HA10430: Anmälningsplikt för skolpersonal
Interpellation 2022/23:430 Anmälningsplikt för skolpersonal
av Caroline Helmersson Olsson (S)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Protesterna mot regeringens planer på angiverilagar blir fler och fler. Debattartiklar, namninsamlingar och nu också demonstrationer talar sitt tydliga språk. Och från fackligt håll har förslaget mött starka reaktioner.
Kommunal menar att informationsplikten skulle strida mot det som förenar alla välfärdsarbetare – viljan att göra gott – samt yrkesetiska regler och internationell lagstiftning.
Det står nu klart att uppdraget inte är att bara titta på möjligheten att införa informationsplikt i offentliga verksamheter utan också att utreda om de som inte uppfyller plikten att anmäla ska straffas. Utredaren ska alltså nu även titta på ”vilka eventuella konsekvenser det skulle kunna få om en informationsskyldighet inte efterlevs” vilket ytterligare ökar oron hos barnskötare, elevassistenter, lärarassistenter, fritidsledare och övriga av Kommunals yrkesgrupper som arbetar i skolan, fritidshemmet och förskolan.
Skolpersonal ska fokusera på att ge barn bästa möjliga förutsättningar att lära, leka och utvecklas, inte hålla på med angiveri.
Om nya lagregler införs som inte har med grunduppdraget att göra så kan det få en direkt negativ påverkan på möjligheten att attrahera utbildad personal till skolan och förskolan, vilket är en utmaning redan i dag.
En grundläggande förutsättning för att behålla och attrahera anställda är att de får utföra sina arbetsuppgifter och att de har tid och resurser för att utföra det arbete de har utbildat sig till att utföra.
Skolministern har hittills låtit andra regeringsföreträdare svara på frågorna kring detta mycket viktiga ämne för all personal i svensk skola. Det är ytterst anmärkningsvärt, speciellt med tanke på att det verkar vara oenighet i regeringsunderlaget. En företrädare för ministerns eget parti, utbildningsutskottets ordförande Fredrik Malm (L), säger tydligt att han inte vill att angiverilagar ska gälla dem som jobbar i skolan. Det blir därför svårt för landets skolpersonal att förstå vad som komma skall.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm:
Hur avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, agera för att landets barnskötare och övriga yrkeskategorier som arbetar i skolan ska kunna fullgöra sitt uppdrag att verka för barnens lärande och utveckling om de samtidigt ska vara skyldiga att ange sina barn och elever?