H912314: Avfallsförbränningsskatten


Svar på fråga 2021/22:314 av Yasmine Eriksson (SD)
Avfallsförbränningsskatten

Yasmine Eriksson har frågat mig om jag avser att ta fasta på Skatteverkets tidigare utredning samt experternas synpunkter på avfallsförbränningsskatten och verka för incitament för nyinvesteringar i avfallsförbränning, vid sidan av kommande resultat av den utredning som pågår.

Regeringens styrmedel på avfallsområdet syftar till att nå högre upp i den s.k. avfallshierarkin. Det vill säga i möjligaste mån uppfylla EU:s direktiv om hur avfall ska tas om hand. En omfattande avfallsförbränning, av t.ex. sådan plast som istället bör återvinnas, är inte förenlig med klimatmålen och den cirkulära ekonomin som regeringen strävar efter. Den allt högre kapaciteten när det gäller avfallsförbränning har lett till framförallt ökade biogena utsläpp men även behov av att importera avfall från andra länder. Skatten bedöms på lång sikt innebära att kapaciteten för avfallsförbränning i Sverige minskar och därmed bryta trenden med ökade utsläpp från avfallssektorn och öka materialåtervinningen.

I Skatteverkets utvärdering framhålls att skatten har påverkat avfallsförbränningsföretagens investeringsvilja. Ägarna till avfallsförbränningsanläggningar verkar dock på en marknad där även el- och fjärrvärmepriser påverkar företagens investeringskalkyl. I vilken utsträckning skatten påverkar investeringskalkylen beror bland annat på möjlighet till övervältringseffekter på mottagningsavgifterna, på både lång och kort sikt. Skatteverket konstaterar att då skatten endast verkat i ett år finns det inte tillräcklig statistik för att undersöka hur företagens ekonomi har påverkats av skatten.

Den pågående utredningen ska bl.a. föreslå fler undantag från avfallsförbränningsskatten för att förbättra förutsättningarna för materialåtervinning och göra den så träffsäker som möjligt. Skatteverkets utvärdering ingår som ett underlag i den pågående utredningen. Det är först när utredningen har lämnat sitt betänkande som en bedömning av skatten kan göras.

Stockholm den 10 november 2021

Magdalena Andersson