HB10728: WHO:s erbjudande om stöd och rådgivning

Interpellation 2023/24:728 WHO:s erbjudande om stöd och rådgivning

av Karin Sundin (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Den svenska alkoholpolitikens mål är att främja folkhälsan genom att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. Målet ska nås genom insatser som motverkar skadligt beteende och bidrar till minskad alkoholkonsumtion. Arbetet vilar på kunskapen om att tillgängligheten till alkohol har betydelse för utvecklingen av totalkonsumtionen och för alkoholskadornas omfattning. Grundläggande instrument är alkoholskatten, detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker och en restriktiv reglering av marknadsföring av alkohol. Detaljhandelsmonopolet bidrar till att begränsa tillgängligheten av alkohol, men framför allt värnas folkhälsan genom att privata vinstintressen utesluts i svensk detaljhandel för alkoholvaror.

De svenska åtgärderna ligger väl i linje med FN:s globala mål God hälsa och välbefinnande, där frågan uttrycks i delmål 3.5 om att stärka insatserna för att förebygga och behandla drogmissbruk, inklusive skadligt alkoholbruk.

Det svenska Systembolagets detaljhandelsmonopol utmanas nu på flera sätt, bland annat genom utredningen och förslaget om införande av så kallad gårdsförsäljning.

I juli 2023 fick den svenska regeringen och socialminister Jakob Forssmed ett brev från Världshälsoorganisationen, WHO, daterat 18 juli 2023 och undertecknat av Europakontorets chef doktor Hans Henri P. Kluge. I brevet beskrivs hur alkoholkonsumtionen och dess skadeverkningar är en av Europas största hälsoutmaningar. Kluge påminner om att European Framework for Action on Alcohol 2022–2025 och alla dess medlemsstater så sent som 2022 enades om ett ramverk för alkoholpolitiken som uppmanar länderna att prioritera åtgärder som begränsar tillgängligheten till alkohol. I brevet uttrycks en tydlig oro för att Sverige ska ändra förutsättningarna för det svenska detaljhandelsmonopolet genom att tillåta den så kallade gårdsförsäljningen och att detta kommer att påverka folkhälsan negativt. Kluge erbjuder stöd och rådgivning till Sverige för att säkerställa en fortsatt effektiv alkoholkontroll.

Brevet från WHO har enligt uppgift inte skriftligen besvarats av den svenska regeringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Har ministern och den svenska regeringen i arbetet med införandet av så kallad gårdsförsäljning övervägt att ta emot WHO:s erbjudande om stöd och rådgivning?