Åtgärder för att stärka bostadsbyggandet och byggbranschen
Debatt i text
Fru talman! Leif Nysmed har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att stärka bostadsbyggandet och byggbranschen och säkra kompetensförsörjningen också i Stockholmsregionen, och om inte, varför.
Jag vill inledningsvis betona att förutsättningarna för bostadsbyggandet och byggbranschen är en angelägen fråga för regeringen. Det är också kompetensförsörjningen. Hela Sverige ska fungera, och villkoren för att leva, bo och verka i hela landet ska stärkas.
Omvärldsfaktorer som hög inflation och höjda räntor har de senaste åren kraftigt försämrat förutsättningarna för bostadsbyggandet. Regeringen har inriktat sitt arbete på att åtgärda de strukturella hinder som präglar bygg- och bostadsmarknaden för att Sverige ska stå bättre rustat och för att möjliggöra ett ökat byggande av bostäder.
Det är glädjande att byggsektorn nu visar vissa tecken på återhämtning. Byggkostnaderna stiger till exempel inte längre i samma snabba takt, och byggherrekostnaderna har minskat med närmare 6 procent för flerbostadshus under den senaste tolvmånadersperioden.
När tiderna ser ljusare ut ökar även kompetensbehovet. Tillgång till personal med rätt kompetens är viktigt för Sveriges konkurrenskraft. Möjligheten till omställning och utbildning behöver därför stärkas. Av den anledningen prioriterar regeringen medel till fler platser inom både yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen.
För att bredda utbudet av yrkesutbildningar på gymnasial nivå som svarar mot arbetslivets behov har Myndigheten för yrkeshögskolan också fått i uppdrag att genomföra en pilotverksamhet med en nationell yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå enligt yrkeshögskolans modell. Ett av de områden som har varit aktuella för den första ansökningsomgången för den nya yrkesutbildningen är bygg- och anläggning.
Krångliga regelverk är dock fortsatt en faktor som hämmar bostadsbyggandet. Regeringen vidtar en rad åtgärder för att avhjälpa problemet. Till exempel bereder Regeringskansliet nu Boverkets rapport om betydande lättnader i byggkraven för studentbostäder samt en lagrådsremiss utifrån Bygglovsutredningens förslag. Regeringen har även gett Boverket i uppdrag att föreslå lättnader i byggkraven i plan- och bygglagstiftningen vid ändring och ombyggnad samt att genomföra en kompetenssatsning inom tillämpningen av plan- och bygglagen riktad mot kommunerna.
2024-12-19 14:43:39
Andreas Carlson
Fru talman! Jag tackar för svaret.
Statsministern talade tidigare om att det ljusnar vid horisonten. Det är det inte många inom byggsektorn som håller med om. Senast i går läste jag att Byggfakta skriver att "återhämtningen för bostadsbyggandet ser ut att ha avbrutits på redan låga nivåer".
Fru talman! Bostadsministern säger att det är glädjande att byggsektorn nu visar tecken på återhämtning. Jag tror nog att departementet har samma underlag som jag och att de också har läst Byggfaktas rapport. Jag har därför svårt att se vad som är glädjande i att endast cirka 10 procent av byggeleverna i Stockholms län fick en lärlingsanställning efter gymnasietidens slut i våras.
Vari ligger det glädjande i att ett stort byggbolag i våras sa upp 50 byggnadsarbetare och ett annat stort byggbolag sa upp 120 byggnadsarbetare under året här i Stockholmsregionen på grund av att bostadsbyggandet mer eller mindre har stannat av?
Dessa människor har inte räddats av regeringens politik. I stället ska de nu straffas med sänkt akassa efter 100 dagar, och de åtnjuter inte någon av regeringens skattesänkningar, då arbetslösa inte får ta del av dem. I slutändan blir det en dubbel ekonomisk bestraffning.
Vad är då regeringens lösningar på bostadskrisen, byggarbetslösheten och byggkrisen? Det första regeringen gjorde var att stoppa 20 000 hyresrätter med lägre hyra genom att abrupt avskaffa det framgångsrika investeringsstödet. Då tänker man att regeringen kanske har något annat att föreslå. Men under två års tid har ministern endast talat om rivstart med strukturella reformer och regelförenklingar - något vi inte har sett röken av på riksdagens bord under den här mandatperioden.
De utredningar som förväntas komma under nästa år, förhoppningsvis, kommer inte att ge någon större effekt under den här mandatperioden. Vi har alltså en regering som fullständigt har struntat i byggbranschen och bostadsbyggandet under en hel mandatperiod.
Boverket presenterade nu på förmiddagen bostadsbehovet fram till 2033. Det är en nedskrivning från 63 000 bostäder till ungefär 52 000 bostäder per år, men samtidigt visar Boverkets byggprognoser på avsevärt mycket lägre byggande av bostäder än behovet - runt 30 000 bostäder per år. Knappt hälften! Det är inga glädjande siffror, kan man säga.
Den SD-ledda regeringen har ingen krisinsikt. För något år sedan skrevs en rapport som heter Sju svåra år. Den borde regeringen ha läst. Inflationen har ätit upp tio års reallöneutveckling. Det gör att det kommer att ta många år innan köpkraften kommer åter. När man då inte vidtar några åtgärder för att få igång hjulen inom bostadssektorn igen fördjupas den lågkonjunktur vi redan befinner oss i. Precis som regeringen konstaterar kommer den att pågå ännu längre än man tidigare har beräknat - något som regeringen själv är ansvarig för.
Stockholms län är en tillväxtmotor i Sverige. Byggandet, och särskilt bostadsbyggandet, är en viktig nyckel för att få igång tillväxten igen. Flera S-ledda kommuner här, såsom Stockholms stad, Solna och min hemkommun Huddinge, gör allt för att få igång byggandet. Men de ekonomiska förutsättningarna är svåra. Det som byggs måste också kunna efterfrågas av dem som ska köpa eller hyra bostaden.
Fru talman! Bostadsministern svarade inte på min fråga varför han inte avser att vidta åtgärder för att stärka bostadsbyggandet och byggbranschen och säkra kompetensförsörjningen också i Stockholmsregionen. Vad ska alla de byggnadsarbetare jag tidigare nämnde som blivit arbetslösa göra under de kommande åren då bostadsbyggandet fortfarande kommer att ligga på katastrofalt låga nivåer? Vad säger bostadsministern till de 90 procent av byggeleverna i Stockholmsregionen som inte får färdigställa sin utbildning? Vad ska de syssla med i väntan på att en ny, handlingskraftig S-regering tar över?
2024-12-19 14:46:03
Leif Nysmed
Fru talman! Det går inte att förneka att det finns ett stort engagemang i frågan hos ledamöterna som representerar olika delar av Stockholmsområdet. Det tackar jag för. Sedan finns det några frågor som vi kanske behöver bena lite grann i.
Den första, som Leif Nysmed också tar upp i interpellationen, handlar om något som vi har diskuterat ganska många gånger här, fru talman, nämligen investeringsstödet. Nysmed betecknar det som framgångsrikt, samtidigt som vi vet att cirka 10 miljarder kronor har gått till lägenheter som ändå hade byggts, enligt en rapport som Hyresgästföreningen tagit fram. Det var 10 miljarder som hade kunnat användas till skola, vård och omsorg, som jag vet brukar vara populära och viktiga områden även för socialdemokrater att prioritera.
Denna typ av åtgärder genomfördes ju också under den förra regeringen, då det rådde högkonjunktur och lågräntemiljö. Ändå nådde man inte under något enskilt år upp till de behov som enligt Boverket fanns.
Jag skulle vilja se någon form av ödmjukhet och självrannsakan kring de åtgärder som hade behövt komma på plats tidigare för att vi skulle vara bättre rustade i den tuffa situation som slog och slår väldigt hårt när det blev både lågkonjunktur och mycket hög inflation samtidigt.
Det är där frågan om strukturella hinder kommer in, fru talman. Dessa slår hårt både i högkonjunktur och i lågkonjunktur, men de känns extra mycket i detta mycket bekymmersamma läge. Det jag sa är glädjande är de tecken på återhämtning som finns, men det är verkligen fortfarande en tuff situation. Det är därför det är angeläget att fortsatt bedriva en ekonomisk politik som tar ansvar men också skapar förutsättningar för att skynda på återhämtningen.
Det frågades efter konkreta förslag. Jag tog upp några i mitt svar, fru talman. Markus Kallifatides tog upp trösklarna till bostadsmarknaden, och de behöver förstås sänkas. Här finns förslag som vi nu bereder och som vi tog emot så sent som för två veckor sedan. Ett gäller hyrköp, något som fungerar väldigt väl i exempelvis Norge. Den som ska komma in på bostadsmarknaden kan köpa halva bostaden och sedan successivt betala av den andra halvan genom hyra. Det sänker kapitalkravet och därmed trösklarna in.
Det finns även andra förslag som bereds, om bolånetak och amorteringskrav. Vi genomför åtgärder för studentbostäder. Om dessa kommer vi att återkomma. Där hoppas jag förstås på så brett stöd som möjligt i riksdagen så att fler ska få in en fot på bostadsmarknaden i Stockholmsområdet och andra områden i vårt land.
Det pågår alltså mycket. Det är också viktigt att lyfta fram - även om det kanske inte i första hand rör Stockholmsområdet - de åtgärder som vi har presenterat vad gäller bostadsutvecklingen i norr. Även om dessa kommer vi att återkomma. Det finns nu medel i budgeten som kommer att vara betydligt mer träffsäkra än de mycket dyra reformer, till exempel investeringsstödet, som inte ledde till avsedd effekt.
Det är bra att vi har den här diskussionen igen, men jag skulle också önska en något mer självkritisk och ödmjuk ton från ledamöterna. Vad kunde man själv ha gjort för att vara i en bättre situation när vi hamnade i en lågkonjunktur med hög inflation? Det är ju det som är orsaken till nedgången. Där ligger orsakerna till att det blev så väldigt mycket dyrare att både finansiera och producera bostäder, vilket har lett till en dramatisk nedgång i bostadsbyggandet.
2024-12-19 14:54:22
Andreas Carlson
Fru talman! Tack, statsrådet, för tidigare svar på Leif Nysmeds angelägna interpellation!
Jag är från Stockholms stad. Leif Nysmed är från Stockholms län. Nu är socialdemokrater från hela Stockholmsregionen på plats.
Jag tar mig friheten att uppdatera statsrådet med lite dagsfärska siffror från Boverket som Leif Nysmed också hänvisade till, fru talman, men nedbrutet på just Stockholmsregionen.
Byggbehovet i vår region innevarande tioårsperiod uppskattas nu till 23 700 lägenheter. Just nu påbörjas, enligt Stockholms Handelskammares statistik för de senaste tolv månaderna, 8 500 lägenheter. Jag får det till 36 procent av det uppskattade behovet - mindre än hälften. Vi är nere på 2009 års nivå, fru talman, i Stockholmsregionen. Då hade vi en global finanskris.
Vi socialdemokrater är mycket väl medvetna om att bostadsförsörjningsfrågorna ser mycket olika ut över landet. Den här interpellationen fokuserar dock på Stockholmsregionen. Här är bostadsfrågan ofta ett bekymmer i termer av brist på bostäder, för lågt byggande och alldeles för höga trösklar för att komma in på bostadsmarknaden.
Vi socialdemokrater erbjuder en helhet som alternativ till Tidömajoritetens och regeringens politik. Vi vill satsa på välfärden. Vi vill stötta de familjer som har det svårast ekonomiskt. Vi vill bekämpa arbetslösheten med aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi vill pressa banker och matjättar genom bättre konkurrens och bättre information. Och den första ekonomisk-politiska punkten i vår budgetmotion för i år, fru talman, är att vi kräver och föreslår omedelbara åtgärder för att få igång bostadsbyggandet i den allvarliga byggkris vi befinner oss i. Vi har nog inte sett något allvarligare sedan 90-talet.
Vi föreslår också byggstimulans som ersättning för det i förtid avvecklade investeringsstöd som Leif Nysmed nämnde, med studentbostäder och industrietableringsorter i fokus. Vi föreslår förmånliga statliga krediter. Vi föreslår att man toge utredningen om startlån för förstagångsköpare till handling. Vi föreslår en halv miljard till energieffektivisering i flerbostadshus, grönt rotavdrag med 50 procents subventionsgrad för att hålla byggnadskompetent yrkesfolk i jobb med mera.
Min läsning av läget är att svaret på Leif Nysmeds faktiskt ställda fråga, om regeringen är beredd att vidta några åtgärder för att få igång bostadsbyggandet också i Stockholmsregionen, hänger i luften. Jag ställer därför också frågan, framför allt den sista delen: Varför denna ovilja att tillgripa akuta åtgärder för en akut situation också i vår region?
2024-12-19 14:50:27
Markus Kallifatides
Fru talman! Tack så mycket till Leif Nysmed för det han kallar tips - dem ska vi förstås ta till oss och titta lite närmare på.
Det finns väldigt stor samsyn, tror jag, om att vi ska få bättre ordning och reda på byggmarknaden och byggsektorn. I byggbranschen samarbetar man tätt - både byggföretagen och Byggnads har förstås, som Leif Nysmed pekade på, ett gemensamt intresse. Jag följer detta arbete noga.
Det är också viktigt att man i Delegationen mot arbetslivskriminalitet tittar på och arbetar med det som rör byggsektorn. En viktig del av arbetet för att motverka byggfusk och byggfel är att stärka kontrollen vad gäller byggprocessen. I enlighet med förslagen i regeringens budgetproposition kommer Boverket bland annat att tilldelas 10 miljoner kronor för att systematiskt arbeta med att motverka byggfel.
Byggfel uppskattas innebära fastighetsekonomiska kostnader på hela 80-110 miljarder kronor per år. Dessa kostnader belastar både offentliga och privata beställare av byggnader och ökar byggkostnaderna. I detta ryms också många fler av de problem som Leif Nysmed beskrev i sin fråga, fru talman.
I budgetpropositionen avsätter regeringen dessutom medel till Boverket för att förstärka kontrollen under byggprocessen och under förvaltningsskedet. Förstärkta kontroller minskar risken för olyckor och kan även leda till kostnadsbesparingar och bidra till att motverka just arbetslivskriminalitet inom byggsektorn. Ytterligare åtgärder som kan övervägas kommer vi förstås gärna att ta till oss av.
2024-12-19 15:04:02
Andreas Carlson
Fru talman! Ödmjukt skulle jag säga att vi inte hade tagit bort investeringsstödet. Då hade vi inte stoppat 20 000 nya hyreslägenheter till lägre kostnad, vilket var målet för de lägenheter som vi producerade under föregående mandatperiod. Det brukar bostadsministern inte nämna. Han har hittat på egna mål som inte stämmer överens med det som beslutats i den här kammaren.
Bostadsministern nämner att möjligheten till omställning och utbildning måste stärkas. Det håller jag med om. Men borde inte det rimliga i detta läge vara att ta vara på dem som redan är utbildade yrkesarbetare och se till att lärlingar och byggelever får gå klart sina utbildningar?
Jag ska i mitt anförande inte bara kritisera regeringen, utan jag vill också ge lite tips på hur regeringen kan och borde agera för att behålla den yrkeskompetens som redan finns i branschen, nu när man faktiskt avskaffar den enda reformen för att behålla kompetensen. Ni tar ju bort höjningen av rotavdraget från 50 000 till 75 000, som skulle lösa så många problem. Den verkar inte vara så effektiv, eller så tror ni att byggkrisen är över.
Jag kommer då till tipsen. Region Uppsala har tagit fasta på de råd som fackförbundet Byggnads har gett för ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Det handlar bland annat om kollektivavtal med svenskt fackförbund, fördel till företag som har egen personal samt begränsning av antalet underentreprenörer. Arbete ska utföras av yrkesutbildad personal med språkkunskaper. Krav bör ställas på lärlingsplatser och arbetsplatsförlagt lärande. Alla företag måste sätta arbetsmiljö och säkerhet i fokus. Krav bör ställas på ID06-kort, på att huvudentreprenören ska ansvara för personalliggaren och på tydlig uppföljning och kontroll samt sanktioner.
Detta är rimliga krav som borde ställas vid offentlig upphandling inom byggsektorn för att säkerställa att svenska yrkesarbetare inte sägs upp och blir utkonkurrerade av oseriösa aktörer. Det är rimliga krav för att de som vill utbilda sig till yrkesarbetare också ska ges möjligheten. Det är rimliga krav för att säkerställa att byggbranschen är en attraktiv och seriös bransch även i framtiden.
Vidare skulle det behövas att en arbetsmarknadsprövning återinförs för att inte utländsk arbetskraft ska utnyttjas på svenska byggen under slavliknande förhållanden. Men där är den SD-ledda regeringen helt ideologiskt förblindad, och jag förväntar mig inte att den gör ett dyft för att rätta till de problemen.
Men, fru talman, jag hoppas att bostadsministern ändå kan titta på de andra punkter som jag räknade upp för att se till att ta hand om den kompetensförsörjning som redan finns i landet så att den inte slås ut och försvinner. Kan detta ske även nationellt vore det bra. Det går om man vill. Vi hade de kraven även när det gällde investeringsstödet, så det går att ställa dem.
2024-12-19 14:58:34
Leif Nysmed
Fru talman! Leif Nysmed kommer inte ifrån det faktum att det inte ens med de subventioner som fanns på plats tidigare, i en högkonjunktur och en lågräntemiljö - till och med en minusräntemiljö - byggdes så många bostäder som skulle ha behövts.
Det är väldigt många ord och ett högt tonläge, men det finns också ett ansvar. Om de åtgärder som inte vidtogs utan saknades hade vidtagits hade vi haft förenklade regler, kortare ledtider och tillgängliggjord mark i attraktiva lägen när vi gick in i detta läge. Då hade vi varit bättre förberedda. Men den skenande inflationen och den lågkonjunktur vi gick in i har fått mycket dramatiska konsekvenser.
Att göra gällande att ett eller flera förslag i en skuggbudget i riksdagen skulle lösa detta är inte riktigt ärligt, fru talman.
Det är inflationsbekämpning och att få en bättre fungerande bostadsmarknad, vilket ju har varit ett problem i decennier, som är vägen framåt.
Sedan är det viktigt att vidta träffsäkra åtgärder. Regeringen har presenterat medel för bostadsutveckling i norr, i kommuner som expanderar mycket, men det viktiga är att fortsatt ha en framdrift i de åtgärder som skulle göra att marknaden fungerar bättre, så att det blir fler som får ihop kalkylerna när de till exempel ska bygga hyresrätter.
Remisstiden när det gäller förslagen om presumtionshyressystemet löper ut på måndag, dagen före julafton, och vi kommer förstås att titta på remisserna, analysera dem och återkomma. Jag tror att det finns en stor samsyn om att det är ett tufft läge men att vi också behöver träffsäkra åtgärder som ger hopp för dem som söker bostad i Sverige och för dem som i dag möter en tuff verklighet i byggbranschen. Det tar vi på allra största allvar.
Avslutningsvis vill jag också önska ledamöterna en god jul. Tack för den här debatten!
Interpellationsdebatten var härmed avslutad.
2024-12-19 15:08:32
Andreas Carlson
Fru talman! Jag vet att vi inte ska ta till alltför hårda ord här i kammaren, men jag måste ändå säga att jag så här i jultider är lite heligt förbannad. Jag tycker inte att man från regeringen tar byggkrisen och krisen i bostadsbyggandet på allvar. Det känns som att vi talar inför döva öron. De förslag vi pratar om här är saker som eventuellt kommer upp på vårt bord. Det finns inget på riksdagens bord att ta tag i. Det krävs något nu. Det kommer att ta många år innan ett förslag som läggs fram nästa år faktiskt blir verklighet. Då har hela mandatperioden gått.
Återigen vill jag lyfta fram alla de yrkesarbetare som har blivit uppsagda på grund av den SD-ledda regeringens ovilja att ta tag i byggkrisen. Jag vill återigen lyfta fram alla de byggelever som lämnade byggprogrammet i våras och inte fått någon lärlingsanställning och inte kommer att kunna färdigställa sin yrkesutbildning. Den här regeringen lämnar alla dem åt sitt öde under många år framöver.
Inget av de förslag som nämnts här kommer att ge någon effekt. Två år har gått av mandatperioden. Rivstarten har vi inte sett mycket av. Och det är tyvärr alldeles för långt kvar till nästa val.
Vi socialdemokrater har vid flera tillfällen föreslagit blocköverskridande samtal, för vi har sett hur byggkrisen tilltagit och ser hur den kommer att fortsätta under lång tid framöver.
Det är inte, fru talman, med glädje som jag går på julledighet utan med stor sorg och oro för byggbranschen. Om det är med glädje bostadsministern lämnar denna debatt, när byggnadsarbetare blivit arbetslösa, lärlingar inte får sina lärlingsanställningar och konkurserna bland byggföretag, som jag inte ens har nämnt i detta anförande, är rekordmånga, vet jag inte vad jag ska tänka.
Jag tänker i alla fall en sak: Sverige förtjänar en bättre regering!
Avslutningsvis vill jag önska talmannen, tjänstgörande personal och andra i salen en god jul och ett gott nytt år.
2024-12-19 15:06:07
Leif Nysmed
Fru talman! Tack, statsrådet, för tidigare svar!
Jag påminner om siffran 8 500 i förhållande till behovet 23 700. För oss socialdemokrater har situationen när det gäller bostadsbyggandet nu varit akut i två års tid. Vi har föreslagit åtgärder för att möta denna akuta situation, utan att för den skull alls bortse från andra typer av mer långsiktiga förändringsarbeten som vi eller den nuvarande bostadsministern har satt igång och verkar för. På en del punkter är vi säkert också överens.
Jag tror att svaret på frågan "varför?" är att det handlar om ett tämligen djupt liggande motstånd mot att satsa offentliga medel på den typ av akuta åtgärder som till exempel en byggstimulans eller förmånliga statliga lån skulle innebära. Det har gått så långt, fru talman, att regeringen i budgetpropositionen och riksdagsmajoriteten i civilutskottets betänkande på något sätt hävdar att de rapporter som bostadsministern hänvisar till när han tar ställning till och utvärderar det tidigare investeringsstödet inte finns. De både finns och inte finns. Jag tolkar detta som motstånd. Jag beklagar denna skiljelinje.
Vi socialdemokrater står fast vid att stora delar av landet, inklusive Stockholmsregionen, nu - bättre sent än aldrig - behöver akuta åtgärder för att få spadar i backen och bostäder byggda.
Jag önskar minister Andreas Carlson god jul.
2024-12-19 15:01:46
Markus Kallifatides