HB10745: Lokala skyddsombud

Interpellation 2023/24:745 Lokala skyddsombud

av Johanna Haraldsson (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Regeringen gav under 2023 ett uppdrag till Arbetsmiljöverket att se över hur man ska få fler att engagera sig som skyddsombud oavsett om dessa har en facklig tillhörighet eller inte. Myndigheten skulle i dialog med arbetsmarknadens parter och andra samhällsaktörer analysera faktorer som kan avhålla individer från att bli skyddsombud. De skulle också lämna förslag på åtgärder, tillvägagångssätt, initiativ eller liknande som kan leda till att fler arbetstagare vill engagera sig i rollen som skyddsombud.

Nu har Arbetsmiljöverket lämnat över sin rapport till regeringen. I rapporten framkommer att stöd från facklig organisation, arbetskamrater och arbetsgivare är avgörande för att få personer att engagera sig och stanna kvar i uppdraget. Gott samarbete på arbetsplatsen, tid för uppdraget och tillräcklig kunskap lyfts också fram som viktiga förutsättningar för att kunna utföra uppdraget som skyddsombud på ett tillfredsställande sätt.

Myndigheten lägger inte fram några nya förslag utan menar att parterna på arbetsmarknaden har alla förutsättningar att förbättra situationen och skapa förutsättningar för att fler ska engagera sig som skyddsombud.

Arbetsmiljöverkets rapport har vid flera tillfällen lyfts fram av regeringspartierna som ett viktigt underlag för att kunna gå vidare och ta initiativ för att få fler att engagera sig som skyddsombud på svenska arbetsplatser, och att det i sig är en viktig åtgärd för att förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser.

Nu har rapporten presenterats och jag vill med anledning av detta ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vad menar statsrådet är relevanta åtgärder att vidta för att fler ska vilja engagera sig som skyddsombud på sin arbetsplats?