HB021799: Kriskommission för barns och ungas psykiska hälsa

Motion till riksdagen
2023/24:1799
av Lili André och Hans Eklind (båda KD)

Kriskommission för barns och ungas psykiska hälsa


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en kriskommission för att utreda anledningen till ökad psykisk ohälsa hos barn och ungdomar och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utifrån kriskommissionens utredning ta fram en sammanhållen barn- och ungdomshälsovård och tillkännager detta för regeringen.

Att må bra är en självklarhet för många. För andra är det en ständig kamp att kunna må bra. Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Att må psykiskt dåligt kan inne­bära allt från att känna stark oro, nedstämdhet, sorg, rädsla, ångest, och depression till att ha självmordstankar.

Den ökande psykiska ohälsan hos barn och unga i Sverige är oroande. I en jämförelse visar det sig att Sverige har sämre psykisk hälsa bland unga i Sverige än i övriga Norden. Enligt Socialstyrelsen uppger allt fler ungdomar psykiska besvär som oro eller ängslan. Det är framförallt depressioner, ångestsjukdomar och missbruk som ökar. Det har också skett en ökning bland ungdomar som behöver sjukhusvård på grund av psykisk sjukdom.

Några säkra svar på vad som är orsak till denna alarmerande utveckling med ökad psykisk ohälsa bland barn och unga finns inte. Vi vet att hemmet och skolan är viktiga faktorer. Regeringen måste stärka sitt arbete i denna del. Men, det krävs en genom­gående utredning för att veta varför ohälsan ökar och vilka särskilda åtgärder som behöver vidtas. För även om åtskilliga rapporter publicerats de senaste åren som visar att psykisk ohälsa bland unga ökar, så är rapporterna som handlar om varför den psykiska ohälsan ökar få och än färre pekar på hur denna oroande ökning kan brytas.

Tillsättandet av en kriskommission som ges i uppgift att utreda varför den psykiska ohälsan ökar bland unga kan därför också bedöma vilka insatser som behöver vidtas för Sveriges barn och unga.

Barn och ungas psykiska hälsa måste hamna högt upp på dagordningen. Det är en framtidsfråga för vårt välfärdsland.

 

 

Lili André (KD)

Hans Eklind (KD)