HB0229: med anledning av skr. 2022/23:125 Riksrevisionens rapport om etablering av myndigheter utanför Stockholm
2023/24:29
av Fredrik Olovsson m.fl. (S)
med anledning av skr. 2022/23:125 Riksrevisionens rapport om etablering av myndigheter utanför Stockholm
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram ett program för ny- och omlokalisering av statliga myndigheter och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att löpande följa upp myndigheternas lokalisering av funktioner, som tidigare skedde enligt uppdrag till Arbetsgivarverket, och tillkännager detta för regeringen.
Riksrevisionen har granskat om regeringens lokalisering av myndigheter på orter utanför Stockholm har levt upp till riksdagens avsikter. Granskningen omfattar 46 myndigheter som regeringen helt eller delvis har lokaliserat utanför Stockholm mellan 2004 och 2020. Riksrevisionens övergripande slutsats är att regeringens lokalisering av myndigheter på orter utanför Stockholm under perioden 2004–2020 delvis har levt upp till riksdagens avsikter. Enligt Riksrevisionen har lokaliseringsbesluten medfört ett positivt bidrag till regional utveckling samtidigt som besluten inte har äventyrat myndigheternas möjligheter att bedriva sin verksamhet effektivt på lång sikt.
Vi socialdemokrater drev under flera mandatperioder på för att ny- och omlokalisera myndigheter som ett led i att mota en opåkallad centralisering för att i stället säkerställa en statlig närvaro i hela landet. Legitimiteten för staten stärks om dess myndigheter har regional spridning och lokal närvaro. Den statliga servicen är också viktig för den lokala och regionala utvecklingen samt för att möjliggöra för människor att bo och verka i hela landet. Närvaron har inte bara ett symboliskt värde; den bidrar till jobb, tillväxt, framtidstro och utveckling.
Under Socialdemokraternas tid vid regeringsmakten fanns en ambition om förändring, och en stor insats för decentralisering genomfördes. Den förändringsvilja som krävs saknas i den nuvarande högerregeringen. Dessutom har nu framkommit att den nya Utbetalningsmyndigheten kommer att få ett eget våningsplan på 1 770 kvadratmeter i åttavåningshuset Sthlm 04 i Hammarby sjöstad i stället för den planerade etableringen i Södertälje och ledningen för Stålsäkerhetsmyndigheten flyttas från Katrineholm till Stockholm. I stället för att fortsätta en politik som varit framgångsrik väljer regeringen centralisering av funktioner och arbetsplatser. Det är anmärkningsvärt att regeringen väljer en omvänd strategi, dvs. återför myndigheter till Stockholm som tidigare varit lokaliserade till annan ort.
Regeringen bör även löpande följa hur myndigheterna väljer att lokalisera sina olika funktioner i verksamheten, i de fall myndigheten är verksam på flera ställen i landet.
Vi behöver tvärtom fortsätta knyta samman Sverige med jämlika villkor och nya arbetstillfällen i hela landet. Runt om i landet står regioner redo att kroka arm med staten för att erbjuda etablering av nya eller omlokaliserade myndigheter.
Riksrevisionens skrivelse ger stöd för att politiken bidragit positivt till utvecklingen. Mot denna bakgrund – och regeringens påbörjade centralisering – är det viktigt att slå fast att omlokaliseringarna från Stockholm bör fortsätta. Riksdagen bör kräva att regeringen tar fram och genomför ett nytt samlat program för ny- och omlokalisering av myndigheter som kan genomföras under de närmaste åren.
Fredrik Olovsson (S) |
|
Monica Haider (S) |
Mattias Jonsson (S) |
Marianne Fundahn (S) |
Isak From (S) |
Aida Birinxhiku (S) |
Daniel Vencu Velasquez Castro (S) |