Raoul Wallenberg-institutets verksamhet


Debatt i text

  • Fru talman! Per-Arne Håkansson har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att långsiktigt säkerställa att forskning och utveckling kan bedrivas kring mänskliga rättigheter och humanitär rätt på Raoul Wallenberg-institutet.

    Målet för politiken för mänskliga rättigheter på nationell nivå är att säkerställa full respekt för Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter. Målet är sektorsövergripande och ska genomsyra all politik.

    Arbetsmarknadsdepartementet ansvarar för Institutet för mänskliga rättigheter, som Per-Arne Håkansson nämner i interpellationen. Institutet för mänskliga rättigheter är en myndighet under regeringen, och i likhet med andra myndigheter har den ett förvaltningsanslag. Raoul Wallenberg-institutet är inte en myndighet, och det finns ingen möjlighet för mig att inom mitt ansvarsområde ta initiativ gällande långsiktigt säkerställande av forskning och utveckling på Raoul Wallenberg-institutet.

    Jag vill passa på att tacka interpellanten för hans engagemang i frågor om mänskliga rättigheter, ett engagemang som jag delar.

    2024-11-19 18:00:30

    Paulina BrandbergLiberalernas logga

    Paulina Brandberg

  • Fru talman! Jag vill tacka för den här debatten och för interpellantens engagemang i dessa viktiga frågor. Jag hoppas att vi kan fortsätta att ha meningsfulla diskussioner om detta även framöver.

    Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

    2024-11-19 18:15:52

    Paulina BrandbergLiberalernas logga

    Paulina Brandberg

  • Fru talman! Precis som interpellanten är jag skåning. Jag är uppvuxen i Lund och pluggade på Juridicum, som ligger granne med Raoul Wallenberg-institutet. Jag känner väl till dess verksamhet.

    Arbete kring mänskliga rättigheter, precis som det Raoul Wallenberg-institutet bedriver, är väldigt viktigt - inte minst i den tid vi lever i. Omvärldsläget påminner oss ständigt om att vi aldrig ska ta mänskliga rättigheter för givna och att vi alltid behöver sträva efter att flytta fram positionerna.

    Raoul Wallenberg-institutet är, som jag sa i mitt första svar, inte en myndighet. När det gäller finansieringen av verksamheten har Raoul Wallenberg-institutet precis som andra verksamheter ansvar att säkerställa att man har de ekonomiska resurser som krävs, och det här är ju ett institut som i dag finansieras via flera olika källor. Det har också kommit in ett äskande till Utbildningsdepartementet om finansiering, och det äskandet bereds inom Regeringskansliet. Jag kan inte föregå den processen.

    Jag tycker att all forskning och spridning av kunskap kring mänskliga rättigheter är viktigt, inte minst i den tid vi lever i.

    2024-11-19 18:06:03

    Paulina BrandbergLiberalernas logga

    Paulina Brandberg

  • Fru talman! Tack för svaret och resonemanget Paulina Brandberg redogjorde för kring frågeställningarna jag tog upp!

    Som jag ser det finns det ett betydande allmänintresse av att ta till vara den kunskap som förvärvats på Raoul Wallenberg-institutet. Det var intressant att ta del av informationen att det finns ett äskande hos Utbildningsdepartementet i detta sammanhang.

    Det statliga institutet för mänskliga rättigheter i Sverige kom också upp i debatten. Det bildades efter flera års utrednings- och förberedelsearbete - inte minst i konstitutionsutskottet, där jag ingår. Institutet är nu på väg att få högsta kvalitetsstämpel globalt i form av A-status. Raoul Wallenberg-institutet var en högst delaktig och viktig aktör vid dess tillkomst.

    Var för sig har dessa institut viktiga och angelägna uppgifter att utföra, och man kan kanske säga att Institutet för mänskliga rättigheter står för det nationella perspektivet medan Raoul Wallenberg-institutet arbetar internationellt. Det här är frågor som Sverige genom åren gått i bräschen för genom aktivt arbete med diplomati och i Europarådet, FN och liknande instanser.

    Fru talman! De senaste årens demokratimätningar och index från bland andra Varieties of Democracy-institutet vid Göteborgs universitet, som jag kan hänvisa till här, visar att demokratin beklagligt nog är på tillbakagång i stora delar av världen. Till orosmomenten hör de alltmer auktoritära krafter som tycks framhålla fri- och rättigheter enbart när det gagnar dem själva.

    Presidentvalet och debattstilen i USA och de löften som avgetts spär kanske på denna oro ytterligare. Tillbakagången för demokratin märks kanske framför allt i Östeuropa och Syd- och Centralasien. Enligt mätningar från forskning.se, där svenska lärosäten presenteras, lever nu 71 procent av världens befolkning i vad som kan betecknas som auktoritära stater. Paulina Brandberg är ju liberal, och då tänker jag att det här borde vara frågor som gör att hon funderar på hur vi ska kunna vända denna dystra utveckling.

    För en tid sedan hade Paulina Brandberg och jag en debatt i denna kammare om Institutet för mänskliga rättigheter, detta med anledning av att såväl regeringsunderlagets största parti Sverigedemokraterna som Moderaterna tidigare hade ifrågasatt dess fortsatta existens. Nu finns det tack och lov kvar i årets budget, men jag vill nog påstå att de senaste åren har varit motiga tider för frågor om mänskliga rättigheter även här hemma i Sverige.

    Kunskap, tillgång till information och säkerställande av källkritik är förutsättningar som ofta nämns för att utveckla demokratin och stärka medvetenheten på ett brett plan. Jag vill fråga Paulina Brandberg om man utifrån detta perspektiv ändå inte ser möjligheter att vara med och medverka till att de fakta, den kunskap och den forskning som finns samlade på Raoul Wallenberg-institutet kan spela en viktig roll i detta arbete framöver.

    2024-11-19 18:07:54

    Per-Arne HåkanssonSocialdemokraternas logga

    Per-Arne Håkansson

  • Fru talman! Precis som interpellanten redogör för har vi olika verksamheter och institutioner i Sverige som arbetar med frågan om mänskliga rättigheter. Vissa har ett mer nationellt fokus, och vissa har ett mer internationellt fokus.

    Alla aktörer som sätter fokus på dessa frågor är viktiga kugghjul i arbetet, och där ser jag att det finns konsensus om att arbetet kanske är viktigare än på väldigt länge utifrån den omvärld vi har och att vi inte ska ta det för givet.

    I regeringen fortsätter också arbetet på olika plan. Jag som minister har ansvar för mänskliga rättigheter på nationell nivå, allt som vi gör i Sverige och våra åtaganden, och vi i regeringen är helt överens om att allt vi gör ska vara förenligt med de internationella konventioner som Sverige har åtagit sig att följa.

    Sedan har Sverige såklart en viktig roll internationellt, och vi ses ofta som ett föredöme när det gäller mänskliga rättigheter. Här vill jag passa på att räkna in frågor som rör jämställdhet och hbtqi-personers rättigheter, som också är en viktig del av grundläggande mänskliga rättigheter.

    När jag möter kollegor ute i världen, till exempel när jag befinner mig i Bryssel och möter mina EU-kollegor eller när jag befinner mig i New York och i FN, märker jag ofta att Sverige har ett högt anseende i dessa frågor. Det ska vi använda för att vara en förebild där, och vi ska fortsätta att ligga i framkant. Vi ska såklart också i olika sammanhang använda vår röst för att lyfta upp vikten av respekt för mänskliga rättigheter. Detta kommer regeringen att fortsätta att göra även framöver.

    2024-11-19 18:11:29

    Paulina BrandbergLiberalernas logga

    Paulina Brandberg

  • Fru talman! Tack för svaret, Paulina Brandberg, och för resonemanget kring dessa frågor!

    Jag kan informera om att jag så sent som i dagarna fick mig tillsänt ett upprop från ett fyrtiotal studenter på masterprogrammet i mänskliga rättigheter, som kanske också sänts till Regeringskansliet. Där framhåller de samfällt betydelsen av den samlade kunskap som finns tillgänglig på Raoul Wallenberg-institutet och den mötesplats som finns där och hur viktig den har varit i deras arbete och studier.

    Jag vill återigen framhålla att det är ett från universitet fristående institut men att det har stor betydelse för akademi och forskning och en stor mängd studenter.

    Vid två tillfällen har jag för egen del haft glädjen att ta emot en delegation från Harare i Zimbabwe här i riksdagen på Raoul Wallenberg-institutets initiativ. Det var ett av flera besök som delegationen gjort till olika svenska samhällsinstanser i det pågående arbete som på sikt ska hjälpa till att bekämpa fattigdom, öka kunskapen och insikterna om demokratiskt arbete och motverka brott mot folkrätt och humanitär rätt, oavsett om det gäller Zimbabwe, som i detta fall, eller andra delar av världen.

    Det är värdefullt, som jag ser det, med internationella utbyten. Jag är övertygad om att de också kommer vårt eget samhälle till gagn, just för att stärka frågorna om demokrati och jämställdhet.

    Jag ser fram emot att följa upp dessa ämnen även framöver och hoppas att Paulina Brandberg är parat även då. Jag anser att det är viktigt att vi lyfter fram detta. Det som nämns om Raoul Wallenberg-institutet är en grundläggande sak för att stärka demokratiarbetet framöver.

    2024-11-19 18:13:47

    Per-Arne HåkanssonSocialdemokraternas logga

    Per-Arne Håkansson

  • Fru talman! Jag tackar för svaret från Paulina Brandberg.

    Syftet med interpellationen var att lyfta fram Raoul Wallenberg-institutets närmast unika ställning som resurs i arbetet med att främja forskning och sprida viktiga kunskaper om mänskliga rättigheter. Om jag förstått situationen rätt är Paulina Brandberg ansvarig i regeringen för frågor om demokrati och jämställdhet, och av det skälet ställde jag min interpellation till henne. Jag har dock full respekt för den samordning som kan ske i Regeringskansliet utifrån specifika ärenden.

    Att jag lyfte frågan har sin bakgrund i ett möte med länsstyrelsen i Skåne nyligen, som jag deltog i. Raoul Wallenberg-institutets verkställande direktör slog larm om att det finns en uppenbar och akut risk för att all den kunskap man har kring folkrätt och humanitär rätt i ett globalt perspektiv går förlorad för allmänhet och studenter genom den budget för kommande år som regeringen tagit fram och riksdagen nu håller på att behandla. I det läget anser jag att det är viktigt att agera och uppmärksamma regeringen på problematiken.

    I sammanhanget bör betonas att Raoul Wallenberg-institutet är en fristående stiftelse. Även om det för 40 år sedan grundades av professor Göran Melander vid Lunds universitet ingår det inte i universitetets organisation på annat sätt än att en rad studenter och forskare använder sig av institutets bibliotek och databaser.

    En stor del av institutets samlade kunskaper ligger till grund för insatser som bedrivits och bedrivs internationellt för demokratisk utveckling och de universella mänskliga rättigheterna.

    Låt oss för några ögonblick blicka tillbaka 40 år till när Raoul Wallenberg-institutet bildades! Det skedde under kalla krigets tid och föranleddes kanske också av att mänskliga rättigheter i mitten av 1970-talet stod i särskilt fokus med Demokraternas Jimmy Carter som president i USA.

    Carter lyfte upp dessa frågor på agendan i avgörande kontrast mot det dåvarande östblockets enpartistater. Man får nog också påstå att det ledde till ett uppsving under ett par decennier för de demokratiska idealen och framtagandet av en del konventioner som vi nu arbetar med. Det handlar om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och inte minst om barnkonventionen, som ju sedan några år tillbaka är svensk lag. I alla dessa frågor har Raoul Wallenberg-institutet en djup och ingående kunskap, som de delar med sig av på olika sätt.

    Brott mot folkrätten finns kartlagda i det som vad jag förstår betecknas som världens första databas i sitt slag. På institutet kombineras forskning inom mänskliga rättigheter med direkt engagemang på plats i samarbete med lokala partner i över 40 länder. Institutet är verksamt i Asien, Latinamerika, Afrika och Europa. Nu finns också långt framskridna planer på att etablera kontor i Kiev i Ukraina, för att vara på plats som samarbetspartner och resurs i kommande EU-anslutningsprocess.

    I svaret framhåller statsrådet Paulina Brandberg att politikens mål är att säkerställa full respekt för Sveriges internationella åtaganden och att det målet är sektorsövergripande och ska genomsyra all politik. Jag vill därför följa upp med en fråga om Paulina Brandberg bedömer att Raoul Wallenberg-institutets samlade kunskap och databaser om mänskliga rättigheter är värdefulla och därmed behöver värnas för kommande och pågående forsknings skull. Om så är fallet kanske det finns hopp om någon form av initiativ för att värna verksamheten.

    2024-11-19 18:01:50

    Per-Arne HåkanssonSocialdemokraternas logga

    Per-Arne Håkansson