HB10733: Regeringens åtgärder mot PFAS-föroreningar i dricksvatten

Interpellation 2023/24:733 Regeringens åtgärder mot PFAS-föroreningar i dricksvatten

av Joakim Järrebring (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Den 8 december 2023 inkom Mälarens vattenvårdsförbund med en hemställan till regeringen om nödvändigheten av omedelbara åtgärder för att skydda vårt dricksvatten från PFAS-föroreningar. PFAS, även kända som ”evighetskemikalier”, utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan och miljön. Dessa kemikalier har identifierats i Mälaren, som är Sveriges största dricksvattentäkt och förser cirka 2,4 miljoner människor med dricksvatten.

Hemställan från Mälarens vattenvårdsförbund lyfter fram behovet av:

  • att staten tar ansvar som verksamhetsutövare och stoppar spridningen av PFAS från kända statliga föroreningskällor
  • att staten avsätter tillräckliga medel till kommuner och andra aktörer för sanering av PFAS
  • en förenkling av regelverket för snabbare och effektivare sanering av förorenade områden.

Dessa åtgärder är avgörande inte bara för att skydda folkhälsan utan även för att uppfylla EU:s ramdirektiv för vatten samt nå miljömålen Giftfri miljö, Levande sjöar och vattendrag och Grundvatten av hög kvalitet.

I ljuset av detta önskar jag få svar på följande frågor från statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

  1. Vilka specifika åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit sedan mottagandet av hemställan från Mälarens vattenvårdsförbund den 8 december 2023?
  2. Hur avser statsrådet och regeringen att säkerställa att de nya gränsvärdena för PFAS i dricksvatten, som träder i kraft den 1 januari 2026, kommer att kunna upprätthållas?
  3. Vilket stöd planerar statsrådet och regeringen att erbjuda till lokala myndigheter och andra berörda aktörer för att hantera och sanera PFAS-föroreningar?