Varslen i Skellefteå


Debatt i text

  • Fru talman! Isak From har mot bakgrund av varslen i Skellefteå frågat mig vilken hjälp alla de som nu varslas kan förvänta sig av mig och regeringen. Han har också frågat mig om jag överväger att uppdra till Arbetsförmedlingen eller länsstyrelsen att ta några initiativ för att stödja Skellefteå kommun i dess nu besvärliga läge eller i övrigt vidta några särskilda åtgärder till följd av den uppkomna situationen.

    Att varslas innebär självklart en oroande situation för många som riskerar att förlora sina jobb. Från att ett varsel har lagts tar det dock ofta en tid innan det blir klart vilka enskilda personer som kommer att sägas upp och därmed också vilka insatser som kan komma att bli nödvändiga. Det är därtill vanligt att antalet personer som verkligen sägs upp är lägre än det antal som i första skedet varslades om uppsägning. Skellefteå ligger i en region med låg arbetslöshet. Runt 3 procent är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, vilket kan jämföras med drygt det dubbla på nationell nivå.

    Arbetsförmedlingen har en nationell varselhantering och stor erfarenhet av att agera vid större neddragningar. Det kan handla om allt från att tillhandahålla information för att arbetsgivaren själv ska kunna informera sin personal till att vara en part på plats tillsammans med arbetstagar- och omställningsorganisationer. I samband med större varsel har Arbetsförmedlingen också möjlighet att delta i samverkan med arbetsgivaren som varslat om uppsägning, facken och berörda omställningsorganisationer, kommunen, regionalt utvecklingsansvarig aktör, Tillväxtverket och länsstyrelsen. År 2022 inrättade Arbetsförmedlingen ett kansli för omvandling och matchning i norr i Skellefteå.

    Då Northvolt omfattas av omställningsavtal kan det bli aktuellt med stöd till berörda individer genom dessa avtal. Omställningsorganisationerna tar genom sitt stöd till varslade och uppsagda ett stort ansvar för att undvika att berörda personer blir arbetslösa. Därtill finns omställningsstudiestödet och det grundläggande omställnings- och kompetensstödet.

    Arbetsförmedlingen kan erbjuda stöd att hitta ett nytt arbete för att underlätta för personer som drabbats av uppsägning. En person som är inskriven på Arbetsförmedlingen kan då ta del av den service och de insatser som myndigheten erbjuder. Arbetsförmedlingen har en stor flexibilitet att anpassa sina insatser och fördela resurser utifrån regionala och lokala behov inom ramen för de mål för verksamheten som riksdag och regering har lagt fast. För tredjelandsmedborgare kan tillgången till insatser skilja sig åt utifrån personens rätt att vistas och arbeta i landet.

    Avslutningsvis vill jag poängtera att regeringen för en dialog med berörda parter och följer utvecklingen nära och utifrån behovet av ytterligare insatser.

    2024-10-15 18:51:28

    Mats PerssonLiberalernas logga

    Mats Persson

  • Fru talman! Jag tackar arbetsmarknadsministern för att vi kunde ha denna debatt inom utsatt tid. Det är angeläget, och frågorna är viktiga.

    Flera tusen anställda går in genom Northvolts grindar i Skellefteå varje dag. Northvolt är trots startbekymmer den ledande batteriproducenten i EU. Att delar av regeringsunderlaget, specifikt Sverigedemokraterna, konsekvent har ifrågasatt hela den gröna industriella omställningen och att en endaste krona skulle gå till norra Sverige gör att de inblandade å sin sida ifrågasätter det regeringen gör.

    Med anledning av den extremt stora kompetensbrist som råder inom industrin och offentlig sektor i norra Sverige finns all anledning att ta vara på dem som nu tvingas gå från Northvolt. Oavsett om de kommer från Västerbotten, övriga Sverige eller ett tredjeland gjort ett aktivt val att satsa sin tid i Skellefteå.

    Fru talman! Sedan min interpellation skrevs har det framkommit att fler verksamheter varslar och fler kommuner berörs. Jag förutsätter att samma regelverk gäller och samma insatser görs även i Norsjö och Lycksele om anställda varslas på dessa orter i spåren av de förändringar som sker på Northvolt.

    Fru talman! Många av dem som har kommit från tredjeland, alltså länder utanför EU, är här på ett arbetsvisum. De har gjort ett aktivt val. Många av dem är välutbildade med minst gymnasiekompetens. Många industrier och företag i norra Sverige, bland andra Boliden, LKAB, Vattenfall, Stegra - tidigare H2 Green Steel - Volvo och SCA efterfrågar kompetens. Även inom offentlig sektor efterfrågas kompetens.

    Tre månader kan vara en kort tid. En anställd kan bli erbjuden en provanställning som uppfyller villkoren i kollektivavtalet men som ligger under nivån för minimilön. Kommer arbetsmarknadsministern och regeringen då, precis som kommunalrådet Lorents Burman i Skellefteå har efterfrågat, överväga att införa en särskild åtgärd? Regeringar har genom åren kunnat vidta åtgärder vid särskilda händelser.

    Med anledning av detta frågar jag arbetsmarknadsministern: Avser arbetsmarknadsministern och regeringen att införa någon särskild åtgärd för dem som har kommit från tredjeland för att jobba i den gröna industriella omställningen?

    2024-10-15 18:54:30

    Isak FromSocialdemokraternas logga

    Isak From

  • Fru talman! Efter det att jag ställde den här interpellationen har det som jag nämnde kommit andra varsel från andra företag. Ett antal konkurser har också blivit följden av att en del av Northvolt gick i konkurs. Det är väldigt dåligt för Sverige att bostadspolitiken nu havererar även i den del av landet där bostadsbyggandet och arbetslösheten för byggnadsarbetare varit låg. Det är till stor del ett helt annat område, men det är klart att den kategorin förväntar sig insatser. Det handlar om att ta tag i den bristfälliga bostadspolitiken.

    Jag blev lite förvånad över att arbetsmarknadsministern har missat att en annan del av regeringen - vice statsministern och energi- och näringsministern Ebba Busch - ständigt återkommer till regeringens beslut om accelerationskontor och de två industrisamordnare som anställts på Regeringskansliet för att matcha den gröna industriella omställningen. Det tycker jag är ett bra initiativ, och det krävs också att man lyfter fram det. Jag blir alltså lite förvånad över att den ena handen inte vet vad den andra gör. Om arbetsmarknadsministern inte är medveten om detta är det djupt oroande.

    Det finns en del som arbetsmarknadsministern utelämnar. Den budget som förmodligen går igenom här innebär att ungefär 40 miljoner försvinner från de fyra nordligaste universiteten och högskolorna. Det innebär sämre möjligheter för till exempel LTU i Luleå eller Umeå universitet, som har aviserat att man vill starta omställningsprogram specifikt för dem som har en kompetens av teknisk art som gör att de skulle kunna ställa om till att jobba inom gruvsektorn eller energisektorn. Luleå tekniska universitet efterlyser det uppdraget.

    Vi hade en debatt tidigare här i kammaren med den nya utbildningsministern Johan Pehrson. Han kunde varken bekräfta eller dementera att sådana program startas, för regeringen styr inte universiteten, men det finns ändå en stark vilja från akademin att bidra till kompetensförsörjningen inom den del av industrin som ser en möjlighet att behålla en del av kompetensen i regionen.

    Vi hoppas ju allihop att Northvolt ska ta tillbaka sina anställda och komma upp i full kapacitet och att Sverige ska vara fortsatt ledande vad gäller batteriproduktion, men där är vi inte riktigt nu.

    2024-10-15 19:01:48

    Isak FromSocialdemokraternas logga

    Isak From

  • Fru talman! Jag tackar Isak From för engagemanget i denna viktiga fråga.

    Varslet på Northvolt och de direkta och indirekta följdeffekterna för underleverantörer och andra aktörer i regionen sker på en plats där arbetslösheten är väldigt låg och där det finns många andra arbetsgivare som med ljus och lykta söker efter kompetens. Detta är en möjlighet i en mörk situation. Men förutsättningarna är goda. Det är en mycket stark arbetsmarknad som möter de individer som nu blir av med jobbet.

    Det finns också en otrolig kraftsamling och beslutsamhet hos aktörer på såväl kommunal och regional som statlig nivå, där alla arbetar intensivt med att ge människor stöd och rusta dem för att ta de jobb som finns. Omställningsorganisationen är på plats. Undertecknad har själv varit i Skellefteå och fört samtal med alla parter. De statliga aktörerna är på plats. Kommunen är mycket aktiv. De regionala aktörerna på både den privata och den offentliga sidan är mycket aktiva.

    Det finns en stark beslutsamhet och en stark uppslutning bakom att det gäller att lotsa människor till de jobb som finns. Rekryteringsträffar är inbokade, där arbetsgivare som söker folk kommer att kunna träffa personer som är arbetssökande. Det tror jag är planerat till nästa vecka. Det sker alltså åtgärder på veckobasis i detta läge.

    Fru talman! Samtidigt vet vi ännu inte vilka individer som blir uppsagda från Northvolt. Det är såklart först när man vet det som man kan veta i detalj vilken typ av åtgärder som behöver vidtas. Det finns en beredskap och förberedelser för att inom citationstecken trycka på knappen så snart det krävs och samhället vet vilka individer som de facto får lämna sina jobb på Northvolt.

    Vi vet i dag inte hur fördelningen ser ut mellan människor med rötter i tredje land som är här på arbetstillstånd och svenskfödda eller människor som bor i Sverige. Det återstår att se. Det kommer vi alla att veta mer om längre fram. Redan nu informerar aktörerna om regelverket vad gäller tredjelandsmedborgare för att skapa trygghet i den här situationen och tydliggöra gentemot arbetsgivare vad som gäller och vilka möjligheter som finns att anställa den individ som har arbetstillstånd och potentiellt kan gå vidare till ett annat yrke på en annan arbetsplats.

    2024-10-15 18:58:32

    Mats PerssonLiberalernas logga

    Mats Persson

  • Fru talman! Tack, arbetsmarknadsministern! Jag delar nog synen att man behöver jobba tillsammans. Det innebär också att de som är på plats behöver känna regeringens stöd, oavsett om det gäller att LTU vill starta en särskild omställningskurs eller att Arbetsförmedlingen vill göra en särskild insats för att förlänga möjligheten för dem som kommer från tredje land att söka jobb här. Det är ju inte säkert att miniminivån i lönekravet uppnås förrän man fått sin fasta anställning. På många håll vill man kanske ha en provanställning.

    Det måste likväl vara så att Sverige aviserar att denna verksamhet som är viktig för den gröna industriella omställningen kan fortsätta och att man säkerställer att den kompetens som upparbetats och som går in genom grindarna på Northvolt kan fortsätta att bidra till den.

    Än en gång: Överväg en särskild insats, för det kan behövas. Vi kommer naturligtvis att följa detta. Det accelerationskontor som regeringen själv har infört kommer med all säkerhet att komma med liknande förslag. Man ser att dessa människor verkligen behövs.

    2024-10-15 19:08:04

    Isak FromSocialdemokraternas logga

    Isak From

  • Fru talman! Tack till ledamoten Isak From för engagemanget! Jag tycker att det är en styrka att vi så brett inom svensk politik kan vara överens om vikten av omställning och av att det finns stöd till människor som blir arbetslösa vid den här typen av stora neddragningar och varsel som vi har sett i Skellefteå. De får ju stora konsekvenser för regionen och naturligtvis även nationellt i den mening att detta är en växande region som har stora möjligheter att skapa tillväxt i hela vårt land. Det här är en väldigt viktig fråga.

    Frågan om kompetensförsörjning är viktig, och regeringen har mycket höga ambitioner när det gäller utbildning och inte minst att hitta yrkesutbildningar som gör att människor kan utbilda sig till riktiga jobb. Därför gör regeringen stora satsningar på yrkesutbildningar inom ramen för både det som heter regionalt yrkesvux och det som heter yrkeshögskola. Där går man en skräddarsydd utbildning för att få ett arbete i andra änden - ofta på ett företag som skriker efter kompetens och vill och behöver anställa. Detta är viktigt.

    Regeringen gör också stora förändringar och tar bort den begränsning som fanns tidigare, under socialdemokratiska regeringar, vad gäller att ge möjlighet till yrkeshögskola för människor som ännu inte tagit sin gymnasieexamen. Den begränsningen tar vi nu bort, och det skapar möjlighet för fler att gå en utbildning som leder till ett arbete.

    Fru talman! Allra sist vill jag understryka vikten av att alla aktörer i regionen, nationellt och lokalt i detta läge håller en gemensam linje framåt. Det finns en stark beslutsamhet och ett starkt engagemang för att se till att de människor som blir av med jobben lotsas till de lediga jobb som finns i regionen.

    2024-10-15 19:05:57

    Mats PerssonLiberalernas logga

    Mats Persson

  • Fru talman! Jag tycker att det är en styrka att vi kan diskutera den här typen av frågor här i riksdagen och att vi kan göra det i god ton och ett gott samarbetsklimat.

    I dessa frågor tycker jag att det är viktigt att vi lägger de politiska åsiktsskillnaderna åt sidan och arbetar utifrån vad som är bäst för Skellefteå, Västerbotten och Sverige och att vi samlar alla goda krafter så att vi tillsammans gör allt vi kan för att se till att trygghet nu skapas för de människor som känner oro när det sker förändringar och neddragningar.

    Beskedet är tydligt från regeringens sida. Vi ser och hör oron, men vi är också beslutsamma och engagerade. Vi vet att det är en urstark arbetsmarknad regionalt. Det finns lediga jobb att söka. Man kommer som individ, om man blir arbetslös, att få hjälp av samhällets alla resurser och lotsas till de lediga jobb som finns.

    Det kan handla om utbildningsinsatser och om olika typer av åtgärder som gör att man kan ta de jobb som finns i regionen. Det är viktigt att detta arbete sker snabbt, vilket det gör. Det finns en stark beredskap hos samhällets alla aktörer att agera, och det är viktigt att vi gör detta i bred politisk enhet här i riksdagen.

    Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

    2024-10-15 19:10:05

    Mats PerssonLiberalernas logga

    Mats Persson