HA01KU34: Innehållsvillkor för public service på internet
Konstitutionsutskottets betänkande
|
Innehållsvillkor för public service på internet
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i radio- och tv-lagen. Vidare föreslår utskottet att riksdagen godkänner regeringens förslag om villkor för innehåll i sändningar och tillhandahållanden genom tråd och om ändrad beslutsordning vid förhandsprövning av nya tjänster från public service.
Genom lagändringarna får regeringen möjlighet att besluta om villkor för public service-företagens (programföretagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB) sändningar och tillhandahållanden av ljudradio- och tv-program genom tråd. Det innebär att villkor kan ställas upp för radio- och tv-program som sänds eller tillhandahålls av programföretagen på bl.a. internet. De nämnda villkoren får avse opartiskhet och saklighet, genmälen, beriktiganden samt förbud mot och villkor för reklam eller andra annonser, sponsring och produktplacering. Granskningsnämnden för radio och tv får granska om programföretagen följer de uppställda villkoren, och kan även vidta vissa åtgärder om villkoren inte följs. Om villkoren om annonser, sponsrade program och produktplacering överträds kan en domstol, efter ansökan av granskningsnämnden, besluta om en särskild avgift.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.
De övriga förslagen innebär bl.a. att villkoren ska gälla för public service-företagen under den tid som återstår av företagens sändningstillstånd, dvs. t.o.m. 2025, och att Myndigheten för press, radio och tv, i stället för regeringen, ska fatta beslut vid förhandsprövning av nya tjänster från public service.
I betänkandet finns ett särskilt yttrande (V).
Behandlade förslag
Proposition 2022/23:83 Innehållsvillkor för public service på internet.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Innehållsvillkor för public service på internet
Innehållsvillkor för public service på internet (V)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Innehållsvillkor för public service på internet |
Riksdagen
a) antar regeringens förslag till lag om ändring i radio- och tv-lagen (2010:696),
b) godkänner vad regeringen föreslår om
1. villkor för innehåll i sändningar och tillhandahållanden genom tråd,
2. ändrad beslutsordning vid förhandsprövning av nya tjänster från public service.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2022/23:83 punkterna 1–3.
Stockholm den 4 maj 2023
På konstitutionsutskottets vägnar
Ida Karkiainen
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Ida Karkiainen (S), Erik Ottoson (M), Matheus Enholm (SD), Hans Ekström (S), Mirja Räihä (S), Ulrik Nilsson (M), Per-Arne Håkansson (S), Malin Danielsson (L), Amalia Rud Pedersen (S), Susanne Nordström (M), Jessica Wetterling (V), Gudrun Brunegård (KD), Malin Björk (C), Lars Engsund (M), Jan Riise (MP), Lars Johnsson (M) och Victoria Tiblom (SD).
Ärendet och dess beredning
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2022/23:83 Innehållsvillkor för public service på internet. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om proposition.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Inga följdmotioner har väckts med anledning av förslagen.
Utskottet har beslutat att ge kulturutskottet tillfälle att yttra sig i ärendet. Kulturutskottet beslutade att inte yttra sig.
Propositionens huvudsakliga innehåll
Granskningsnämnden för radio och tv (granskningsnämnden) får enligt föreslagna lagändringar granska om programföretagen följer de uppställda villkoren, och kan även vidta vissa åtgärder om villkoren inte följs. Om villkoren om annonser, sponsrade program och produktplacering överträds kan en domstol, efter ansökan av granskningsnämnden, besluta om en särskild avgift.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.
Regeringen föreslår vidare att riksdagen godkänner att de ovannämnda villkoren ska gälla för public service-företagen under den tid som återstår av företagens sändningstillstånd, dvs. t.o.m. 2025, och att villkoren ska börja gälla vid den tidpunkt som regeringen bestämmer. Därutöver föreslås att riksdagen godkänner att Myndigheten för press, radio och tv, i stället för regeringen, ska fatta beslut vid förhandsprövning av nya tjänster från public service.
Innehållsvillkor för public service på internet
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i radio- och tv-lagen. Lagändringarna innebär bl.a. att regeringen kan besluta om villkor för radio- och tv-program som sänds eller tillhandahålls av public service-företagen genom tråd. Villkoren får avse opartiskhet och saklighet, genmälen, beriktiganden samt förbud mot och villkor för reklam eller andra annonser, sponsring och produktplacering.
Dessutom godkänner riksdagen vad regeringen föreslår om villkor för innehåll i sändningar och tillhandahållanden genom tråd. Förslaget innebär att villkoren ska gälla för public service-företagen under den tid som återstår av företagens sändningstillstånd, dvs. t.o.m. 2025, och att de ska börja gälla vid den tidpunkt som regeringen bestämmer.
Riksdagen godkänner vidare vad regeringen föreslår om ändrad beslutsordning vid förhandsprövning av nya tjänster från public service. Förslaget innebär att Myndigheten för press, radio och tv, i stället för regeringen, ska fatta beslut inom ramen för systemet med förhandsprövning.
Jämför det särskilda yttrandet (V).
Bakgrund
Radio och tv i allmänhetens tjänst eller public service bedrivs av Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB. Public service-företagens eller programföretagens verksamhet regleras i huvudsak genom två olika beslut, dels de fleråriga sändningstillstånden, dels de årliga anslagsvillkoren. Nuvarande sändningstillstånd gäller för perioden 2020–2025.
Sändningen eller tillhandahållandet av public service sker såväl genom tråd som i marknätet. Genom ändringar i yttrandefrihetsgrundlagen, som trädde i kraft den 1 januari 2023, är det numera möjligt att reglera public service-företagens verksamhet genom tråd på ett sätt som motsvarar det som gäller för sändningar genom marknätet (prop. 2021/22:59, bet. 2021/22:KU14 och bet. 2022/23:KU6, rskr. 2022/23:10). Ändringarna innebär bl.a. att det har införts en ny delegationsbestämmelse av vilken det följer att etableringsfriheten för sändningar genom tråd inte ska hindra att det i lag meddelas föreskrifter om villkor för att sända program för verksamhet som bedrivs med ett uppdrag att sända ljudradio eller tv i allmänhetens tjänst, under förutsättning att uppdraget finansieras med allmänna medel. Vidare har möjligheter att efterhandsgranska innehållet utökats till att även avse sådana program som public service-företagen tillhandahåller exklusivt genom tråd.
Det svenska systemet med förhandsprövning av nya tjänster från public service infördes 2010 (prop. 2008/09:195, bet. 2009/10:KrU3, rskr. 2009/10:61–62). Enligt den ordning som gällt sedan dess ska tjänster som omfattas av förhandsprövning anmälas till regeringen för godkännande. Anledningen till denna beslutsordning är enligt förarbetena att det är regeringen som, utifrån riksdagens beslut, formulerar uppdraget till public service (prop. 2008/09:195 s. 39). Själva prövningen av tjänsterna görs dock på myndighetsnivå. Myndigheten för press, radio och tv har i uppdrag att, efter anmälan från public service-företagen, genomföra förhandsprövningar.
Kulturutskottet behandlade under hösten 2019 regeringens proposition Ett modernt public service nära publiken – villkor 2020–2025 (prop. 2018/19:136). Utskottet föreslog att riksdagen skulle rikta ett tillkännagivande till regeringen om att det var angeläget att tillsätta en utredning som såg över möjligheterna för en ordning för förhandsprövning där regeringen inte är den sista instansen (bet. 2019/20:KrU2). Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag (rskr. 2019/20:20).
Propositionen
Ändringar i radio- och tv-lagen
Innehållsvillkor för public service-företagens sändningar och tillhandahållande av ljudradio- och tv-program genom tråd
I propositionen framhåller regeringen att konsumtionen av internetbaserade tjänster ökar och att sändandet eller tillhandahållandet av program på internet ingår i den verksamhet som finansieras med allmänna medel (public service-avgift). Public service-företagen bedriver också i allt större utsträckning programverksamhet på internet. Regeringen konstaterar att denna verksamhet hittills har varit oreglerad och att de ändringar som nyligen gjorts i yttrandefrihetsgrundlagen möjliggör lagändringar som innebär att de programrelaterade villkor som ställs upp i public service-företagens sändningstillstånd för sändningar i marknätet även kan gälla för sändningar och tillhandahållanden av ljudradio- och tv-program genom tråd. Enligt regeringen bör hela programföretagens verksamhet regleras på ett ändamålsenligt sätt. Innehållet i programmen bör också svara upp mot krav på saklighet och opartiskhet, och dessa krav bör kunna följas upp och granskas.
Mot bakgrund av det anförda föreslås i propositionen att det i radio- och tv-lagen (2010:696) ska införas en möjlighet för regeringen att besluta om villkor för public service-företagens sändningar och tillhandahållanden av ljudradio- och tv-program genom tråd. Det innebär att villkor kan ställas upp för radio- och tv-program som sänds eller tillhandahålls av programföretagen på bl.a. internet.
Förslaget avser alltså programföretagens radio- och tv-sändningar, beställ-tv, beställradio och sökbar text-tv genom tråd, om verksamheten finansieras med public service-avgiften. De nämnda begreppen definieras i radio- och tv-lagen.
Annat innehåll som företagen tillhandahåller genom tråd, t.ex. rena textpublikationer, ska enligt regeringen inte omfattas av innehållsvillkoren.
Enligt förslaget får ett beslut om villkor endast innehålla sådana villkor som programföretaget har godtagit och det får gälla endast under tiden för programföretagets sändningstillstånd och bara för sändningar och tillhandahållanden av program efter beslutet.
Vidare framgår det av propositionen att regeringens beslut om villkor, på samma sätt som gäller för sändningstillstånden, bör förankras genom beslut i riksdagen.
När det gäller villkorens innehåll framhåller regeringen att samma innehållsvillkor som gäller för sändningar i marknätet bör gälla för verksamheten genom tråd. Enligt förslaget får villkor ställas upp endast om motsvarande villkor finns i ett programföretags sändningstillstånd och de får inte avse annat än
– skyldighet att utöva programverksamheten opartiskt och sakligt och med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda
– genmälen
– förbud mot och villkor för reklam eller andra annonser, sponsring och produktplacering.
För ljudradiosändningar och beställradio får även villkor om beriktiganden ställas upp. Uppgifter som förekommit i ett program i tv-sändning, i beställ-tv eller i sökbar text-tv ska, om programmet inte är reklam, beriktigas när det är befogat om verksamheten finansieras med public service-avgiften.
Enligt regeringen är de föreslagna villkoren förenliga med regeringsformen och Europakonventionen. I denna del framhålls bl.a. att de villkor som föreslås redan gäller för public service-företagens radio- och tv-sändningar i marknätet och att de är grundläggande för allmänhetens förtroende för public service, dess uppdrag och verksamhet. Dessutom kan de föreslagna villkoren inte anses gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har legat till grund för regleringen och villkoren sträcker sig inte heller så långt att de kan anses utgöra ett hot mot den fria åsiktsbildningen. Villkoren kommer inte heller i övrigt i konflikt med de krav på rättighetsbegränsande lagstiftning som framgår av 2 kap. 21 och 23 §§ regeringsformen.
Granskningsnämnden för radio och tv
Granskningsnämnden är ett särskilt beslutsorgan inom Myndigheten för press, radio och tv. I propositionen föreslår regeringen att nämnden genom granskning i efterhand ska övervaka om program som sänds eller tillhandahålls genom tråd av programföretag vars verksamhet finansieras med public service-avgift står i överensstämmelse med radio- och tv-lagen och de programrelaterade villkor som kan gälla för tjänsterna.
Vidare föreslås att granskningsnämnden ska kunna besluta om offentliggörande av nämndens beslut vid överträdelse av villkor om opartiskhet och saklighet, genmäle och beriktigande som ställts upp för verksamhet genom tråd. Möjligheten att besluta om offentliggörande av nämndens beslut ska även gälla vid överträdelse av bestämmelsen om beriktigande av uppgifter i program i en tv-sändning, i beställ-tv och i sökbar text-tv av ett programföretag vars verksamhet finansieras med public service-avgiften. En allmän förvaltningsdomstol ska, efter ansökan av granskningsnämnden, kunna besluta att ett programföretag ska betala en särskild avgift vid överträdelser av villkor om reklam, andra annonser, sponsrade program och produktplacering.
Enligt regeringens bedömning kommer den befintliga bestämmelsen i radio- och tv-lagen som anger vad granskningsnämnden får granska att omfatta de nya villkoren och den ändrade bestämmelsen om beriktigande. Någon ändring behöver därför inte göras i bestämmelsen.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Regeringen föreslår att ändringarna i radio- och tv-lagen ska träda i kraft den 1 juli 2023. För uppgifter som förekommit i tv-sändningar, beställ-tv och sökbar text-tv som sänts eller tillhandahållits före ikraftträdandet ska enligt förslaget äldre bestämmelser om beriktigande gälla.
Godkännande av innehållsvillkor
I propositionen föreslås vidare att riksdagen ska godkänna vad regeringen föreslår om villkor för innehåll i sändningar och tillhandahållanden genom tråd. Enligt förslaget ska de föreslagna villkoren i radio- och tv-lagen om opartiskhet och saklighet, genmäle, beriktigande samt förbud mot och villkor för reklam eller andra annonser, sponsrade program och produktplacering gälla för public service-företagen under den tid som återstår av företagens sändningstillstånd, dvs. t.o.m. 2025. Det föreslås att villkoren ska börja gälla vid den tidpunkt som regeringen bestämmer.
Som skäl för förslaget framhåller regeringen bl.a. att eftersom public service finansieras med allmänna medel är det viktigt för verksamhetens legitimitet att de föreslagna villkoren börjar gälla så snart som möjligt. Även om ändringar i public service-företagens uppdrag ska göras med försiktighet under en pågående tillståndsperiod finns det inte anledning att avvakta med att ställa upp de föreslagna villkoren under den tid som återstår av den nuvarande tillståndsperioden (se även prop. 2018/19:136 s. 21 f.). Inför nästa tillståndsperiod finns det dock enligt regeringen ett behov av att utreda hur en mer långsiktig, enhetlig och teknikneutral reglering av public service ska se ut.
I propositionen framhålls att regeringen så snart som möjligt efter att de föreslagna ändringarna i radio- och tv-lagen trätt i kraft bör fatta beslut om de villkor som ska gälla för sändningar och tillhandahållanden genom tråd. Med hänsyn till att public service-företagen först ska godta villkoren bör regeringen få besluta när villkoren ska börja gälla.
Godkännande av ändrad beslutsordning vid förhandsprövning av nya tjänster från public service
I propositionen föreslår regeringen även att riksdagen ska godkänna en ändrad beslutsordning vid förhandsprövning av nya tjänster från public service. Systemet med förhandsprövning syftar till att avgränsa vilka tjänster som ska bekostas med allmänna medel. En ändrad beslutsordning skulle enligt regeringen kunna få konsekvenser för hur public service-uppdraget formuleras. Detta talar för att det även i fortsättningen bör vara regeringen som fattar det slutliga beslutet vid en förhandsprövning. Mot detta ska dock enligt regeringen vägas vikten av public services oberoende från bl.a. politiska intressen, något som är en grundläggande faktor för allmänhetens förtroende för public service. Ur ett oberoendeperspektiv bör det alltså vara någon annan än regeringen som fattar beslutet.
Regeringen föreslår bl.a. mot denna bakgrund att beslut vid förhandsprövning av nya tjänster från public service ska fattas av Myndigheten för press, radio och tv. I denna del framhåller regeringen att myndigheten i dag har i uppdrag att bereda anmälningar om förhandsprövning och att göra en bedömning av tjänsten, i förhållande både till uppdraget och till dess marknadspåverkan. Vid bedömningen av vilken marknadspåverkan en tjänst kan ha ska myndigheten inhämta ett yttrande från Post- och telestyrelsen. Även om det ännu inte har genomförts någon förhandsprövning är myndigheten alltså väl insatt i systemet med förhandsprövning och dess olika moment och syfte. Myndigheten är också förtrogen med public service och dess uppdrag och verksamhet samt kan göra en bedömning av tjänsternas samhällsvärde. Därutöver framhåller regeringen att Myndigheten för press, radio och tv redan i dag vid genomförandet av förhandsprövningar, liksom i all övrig verksamhet, ska vara saklig och opartisk.
Utskottets ställningstagande
Utskottet ställer sig bakom de överväganden som redovisas i propositionen och anser därför att riksdagen bör anta regeringens lagförslag samt godkänna vad regeringen föreslår om villkor för innehåll i sändningar och tillhandahållanden genom tråd och om ändrad beslutsordning vid förhandsprövning av nya tjänster från public service.
Jessica Wetterling (V) anför:
Jag anser att det är problematiskt att regeringens förslag inte är teknikneutralt och att det finns en risk för otydlighet i vilka publiceringar som egentligen omfattas och därmed en otydlighet för public service-företagen i vilka villkor som egentligen gäller. Samtidigt är det förståeligt att regeringen inte vill förändra radio- och tv-lagen under pågående tillståndsperiod. Utredningen om innehållsvillkor på internet för public service (dir. 2021:19) har analyserat frågan om hur en övergång till ett mer teknikneutralt public service-uppdrag kan ske fr.o.m. nästa tillståndsperiod. Utredningen kom fram till att en lag om public service i kombination med ett eller flera styrdokument är en lämplig form för en ändamålsenlig reglering på längre sikt (SOU 2022:5 s. 112–121). Av utredningsdirektiven (dir. 2023:27) inför de nya villkoren för public service framgår att ett av syftena med utredningen är att införa en teknikneutral reglering av public service-uppdraget. Jag anser att det är väldigt viktigt att de nya innehållsvillkoren fr.o.m. 2026 blir teknikneutrala och kommer noga att bevaka frågan.
När det gäller systemet med förhandsprövning är jag fortsatt kritisk till det (jfr mot. 2019/20:39). Förhandsprövningen i sin nuvarande form öppnar för en innehållsbedömning av nya tjänster och tillåter andra konkurrerande aktörer att anmäla public service-företagen, vilket snarare utmanar än stärker public services oberoende. Dock bedömer jag att det är bättre att Myndigheten för press, radio och tv fattar beslut om förhandsprövningen i stället för regeringen. Av denna anledning väljer jag att inte reservera mig i ärendet.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2022/23:83 Innehållsvillkor för public service på internet:
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i radio- och tv-lagen (2010:696).
2.Riksdagen godkänner vad regeringen föreslår om villkor för innehåll i sändningar och tillhandahållanden genom tråd (avsnitt 4.4).
3.Riksdagen godkänner vad regeringen föreslår om ändrad beslutsordning vid förhandsprövning av nya tjänster från public service (avsnitt 5.2).
Bilaga 2