H901SkU22: Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt
Skatteutskottets betänkande
|
Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt. Förslaget innebär att omsättningsgränsen höjs från dagens 30 000 kronor till 80 000 kronor per beskattningsår. Höjningen medför att företag med en omsättning på högst 80 000 kronor inte längre behöver vara registrerade för och deklarera mervärdesskatt. Förslaget syftar till att förenkla för mindre företag och andra aktörer med liten verksamhet. Förslaget medför ändringar i mervärdesskattelagen.
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
I betänkandet finns två särskilda yttranden (M, KD).
Behandlade förslag
Proposition 2021/22:110 Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt
1.Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt (M)
2.Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt (KD)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:110.
Stockholm den 26 april 2022
På skatteutskottets vägnar
Jörgen Hellman
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jörgen Hellman (S), Helena Bouveng (M), Eric Westroth (SD), Magnus Stuart (M), David Lång (SD), Patrik Lundqvist (S), Hampus Hagman (KD), Anna Vikström (S), Gulan Avci (L), Anne Oskarsson (SD), Kjell Jansson (M), Jasmin Farid (M), Hannah Bergstedt (S), Helena Vilhelmsson (C), Hanna Gunnarsson (V) och Annika Hirvonen (MP).
Ärendet och dess beredning
I ärendet behandlar utskottet proposition 2021/22:110 Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt. Förslaget aviserades av regeringen i budgetpropositionen för 2022 (prop. 2021/22:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor avsnitt 11.21).
I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Inga motioner har väckts med anledning av propositionen.
Propositionens huvudsakliga innehåll
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag om att omsättningsgränsen för befrielse från mervärdesskatt höjs från 30 000 kronor till 80 000 kronor per beskattningsår.
Jämför särskilt yttrande 1 (M) och 2 (KD).
Bakgrund
Enligt rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt (mervärdesskattedirektivet) får Sverige införa mervärdesskattebefrielse för beskattningsbara personer vars årsomsättning högst är lika med motvärdet i nationell valuta av 10 000 ecu enligt den omräkningskurs som gällde på dagen för anslutningen. Beloppet 10 000 ecu motsvarar ca 91 500 kronor vid omräkning med valutakursen per den 1 januari 1995. En beskattningsbar person som kan skattebefrias kan välja att i stället tillämpa de allmänna mervärdesskattereglerna.
Sverige har utnyttjat möjligheten att införa mervärdesskattebefrielse för vissa beskattningsbara personer sedan den 1 januari 2017 (se prop. 2016/17:1 Förslag till statens budget, finansplan och skattefrågor avsnitt 6.24, bet. 2016/17:FiU1, rskr. 2016/17:49). Skattebefrielsen gäller för omsättning av varor och tjänster som görs inom landet. Reglerna gäller för beskattningsbara personer med en omsättning som inte beräknas överstiga 30 000 kronor under beskattningsåret. Omsättningen får inte heller ha överstigit 30 000 kronor under något av de två närmast föregående beskattningsåren. Vid beräkningen av omsättningsgränsen ska beskattningsunderlaget för skattepliktig omsättning av varor och tjänster inom landet och viss annan omsättning räknas in. Beskattningsbara personer som inte är etablerade inom Sverige eller som t.ex. är frivilligt skattskyldiga för handel med investeringsguld har inte rätt till skattebefrielse. Skattebefrielsen omfattar inte heller viss omsättning av nya transportmedel. Den beskattningsbara personen har möjlighet att i stället tillämpa de allmänna bestämmelserna. För den som är registrerad för mervärdesskatt gäller befrielsen endast om Skatteverket efter ansökan av den beskattningsbara personen har beslutat om detta. Mervärdesskattebefrielsen upphör om omsättningen överstiger 30 000 kronor under innevarande beskattningsår.
Propositionen
Regeringen föreslår att omsättningsgränsen för befrielse från mervärdesskatt höjs från 30 000 kronor till 80 000 kronor per beskattningsår.
Regeringen anser att det är angeläget att företagen konkurrerar på lika villkor. Mervärdesskatt ska därför som utgångspunkt tas ut oavsett ett företags storlek och inte påverka företag på olika sätt. För företag med en mycket liten omsättning innebär dock administrationen av mervärdesskatten en i förhållande till omsättningen omfattande arbetsbörda. Regeringen har i olika sammanhang framhållit att det är angeläget att förenkla för de minsta företagen. Ett sätt att göra det är att ge dem en möjlighet att bli befriade från att ta ut mervärdesskatt. Den 1 januari 2017 infördes därför regler om en omsättningsgräns för mervärdesskattebefrielse i mervärdesskattelagen. Reglerna gäller i dag för beskattningsbara personer med en omsättning som inte beräknas överstiga 30 000 kronor under beskattningsåret.
En höjning av omsättningsgränsen skulle medföra en förenkling för ännu fler mindre företag som därmed inte längre behöver vara registrerade för och deklarera mervärdesskatt för att deras årsomsättning inte överstiger gränsen. Skatteverket behöver inte heller administrera deklarationer och betalningar för de beskattningsbara personer som utnyttjar möjligheten till befrielse. En höjd omsättningsgräns kan alltså medföra förenklingar men samtidigt kan en större höjning skapa negativa effekter såsom tröskeleffekter och konkurrenssnedvridningar samt öka risken för skatteundandragande. En höjning av omsättningsgränsen kan, som Statistiska centralbyrån (SCB) och Tillväxtanalys anför i sina respektive remissvar, även påverka statistikinsamlingen negativt. En avvägning mellan de positiva effekterna av minskade administrativa kostnader och de samlade negativa effekterna behöver därför göras. Regeringen gör mot denna bakgrund bedömningen att en nivå på 80 000 kronor är väl avvägd.
För att minska den administrativa bördan för mindre företag med liten omsättning föreslås därför att den nuvarande gränsen på 30 000 kronor höjs till 80 000 kronor per beskattningsår. En sådan höjning ligger inom ramen för vad som är tillåtet enligt mervärdesskattedirektivet (artikel 287). Ändringen av omsättningsgränsen påverkar också förutsättningarna för när mervärdesskattebefrielsen ska upphöra.
Förslaget innebär inga förändringar av utformningen av övriga bestämmelser om skattebefrielse för beskattningsbara personer med liten omsättning.
Förslaget medför ändringar i mervärdesskattelagen som föreslås träda i kraft den 1 juli 2022. I fråga om mervärdesskatt för vilken skattskyldighet inträtt före ikraftträdandet ska dock äldre bestämmelser fortfarande gälla.
Utskottets ställningstagande
Utskottet har inget att invända mot regeringens förslag och tillstyrker propositionen.
1. |
|
|
Helena Bouveng (M), Magnus Stuart (M), Kjell Jansson (M) och Jasmin Farid (M) anför: |
Förändringen som regeringen föreslår i propositionen är välkommen, och är ett förslag som Moderaterna står bakom. Att höja gränsen för befrielse från mervärdesskatt lättar såväl den ekonomiska som administrativa bördan för små företag.
Det finns dock skäl att i sammanhanget understryka att Sverige har en betydligt lägre gräns för befrielse från mervärdesskatt än de flesta andra EU-länder. Även med den nya nivån som regeringen föreslår kommer gränsen vara bland den lägsta i EU. Det är skadligt för Sveriges konkurrenskraft om Sverige ständigt lägger grund för sämre företagarvillkor än andra EU-länder. Dessvärre är det ett återkommande problem i den företagspolitik som regeringen bedriver.
Vår målsättning är att företagens kostnader för administration ska minska med 30 procent under kommande år. Inom ramen för den målsättningen är frågan om ytterligare befrielse från mervärdesskatt, liksom andra lättade skattebördor för företagen, en viktig del. Svenska företag är i stort behov av minskat krångel, mindre byråkrati och lägre kostnader – särskilt mot bakgrund av hur regeringen under de senaste åren höjt kostnaderna och försämrat villkoren för företagen.
Vi står bakom utskottets ställningstagande, då det är en förändring som innebär steg i rätt riktning. Men vi vill samtidigt understryka betydelsen av att framgent göra en översyn för hur omsättningsgränsen för befrielse från mervärdesskatt kan höjas ytterligare, liksom hur skatteadministrationen kan underlättas generellt för Sveriges småföretag.
2. |
Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt (KD) |
|
Hampus Hagman (KD) anför: |
Propositionen är en följd av den budget som antogs av riksdagen i november 2021, och som Kristdemokraterna varit med och förhandlat. Jag kommer därför att säga ja till propositionen, men vi kristdemokrater kommer att verka för en framtida översyn av omsättningsgränsen i syfte att höja den.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2021/22:110 Höjd omsättningsgräns för befrielse från mervärdesskatt:
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200).
Bilaga 2