HB022690: Skarven i Roxen
2023/24:2690
av Jonas Andersson (SD)
Skarven i Roxen
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att införa allmän jakttid samt andra tillvägagångssätt för att hålla ned oproportionerligt stora skarvpopulationer som den i Roxen och på andra drabbade platser i landet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Roxen är Östergötlands största sjö, undantaget Vättern. Sjön är viktig för mark- och vattenägare, rekreation, båtägare, biologisk mångfald och fiske med mera. Dessa intressen påverkas i dagsläget dock negativt av den orimligt och oproportionerligt stora populationen av sjöfågeln skarv.
I Roxen finns det tusentals skarvar och Roxens fiskevårdsområdesförening har tidigare bedömt att det kan ha funnits så många som 10 000 stycken, även om antalet har blivit mindre på senare år till följd av åtgärder som skyddsjakt. Skarven är samtidigt en relativt stor sjöfågel, vilket innebär stora påfrestningar på Roxen som sjö. Det handlar om sanitära olägenheter och problem för växtlighet och andra naturvärden. Vidare är skarvens avföring starkt frätande och kan ta död på öar och andra platser som skarven har sina kolonier på. Det innebär givetvis också nackdelar för mark- och vattenägare i området samt för olika sorters rekreation.
Den stora skarvpopulationen i Roxen medför också problem för fiskpopulationen i sjön på grund av att skarvpopulationen äter ett betydande antal ton fisk per år. Skarven äter så pass mycket av fisken nors i sjön att det i nästa led slår mot de fiskarter som har norsen som byte.
Länsstyrelsen Östergötland presenterade under 2022 länets första förvaltningsplan för skarv, något som undertecknad välkomnar. I planen beskriver man hur förvaltningen bland annat ska arbeta med utökad skyddsjakt inom viktiga föryngringsområden för fisk. Skarven är svårskjuten i praktiken så det är dock viktigt att även använda andra effektiva metoder för att ge resultat. Oljering av ägg är en metod som omnämns i förvaltningsplanen och som bör användas i större omfattning än i dag. Det är en selektiv metod som är tillförlitlig men samtidigt passande och skonsam. Under 2023 kom rapporter om att antalet skarvar i Roxen tydligt har minskat på senare år till följd av åtgärder likt skyddsjakt, även om antalet i Östergötland som helhet har ökat. Problemet med en orimligt stor skarvpopulation i Roxen kvarstår, även om läget har förbättrats.
Utöver åtgärder som utökad skyddsjakt på skarv, så bör även allmän jakttid införas för fågeln. Dessvärre gör EU:s fågeldirektiv att allmän jakttid inte är möjlig att införa gällande skarv, men Sverige bör agera för att ges undantag från direktivet med tanke på de problem som finns kopplade till de orimligt stora populationer av fågeln som finns i Roxen och på andra platser i Sverige.
Jonas Andersson (SD) |
|