HB022360: Myggbekämpning
2023/24:2360
av Sanne Lennström m.fl. (S)
Myggbekämpning
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av ett långsiktigt samarbete mellan olika aktörer för att ta fram en gemensam strategi för bekämpning av översvämningsmyggor på särskilt utsatta platser och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av att ge långsiktiga och flexibla tillstånd för bekämpning av översvämningsmyggor som inte begränsar sig till tidigare förekomst av larver utan tar hänsyn till framtida risk för förekomst, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Historiskt har det funnits mycket mygg i orter som Tärnsjö och Österfärnebo. Den senaste tiden har för betydligt fler boende i Nedre Dalälvsområdet varit rent bedrövlig. Inte sedan 2000 har det varit så här illa, är en vanlig bedömning, och det har dessutom drabbat helt nya områden. Boskap och tamdjur har fått flyttas för att inte duka under av myggbetten, hästägare vittnar om att man inte kan ta på hästarna utan att bli blodig om händerna av myggen. Människor, hundar och katter kan inte gå ut, näringsverksamheter tvingas stänga och även inomhus drabbas människor via skorstenar och ventilationskanaler som de aggressiva myggorna använder för att ta sig in. Det är inte en miljö vi kan acceptera att människor tvingas leva i.
Den här sommarens växlande tunga regnväder och varmare perioder har varit en hemsk kombination som producerat mängder med mygg vid fler tillfällen än normalt. Det resulterade i att bekämpningsmedlen inte räckte till när fler bekämpningar än vanligt behöver genomföras.
Men också i att större och helt nya områden drabbats som inte tidigare blivit översvämmade inte enbart från älvområdet utan ”bara” via regnet i området. Det är en ny situation som vi inte tidigare stått inför, men som vi riskerar att få uppleva flera gånger framöver på grund av klimatförändringarna.
För varje gång nya större områden drabbas tar sig myggen till nya områden längre bort från Nedre Dalälven där de har sin bas, och det finns ingen egentlig gräns för hur långt de kan spridas på sikt. Den här problematiken har vi varnat för under lång tid, men årets extrema situation har verkligen visat att vi är på rätt spår, och att vi inte kan vänta med att förbereda oss och bygga upp en beredskap för framtiden.
Vi är självklart nöjda över att det numera ges fleråriga tillstånd för bekämpning, men vi kan inte fortsätta ligga steget efter myggens utbredning. Mer generella tillstånd måste ges för att de som övervakar och bekämpar stickmyggen ska kunna sätta in åtgärder direkt när de ser att nya områden är drabbade.
Situationen är allt annat än hållbar.
Låt oss se till att den här sommaren, för de boende i områdets skull, blir den sista med så här stora problem. Samt att andra slipper oroa sig för om det ska komma att sprida sig till dem. Ingen ska behöva fundera över om de orkar bo kvar där de bor, eller om de ens klarar av att sälja huset om de skulle vilja flytta osv.
Boende måste få känna lugn och framtidstro till att det går att bo och leva i området nu och i framtiden. Potentiella investerare i turism eller restaurangägare måste kunna veta vad man ger sig in på innan man vågar satsa på riktigt.
Den biologiska bekämpningen med BTI är helt nödvändig för området som det ser ut idag. Det bör dock betonas att bekämpningen inte är en engångslösning utan något som måste göras årligen, eftersom den inte påverkar myggbeståndet nämnvärt annat än för den enskilda kläckningen.
Idag finns det flera olika metoder tillgängliga för att begränsa uppkomsten av översvämningsmygg. Det bör dock nämnas att ingen av dessa idag är tillräcklig för att säkra en dräglig boendemiljö om inte BTI används som ett komplement.
Vilka åtgärder som ska användas och i vilken omfattning eller kombination vore oklokt att låsa sig fast vid. Däremot så måste staten, som i slutändan är de som begränsar vilka metoder, och i vilken omfattning, som får användas, börja ta sitt ansvar för situationen på riktigt. Det här är en fråga som påverkas av flera olika nationella intressen, som bromsar bekämpningen eller bidrar till att den behövs. Det är därför viktigt att värna ett långsiktigt samarbete mellan flera olika aktörer, där staten är en viktig del, för att tillsammans arbeta fram en gemensam plan för bekämpning av översvämningsmyggor på särskilt utsatta platser. Här behöver man även ta hänsyn till beredskap för en eventuell utbredning och spridning av problematiken.
Sanne Lennström (S) |
|
Inga-Lill Sjöblom (S) |
Linnéa Wickman (S) |
Marcus Wennerström (S) |
Sanna Backeskog (S) |
Lars Isacsson (S) |
|