut som leder till att de behöver avslöja sin källa, vilket kan kosta människoliv. 

Danmark har en lagstiftning som inte tvingar poliser att behöva svara på frågor gällande ursprunget till känslig information som använts i en förundersökning. För att effektivt kunna bekämpa den organiserade kriminaliteten behöver vi en tydlig reglering, där känslig polisiär information som leder till förundersökning och beslut om tvångsmedel inte behöver avslöjas.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Tänker ministern verka för att regeringen lämnar förslag om att införa ett skydd för polisens källor, så kallat källskydd, så att känslig underrättelseinformation innehållande skälig misstanke om brott kan användas för beslut om tvångsmedel utan att ursprunget till informationen behöver avslöjas?