HB022882: med anledning av skr. 2023/24:109 De kulturhistoriska värdena inom Svenska kyrkan – om förvaltningen av det kyrkliga kulturarvet

Motion till riksdagen
2023/24:2882
av Runar Filper m.fl. (SD)

med anledning av skr. 2023/24:109 De kulturhistoriska värdena inom Svenska kyrkan – om förvaltningen av det kyrkliga kulturarvet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökat statligt engagemang för det kyrkliga kulturarvet och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om den kyrkoantikvariska ersättningen och tillkännager detta för regeringen.

Det kyrkliga kulturarvet är centralt för det svenska kulturarvet som helhet. Under 1 000 år har Sverige varit präglat av kristendomen, och dess inverkan på samhället är oveder­säglig. Från norr till söder vittnar kyrkorna om denna tusenåriga historia och utgör en viktig del av berättelsen om de svenskar som levde före oss. Tyvärr rapporteras det från olika delar av landet att kyrkor förfaller och att behoven av renovering är omfattande, medan resurserna är knappa. Flera av dessa kulturskatter tvingas till och med att säljas, vilket leder till en situation där fler kyrkor avyttras än det byggs nya.

Den kyrkoantikvariska ersättningen är den budgetpost där staten tar ansvar för det kyrkliga kulturarvet. Även om kyrka och stat är åtskilda råder det enighet om att staten har ett särskilt ansvar för det kyrkliga kulturarvet på grund av dess betydelse för den svenska kulturen. Regeringen erkänner visserligen detta i skrivelsen och betonar vikten av den kyrkoantikvariska ersättningen för att bevara det svenska kulturarvet.

Det är dock uppenbart att regeringen inte fullt ut verkar förstå de stora utmaningar som det kyrkliga kulturarvet står inför. Som tidigare nämnt råder det en kris för det kyrkliga kulturarvet och om ingenting görs kommer stora delar av detta arv att förfalla eller säljas. Med tanke på den underhållskris som råder bör regeringen återkomma med förslag och åtgärder för att stärka det statliga engagemanget för det kyrkliga kulturarvet.

För att undvika att stora delar av det kyrkliga kulturarvet förfaller måste staten vidta åtgärder. Framför allt behöver den kyrkoantikvariska ersättningen räknas upp. Ersättningen har inte räknats upp sedan år 2010 och ligger fortfarande på 460 miljoner kronor, vilket innebär att den inte har justerats för inflationen. För att rädda det kyrkliga kulturarvet är det nödvändigt att den kyrkoantikvariska ersättningen höjs. Regeringen bör därför verka för att den kyrkoantikvariska ersättningen räknas upp till den nivå som krävs för att tillgodose de omfattande behov som finns kopplat till det kyrkliga kultur­arvet.

 

 

Runar Filper (SD)

 

Alexander Christiansson (SD)

Jonas Andersson (SD)

Anna-Lena Hedberg (SD)