HB02515: Differentierade parkeringsavgifter och trängselskatter

Motion till riksdagen
2023/24:515
av Kristina Axén Olin m.fl. (M)

Differentierade parkeringsavgifter och trängselskatter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge kommuner möjlighet att ta ut avgift för vissa upplåtelser i enlighet med motiveringen och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra lägre trängselskatter för utsläppsfria fordon och tillkännager detta för regeringen.

Incitamenten för privatpersoner att byta från en bil med förbränningsmotor till en utsläppsfri bil måste bli större. Mycket behöver göras på nationell nivå, men viktiga insatser kan också göras lokalt.

Genom att tillåta kommunerna att ta ut lägre parkeringsavgifter för utsläppsfria bilar, bl.a. elbilar, skulle de lokala möjligheterna till grön omställning öka.

För att kommuner ska kunna ta ut lägre parkeringsavgifter för utsläppsfria bilar på kommunens egen mark, behöver den s.k. kommunala avgiftslagen, lag (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, m.m., reformeras.

Trängselskatten har varit ett effektivt styrmedel för att minska trängseln och luft­föroreningarna i Sveriges största städer. Inte minst i Stockholm där trängselskatten tillsammans med färdigställandet av Norra länken gjort delar av staden betydligt mer tillgängliga för stockholmare till fots eller cykel.

Men i delar av våra största städer är det fortfarande angeläget att minska både koldioxidutsläppen och luftföroreningarna. Trängselskatten kan vara ett styrmedel för att uppnå detta. Genom att tillåta differentierade trängselskatter skulle kostnaderna för utsläppsfria fordon kunna vara lägre än för bilar med förbränningsmotorer. Då behöver lag (2004:629) om trängselskatt reformeras.

Det skulle vara en viktig insats både för att kunna premiera bilister som inte bidrar till luftföroreningar i våra städer och för att Sveriges största städer ska kunna ta ett större ansvar för den gröna omställningen.

 

 

Kristina Axén Olin (M)

 

Jessica Rosencrantz (M)

Margareta Cederfelt (M)

Arin Karapet (M)

Fredrik Kärrholm (M)

Carl Nordblom (M)