HB022757: med anledning av prop. 2023/24:19 Ny kärnkraft i Sverige – ett första steg

Motion till riksdagen
2023/24:2757
av Linus Lakso m.fl. (MP)

med anledning av prop. 2023/24:19 Ny kärnkraft i Sverige – ett första steg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens proposition 2023/24:19 Ny kärnkraft i Sverige – ett första steg.

Regeringen vill i proposition 2023/24:19 ta bort begränsningen för dels antalet kärn­kraftsreaktorer som kan byggas i Sverige, dels på vilka platser ny kärnkraft kan byggas.

Kärnkraften är förknippad med både stora risker och miljöproblem, och ny kärnkraft är dessutom förenat med väldigt stora kostnader. Kärnkraft är inte en miljövänlig energikälla. Den förutsätter att ändliga resurser ständigt bryts och konsumeras i form av uran. Urangruvorna utgör en stor miljöskada och förgiftar stora områden där det bryts. Därefter behöver det giftiga avfallet förvaras i tusentals år. Vid en större olycka kan miljöskadorna bli stora och så kostsamma att Sveriges ekonomi hotas.

Miljöpartiet anser att Sverige ska satsa på och bygga ut den förnybara energin. Den förnybara energin som till exempel solkraft och vindkraft har utvecklats snabbt och ökar kraftigt både i Sverige och runt om i hela världen. Det investeras ca tio gånger mer i kraftproduktion på förnybar energi runt om i världen jämfört med kärnkraft. Det beror på att den förnybara energin är mycket billigare än kärnkraft.

Flera tunga studier är att det inte bara är möjligt, utan också billigare, miljövänligare och säkrare att satsa på förnybara energikällor. Internationella energiorganet IEA visar i sina analyser att ett system med förnybara energikällor kompletterat med energilagring och smart styrning är billigare. Eurelectric samlar energibranschen i hela Europa. I deras prognoser för 2050 är det utbyggnaden av förnybart som dominerar, medan kärnkraftens andel minskar.

 

 

Linus Lakso (MP)

 

Rasmus Ling (MP)

Elin Söderberg (MP)

Rebecka Le Moine (MP)

Jan Riise (MP)

Jacob Risberg (MP)

Daniel Helldén (MP)