Nedläggning av servicekontoret i Kungälv
Debatt i text
Fru talman! har mot bakgrund av en besparing avseende Statens servicecenters anslag frågat mig om jag och regeringen är beredda att ompröva beslutet om den ekonomiska nedskärningen och därmed stoppa nedläggningsvågen för servicekontoren.
Regeringen anser alltjämt att servicekontoren är en viktig verksamhet för att erbjuda personlig service från statliga myndigheter. Servicekontor ska fortsatt finnas i hela landet för att tillgodose enskildas behov av lokal statlig service inom rimligt avstånd. Samtidigt behöver verksamheten effektiviseras, och vissa kontor kommer att avvecklas till följd av minskade anslag. Regeringen står fast vid den bedömningen.
Det kommer samtidigt fortsatt att finnas ett stort antal servicekontor runt om i hela landet även om resvägen till närmaste fasta kontor kommer att bli längre för vissa individer och företag.
Regeringen har gett Statens servicecenter i uppdrag att ta fram en plan för ny organisering av servicekontorsnätet. Jag har fullt förtroende för Statens servicecenters hantering av uppdraget och myndighetens bedömning av vilka kontor som kan komma att vara föremål för avveckling utifrån de ramar och ingångsvärden som getts.
2025-04-11 09:22:03
Erik Slottner
Fru talman! Tack, statsrådet, för svaret! Det var klart och tydligt: Ambitionen från regeringen är inte att ändra politiken. Men jag hoppas ändå att jag ska kunna få statsrådet på lite andra tankar under den här debatten och ska ge några argument för det.
I går kom beskedet: Servicekontoret i Kungälv ska stängas. Man ska vara försiktig med kraftiga uttryck; det finns alltid en risk att man devalverar dem. Men jag måste nog ändå medge att vi är lite i chock i Kungälv just nu.
Kungälv är en kommun strax norr om Göteborg dit företag, människor och affärskedjor flyttar. Men staten ska nu flytta därifrån med sitt servicekontor. I beslutet hänvisas till att det finns servicekontor i närheten. Man kan åka till exempelvis Göteborg - det tar 20-25 minuter, pekas det på. Detta är korrekt om man bor på Ytterby station. Men det är ingen som bor på Ytterby station. De som bor närmast bor några hundra meter ifrån. De flesta Kungälvsbor har betydligt längre till Ytterby station för att kunna ta tåget in till Göteborg. Jag skulle säga att de som bor längst ifrån antagligen har minst 20-25 minuter bara för att ta sig till stationen.
Det man tänker sig att Kungälvsborna ska åka till är dessutom servicekontoret i Nordstan i Göteborg, som ska läggas ned nästa år. Vart ska man då ta vägen?
Detta är inte riktigt rimligt. Vi fick mycket plötsligt för bara ungefär en månad sedan - det här har gått fort - information om att man ens hade de här tankarna. Det visade sig då att vad det handlar om på sista raden när det gäller fortlevnad eller inte för servicekontoret i Kungälv är att man har upptäckt att hyreskontraktet snart går ut. Det är den viktiga faktorn - inte en strategisk tanke om var det är bra att ha de här verksamheterna så att vi har en jämn spridning över landet, når människor och så vidare. I stället handlar det om väldigt snöda ekonomiska avgöranden.
Jag tycker att detta är olyckligt, och jag undrar om statsrådet verkligen tycker att det är en rimlig grund för var vi har servicekontor. Vi kan vara oense om hur många vi ska ha, hur ofta och hur länge de ska vara öppna och så vidare. Men är det verkligen rimligt att fördelningen, var de finns, utgår från vem som råkade ha kortast tid kvar på hyreskontraktet? Det är min fråga till statsrådet.
2025-04-11 09:23:20
Kenneth G Forslund
Fru talman! Kenneth G Forslund vet mycket väl att jag inte står och budgetförhandlar med oppositionen i talarstolen. Det här gör vi inom regeringen. Skulle statens servicecenter få nya ekonomiska ramar presenteras detta i det ordinarie budgetarbetet. Lagt kort ligger. Vi har den budget vi har för 2025, och jag kan inte svara något annat när det gäller det. Skulle andra ekonomiska ramar ges meddelas detta vid ett annat tillfälle.
Det här är en del av regeringens prioriteringar för statens budget, där vi har gjort en anslagsminskning för Statens servicecenter. Vi har sett, inte minst i den rapport som kom från Riksrevisionen, att det finns utrymme för effektiviseringar. Vi har sett att kostnaderna för varje besök, det vill säga kostnaden per capita, har ökat. Besöksantalet har inte riktigt ökat i en takt som motsvarar utvecklingen när det gäller antalet kontor. Vi har därför sett att det finns utrymme för en neddragning, vilket kommer att leda till att en del kontor behöver läggas ned. Enligt myndigheten själv räknar man med att 35 kontor kommer att behöva läggas ned de kommande tre åren. Det innebär att vi kommer ned på samma kontorsantal som vi hade 2019, bara för att sätta detta lite i proportion.
Det är inte regeringen som avgör vilka 35 kontor som ska läggas ned, utan det är något som myndigheten fattar beslut om. Detta ska göras utifrån tre principer. Kostnader är en sådan princip, men geografiskt läge och avstånd samt kontorets besöksantal är andra värden som ska spela in. Det är alltså flera faktorer som spelar in när myndigheten avgör vilka kontor som ska läggas ned. Exakt vilka avvägningar man har gjort när det gäller just Kungälv kan inte jag svara på nu. Men detta är de tre principer som är och ska vara vägledande för myndigheten.
2025-04-11 09:26:20
Erik Slottner
Fru talman! Nej, det är naturligtvis inte en total avveckling vi pratar om. Men vi kan konstatera att vi tycker olika här, som statsministern brukar säga, om hur finmaskigt nätet av servicekontor ska vara. Man kommer naturligtvis med intresse att studera det totala antalet besökare till de samlade servicekontoren och hur många ärenden kontoren har klarat av att hantera. Det blir naturligtvis intressant att se om 35 färre servicekontor kan hantera lika många ärenden som tidigare eller om det är så att summan på sista raden är mindre service. Detta får vi säkert anledning att återkomma till längre fram.
Kungälv är som sagt en kommun dit människor, företag och affärsverksamheter flyttar. Men nu flyttar servicekontoret därifrån. Här har kommunen faktiskt försökt att vara väldigt konstruktiv. Man har varit väldigt långtgående i sina erbjudanden. Med ganska mycket egen erfarenhet av Kungälvspolitiken skulle jag vilja säga att kommunen här nog har gått längre än jag sett dem göra någon gång tidigare. Man har erbjudit lokaler och personal, och man har också försökt att så idén om att utveckla ett nytt, mobilt koncept och velat samarbeta om det. Men nej, det har Statens servicecenter valt att inte lyssna på.
I Erik Slottners presentation på regeringens hemsida läser jag: "Mitt uppdrag är att verka för gott och fungerande samarbete mellan kommuner, regioner och stat så att alla nivåer ska kunna genomföra sina viktiga välfärdsuppdrag på bästa sätt." Det är en mycket bra ambition, måste jag säga. Det är inget fel på den. Men hur uppfylls ambitionen när man inte ens vill diskutera detta, som jag måste säga, mycket flotta erbjudande som Kungälvs kommun i bred politisk enighet, inklusive Slottners egna partikamrater, står bakom?
2025-04-11 09:34:01
Kenneth G Forslund
Fru talman! Nu hade jag inte ställt frågan om budgeten, så vi hade inte riktigt kommit till budgetförhandlingen ännu. Men jag förstår att statsrådet förstod varthän det barkade. Jag ska återkomma till detta strax.
Det här är ett kontor som har drygt 6 000 besökare och där det görs drygt 7 000 ärenden hos fyra olika myndigheter som finns närvarande. Nära hälften av dessa besök gäller skatteverksamhet och Skatteverkets frågor.
Jag är väldigt mycket för digitalisering och tycker att det är bra på många sätt. Jag gillar att Sverige är digitaliserat i hög grad. Tidigt i morse bokade jag klipptid i nästa vecka via ett digitalt gränssnitt - det funkar utmärkt. Men när jag i förra veckan ringde och skulle försöka komma igenom talsvar hos Skatteverket, som är röststyrt, var det inte så lätt.
Det är ganska många människor som är irriterade på ändlösa talsvarsträd och hopplösa chattbottar. Det finns ärenden som inte är enkla rutinärenden, utan man vill ha en mänsklig kontakt och kunna träffa någon som man kan se i ögonen, diskutera med och faktiskt få professionell hjälp av. Man vet kanske inte ens själv riktigt var man ska söka. Då är det inte så lätt med de digitala verktygen. De fungerar bra till rutinärenden. Därför är servicekontoren viktiga.
Jag är ganska orolig för exempelvis företag i Kungälv, som nu kommer att få betydligt längre till kontakter med Skatteverket. Statens servicecenter är inte enbart en verksamhet för den som är gammal, den som inte är så it-van eller den som inte är så bra på svenska. Det handlar ofta om ärenden som inte är enkla och rutinmässiga.
Sedan hänvisar statsrådet till att regeringen inte kan styra placeringen av kontoren. Nej, det är alldeles riktigt, för regeringen har avhänt sig den möjligheten i det här fallet. Det fanns tidigare ett regeringsbeslut som styrde placeringen, men det har den här regeringen upphävt. Man har alltså högst medvetet avhänt sig den möjligheten.
Frågan kvarstår ändå: Är det rimligt att det är längden på hyreskontrakt som avgör strukturen för var vi har servicekontor i landet?
Nu kommer jag till den ekonomiska frågan. Jag ska inte budgetförhandla med statsrådet, men jag ska ändå bjuda på ett tips så här i elfte timmen. Jag förstår att det mesta naturligtvis redan är klart vad gäller det som ska presenteras på tisdag. Men det finns faktiskt en möjlighet för regeringen att komma tillbaka i vårändringsbudgeten på tisdag och lägga mer pengar för att vi ska kunna ha fler servicekontor än vad vi är på väg mot just nu.
2025-04-11 09:28:32
Kenneth G Forslund
Fru talman! Att budgetfrågan skulle komma upp var inte särskilt oväntat, för den fanns med i interpellationen. Det var lätt att gissa att den också skulle komma upp i något av inläggen. Därför gick jag händelserna lite i förväg.
Återigen: Om de ekonomiska förutsättningarna för Statens servicecenter kommer att ändras kommer det att meddelas i ordnad ordning i de budgetprocesser som finns. Längden på hyreskontrakt ska inte vara allena avgörande för kontorsnätet. Det är inte vad som är beslutat. Precis som jag sa i mitt föregående inlägg är det tre principer man utgår från. Det är geografisk spridning, besöksantalet - alltså kontorens besöksantal - och ekonomin som ska spela roll. Det är en sammanvägning som ska göras.
Jag kan inte detaljerna i det beslut som gäller just Kungälv. Det får man fråga myndigheten om. Men utifrån de tre principer jag nämnde ska man dimensionera kontorsnätet framöver. Det är klart också att ekonomin spelar en roll i detta. Det måste den alltid göra.
Detta är inte första gången jag debatterar den här frågan, utan jag har debatterat den många gånger i riksdagen. Det kommer att bli fler interpellationsdebatter framöver också. Jag tycker att det ofta blir lite övertoner, för det låter ibland i interpellationerna som att vi avvecklar Statens servicecenter. Det gör vi alltså inte. Vi kommer att minska antalet kontor. Vi kommer att gå ned på samma nivå som vi var på 2019. Men jag tycker att Sverige även 2019 var ett någorlunda välfungerande land. Man kunde nå statlig service även då.
Vissa kommer att få längre avstånd till fysiska kontor. Det ska vi inte sticka under stol med, utan så är det. Samtidigt ska vi veta att även med dagens kontorsnät finns det de som har mycket längre till ett kontor än vad man i framtiden kommer att få i exempelvis Kungälv. Uppenbart kan de få hjälp av statliga myndigheter även i de delarna av landet. Det kommer alltså inte att vara omöjligt att nå staten fysiskt även efter att de här förändringarna. Det är viktigt att framhålla.
Även om vi erkänner att antalet kontor minskar tycker jag inte att vi ska måla upp en bild av att staten drar sig undan fullkomligt och att man inte kommer att kunna få hjälp. Det kommer man att kunna få även efter denna förändring.
2025-04-11 09:31:34
Erik Slottner
Fru talman! Först och främst ska jag säga att vi har ökat möjligheten till ett större anslagssparande för myndigheten - jag glömde att säga detta i mitt förra inlägg - just för att undvika att det blir kontorshyreskontraktens längd som avgör vilka kontor som läggs ned. Detta kunde vi alltså motverka genom att höja anslagssparandet.
Det var bra att Kenneth G Forslund nämnde mobila koncept. Jag borde naturligtvis i mina två tidigare inlägg ha nämnt att myndigheten har ett uppdrag att jobba mer med mobila och flexibla kontorslösningar. Man är alltså inte låst vid enbart fasta kontor, för även med dagens kontorsnät - med 148 fasta kontor runt om i landet - finns det de som har betydligt längre till ett fast kontor än vad man kommer att ha i Kungälv efter att kontoret där läggs ned. Då är det väldigt bra att man jobbar med mobila kontor och flexibla lösningar.
Jag är oerhört tacksam för de kommuner som nu försöker hitta lösningar och kommer med erbjudanden av olika slag där kommunen kan ta ett ökat ansvar. Jag har tidigare sagt att jag tycker att det är bra när kommunala medborgarkontor kan samlokaliseras med Statens servicecenter. Det är ju inte heller något som säger att de enskilda myndigheterna - det är ju fyra myndigheter - inte skulle kunna finnas på plats fysiskt. Men då får de myndigheterna fatta de besluten. Detta har jag ingen närmare information om här och nu. Jag vet att också andra kommuner nu försöker hitta lösningar på hur man skulle kunna samverka med lokaler och annat för att ha kvar statlig närvaro.
Staten ska vara representerad i hela Sverige. Nu bygger vi ut staten i en väldig omfattning i och med att vi utökar inte minst rättsväsendet och försvaret mycket. Staten kommer att vara mer närvarande runt om i landet även efter den här förändringen.
Interpellationsdebatten var härmed avslutad.
2025-04-11 09:36:09
Erik Slottner