HB10250: Arbetsmarknadsbegreppet i sjuk- och aktivitetsersättningen
Interpellation 2023/24:250 Arbetsmarknadsbegreppet i sjuk- och aktivitetsersättningen
av Jessica Rodén (S)
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Sjukförsäkringen är en central del av välfärden och utgör ett viktigt samhällskontrakt mellan samhället och individen. Den ger trygghet vid förlust av inkomst eller när man saknar arbetsförmåga. Det är en försäkring som alla betalar till när vi arbetar och som vi ska kunna räkna med att få del av när vi behöver den. Den som blir sjuk ska kunna förvänta sig ekonomisk trygghet, ett gott stöd och rehabilitering för att tillfriskna och kunna återgå i arbete.
Flera viktiga steg för att reformera sjukförsäkringen togs av den socialdemokratiska regeringen.
Utredningen om sjuk- och aktivitetsersättningen lämnade i augusti 2021betänkandet En sjukförsäkring med prevention, rehabilitering och trygghet (SOU 2021:69). Utredningens huvudsakliga uppdrag var bland annat att se över regelverket för rätten till sjukersättning respektive aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga.
Arbetsmarknadsbegreppet är centralt för att avgöra om en person har rätt till ersättning eller inte. I betänkandet som nämns ovan föreslås att arbetsförmågan hos den som söker sjukersättning prövas mot ett erbjudet arbete i stället för, som i dag, mot hela arbetsmarknaden.
Min fråga till statsrådet Anna Tenje är följande:
Hur ser statsrådet på förslaget om att rätten till sjuk- och aktivitetsersättning ska prövas mot samma arbetsmarknadsbegrepp som gäller för sjukpenningen, och har statsrådet för avsikt att ta några initiativ med anledning av detta?