Möjligheter till studier i norra Sverige
Debatt i text
Herr talman! Sverige befinner sig i en situation där man spås ha en av de absolut sämsta tillväxterna i hela Europa under detta år. Sverige befinner sig också i en situation där man har den högsta arbetslösheten på tio år.
Samtidigt som vi befinner oss i denna ekonomiska kris ser vi en utveckling i norra Sverige. Där har vi under flera år sett den gröna omställningen växa fram. Nya industrier etableras, och nya jobb skapas. Detta sammantaget, herr talman, kräver nya kompetenser och fler anställda. Det handlar inte bara om den industri som växer fram utan också om att klara av den stora samhällsomvandling som sker i spåren av den gröna omställningen. Lägg därtill ett skriande behov av kompetensförsörjning rent generellt de närmaste åren och i synnerhet inom välfärden.
Sammantaget borde den ekonomiska krisen, behovet av nya kompetenser och ett skriande behov av kompetensförsörjning på lång sikt innebära att regeringen kliver fram och satsar på utbildning på alla nivåer i hela landet. Precis det har tidigare socialdemokratiska regeringar gjort. Man har byggt ut med fler lärosäten i hela landet. Man har sett till att det har blivit fler utbildningsplatser. Man har sett till att fler har råd att studera genom att man höjt studiebidragen. Man har också infört ett omställningsstudiestöd.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Herr talman! När jag skrev denna interpellation hade SD-regeringen ännu inte lagt fram sitt förslag på budget för kommande år, men nu vet vi vad Sverigedemokraterna tillsammans med Liberalerna och de övriga i regeringen vill. Tvärtemot vad man borde göra i detta läge vill man minska resurserna till undervisningen på lärosätena i just norra Sverige. Totalt vill man minska det ekonomiska stödet till undervisningen på lärosätena i norra Sverige med 40 miljoner kronor de kommande åren.
Därför, herr talman, har jag en rak och konkret fråga till statsrådet: På vilket sätt står företagen och det offentliga bättre rustade för att möta olika utmaningar genom att universiteten och högskolorna i norra Sverige får minskade resurser till undervisning de kommande åren?
2024-10-01 18:25:08
Peder Björk
Herr talman! Regeringen väljer alltså att satsa på ingenjörer, på vårdutbildningar och på lärarutbildningar samt att höja kvaliteten. Det sista är jätteviktigt. Högre utbildning på universitet och högskolor måste ha en hög kvalitet. Detta menar vi är en tydlig signal om att vi inte bara vill se fler i högskolan utan att det också är fokus på att man ska få en utbildning som motsvarar det man kan förvänta sig, så att man står sig starkt på arbetsmarknaden i Sverige och ytterst på en global nivå när det är en knivskarp konkurrens om till exempel investeringar i vårt land.
Det är korrekt att vi är i en lågkonjunktur. Vi ser kanske någonting i tunneln efter de två ganska svåra år som vi har fått genomlida. Det är naturligtvis inte Peder Björk personligen som ligger bakom detta, men vi ärvde många svårigheter. Vi har krig i Europa, och vi har haft en mycket, mycket hög inflation som har bankat ut investeringar och pressat både offentlig och privat verksamhet och inte minst enskilda individer och människor i vårt land.
Nu ska vi ta oss ur detta. Nu satsar vi på en tillväxtbudget som gör att det lönar sig bättre att arbeta, att utbilda sig och att investera i Sverige. Vi underlättar för företagen så att de kan anställa till exempel personer som har läst vid Luleå tekniska universitet, för att nämna ett. Detta gör Sverige både starkare, rikare och tryggare.
Vi gör stora insatser för att möta de behov som finns inte minst i norra Sverige, om man uttrycker sig lite slarvigt. De kurser som vi nu skjuter till resurser till ska möjliggöra för människor, inte minst människor mitt i livet, att utbilda sig. Nu gör vi det livslånga lärandet i Sverige möjligt, och jag är väldigt glad att Socialdemokraterna vill stödja detta och vill att man ska göra ännu mer. Vi kan dock aldrig tumma på kvaliteten.
Det är ändå läge att påpeka att Luleå tekniska universitet och Umeå universitet har haft anslagssparanden de senaste åren och alltså inte fullt ut har utnyttjat de resurser som har kommit för utbildning. Även innevarande år beräknas kanske ett mindre anslagssparande.
I Sverige har vi ett av världens absolut bästa studiestödssystem för människor som vill läsa en högre utbildning. Utbildningarna är i allt väsentligt avgiftsfria. Studiestödet innebär att man får förmånliga lån, och man får också en direkt kontantersättning som tack för att man utbildar sig i landet Sverige.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Detta ska vi slå vakt om, men man gör alla som tar lån en stor otjänst om man inte har ett stort fokus på kvaliteten, och det är det som jag, Liberalerna och hela regeringen vill föra in i utbildningspolitiken, förutom annat som man ska göra för bildning i hela landet - alltifrån yrkeshögskolor och yrkesvuxutbildningar till, som vi nyss debatterade, folkbildningen med folkhögskolorna som också ger viktiga bidrag. Den högre utbildningen måste dock präglas av kvalitet.
2024-10-01 18:28:43
Johan Pehrson
Herr talman! Jag är tacksam för de poetiska inslagen i Peder Björks inlägg. Killen vid grillen är en vanlig människa, en person som ställer viktiga frågor och har ett enda fokus, nämligen att Sverige ska ha en mycket bra utbildningsnivå. För det krävs bra utbildningsmöjligheter, och det börjar i skolan.
Det vore fint om Peder Björk kunde reflektera något lite lätt - det är kanske inte att kräva för mycket, och det kan vi ta i en annan debatt - över hur den högre utbildningen i Sverige de senaste 20 åren har vuxit kraftigt. Den når rekordnivåer. Det är inte så att Mittuniversitetet är det enda nya universitetet. Satsningarna har i mångt och mycket varit rimliga för att det ska finnas en bra grundutbildning i hela landet, men de gjordes för att möta den omfattande kompetensbristen i Sverige.
När jag tog över efter Socialdemokraterna var kompetensbristen kanske större än någonsin. Då måste man fundera över om det är något som Socialdemokraterna har gjort fel i sina satsningar. Det är en tanke som man ibland ändå skulle kunna pröva om man är självkritisk. Det bör man göra, är mitt tips.
Vi kommer nu att vara tydliga med att den forskningsproposition som läggs fram kommer att fokusera på excellens. Den kommer att fokusera på banbrytande teknik. Det är en stor forskningssatsning som är direkt kopplad till förutsättningarna för en god undervisning av toppkvalitet vid Sveriges universitet. Det är nödvändigt för att Sverige ska klara sig i svår internationell konkurrens. Jag ser fram emot fler debatter på detta ämne om att vi ska ha en mycket stark utbildning i Sverige.
Interpellationsdebatten var härmed avslutad.
2024-10-01 18:42:33
Johan Pehrson
Herr talman! Utbildningsministern kan säga "satsa" hur många gånger han vill, men faktum kvarstår: SD-regeringen minskar resurserna till universiteten i norra Sverige med 40 miljoner kronor de kommande åren. Det är allt annat än en satsning.
Herr talman! Om jag tar utbildningsministern på orden och lyssnar på utläggningen om kvalitet, ska jag då tolka det som att utbildningsministern menar att neddragningen på universiteten i norra Sverige görs för att utbildningsministern uppfattar att kvaliteten inte är tillräckligt hög på dessa universitet? I så fall, herr talman, tycker jag att utbildningsministern ska vara tydlig med det budskapet. Jag har en helt annan bild, herr talman.
Jag bor i Sundsvall, och där är vi väldigt stolta över Mittuniversitetet som har campus både i Sundsvall och i Östersund. Mittuniversitets vision är att vara ett globalt universitet med regionalt engagemang, där vi forskar och utbildar för hela livet. Höstterminen 2024 antogs drygt 17 200 personer till studier vid just Mittuniversitetet, vilket var en ökning med 9 procent jämfört med året innan. Drygt halva utbudet på Mittuniversitetet består av distansundervisning, och närmare 90 procent av alla fristående kurser sker på distans.
Herr talman! Utbildningsministerns föregångare Mats Persson var tydlig med att man från regeringen vill minska antalet distansutbildningar och fristående kurser och, som han sa, göra upp med föreställningen att universitet och högskolor ska vara en del av regionalpolitiken.
Bara signalvärdet av ett sådant uttalande är skadligt, herr talman, både för näringslivet och utvecklingen i norra Sverige. För vem vill satsa på att utveckla en ny industri i norra Sverige om staten inte möter upp med utbildningsmöjligheter? Vem vågar satsa på att utbilda sig när regeringens företrädare sänder sådana signaler?
Herr talman! Statsrådet undvek väldigt tydligt inledningsvis i debatten att svara på om statsrådet tänker fullfölja den politik som Mats Persson, hans föregångare, så tydligt gav uttryck för. Jag ger därför statsrådet chansen igen: Vill statsrådet se en utveckling där distansstudier minskar vid de svenska universiteten och högskolorna?
2024-10-01 18:32:59
Peder Björk
Herr talman! I det här ekonomiska läget och med utvecklingen av den gröna omställningen borde SD-regeringen kliva fram och satsa på utökade utbildningsmöjligheter i hela landet.
Vi har nu debatterat utbildningen i norra Sverige, och jag kan konstatera att utbildningsministern är tydlig med att det där inte ska finnas lika stora möjligheter eftersom det där ska genomföras besparingar.
Utbildningsministern missar att fundera över hur högskolor och universitet kan vara viktiga för den regionala utvecklingen. Då behövs utbildningsplatser i hela landet, inte så som nu sker när SD-regeringen drar ned på antalet utbildningsplatser i norra Sverige.
Det är tydligt att för att Sverige ska bli mer framgångsrikt, för att vi ska öka tillväxten, för att Sverige ska kunna omfamna den gröna omställningen och faktiskt få fler människor i jobb, behövs utbildningar och utbildningsplatser i hela landet. Där brister SD-regeringen i att man nu minskar resurserna till utbildning i norra Sverige med 40 miljoner kronor de kommande åren. Det kommer att innebära färre utbildningsplatser, och färre människor får möjlighet att utbilda sig eller omskola sig.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Herr talman! Det funkar helt enkelt inte med en utbildningsminister som är killen vid grillen. Vi behöver en minister som kan åtgärda utbildningsbrister. Här är det upp till bevis för statsrådet att visa att regeringen vill satsa på hela landet. Just nu går utvecklingen åt helt fel håll. Här behövs en annan politik.
2024-10-01 18:40:17
Peder Björk
Herr talman! Peder Björk har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att minska resurserna till eller på annat sätt begränsa universitetens och högskolornas möjligheter att bedriva fristående kurser och distanskurser. Peder Björk har även frågat mig om jag tänker verka för att regeringen ska lämna förslag som gör att universitet och högskolor kommer att spela en mindre roll eller ingen roll alls för den regionala tillväxten.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Herr talman! 3,7 miljarder är summan på de samlade anslagen till utbildning vid de fyra lärosätena norr om Dalälven under kommande år, 2025. Det är en ganska stor summa. Det är upp till lärosätena själva att bestämma hur dessa medel ska användas. Merparten av medlen kommer sannolikt att användas till de många programutbildningar som finns vid dessa lärosäten. Men det finns också ett stort utrymme att erbjuda fristående kurser. Förra läsåret läste motsvarande 10 500 helårsstudenter fristående kurser vid något av dessa fyra lärosäten. Det motsvarade cirka 27 procent av dessa lärosätens totala utbildningsvolym.
Det finns därmed goda förutsättningar att utbilda sig i norra delen av landet både på campus och på distans. Det viktiga är att alla får en utbildning av hög kvalitet. Regeringen föreslår nu en höjning av ersättningen inom utbildningsområdena humaniora, teologi, juridik och samhällsvetenskap. Det möjliggör mer lärarledd tid och förbereder studenterna bättre för deras kommande yrkesliv.
Herr talman! Sverige befinner sig mitt uppe i en stor klimatomställning där tillgången till kompetent arbetskraft är avgörande. År 2024 inledde regeringen därför en satsning på ingenjörslandet Sverige. Därför ingick bland annat Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet och Högskolan i Gävle i regeringens satsning på utbildning på avancerad nivå för att fler ska kunna vidareutbilda sig och tillgodogöra sig kompetens inom områden som bland annat handlar om batterier och elektrifiering och andra områden där teknikutvecklingen går snabbt fram. Totalt uppgår satsningen på utbildning på avancerad nivå till 74 miljoner. Nästa år innebär regeringens satsning på ett urval av lärosäten att man med 60 miljoner finansierar kortare kurser med högt kvalificerat innehåll riktat mot individer mitt i karriären, en ökning med 30 miljoner jämfört med innevarande år.
Avslutningsvis kan jag säga att lärosätena har goda relationer till det omgivande samhället. Till exempel har universitetet i min hemstad, Örebro, ett nära strukturerat samarbete med privat och offentlig sektor. Vi har inte för avsikt att lämna förslag som försämrar universitets och högskolors relation till den regionala arbetsmarknaden.
2024-10-01 18:22:05
Johan Pehrson
Herr talman! Nästan hälften av dem som går en fristående kurs på distans fullföljer den inte. Det är ett allvarligt problem eller åtminstone en allvarlig signal om att det finns utmaningar, om jag uttrycker mig så, herr talman. Vi måste se till att vi har en god genomströmning på den utbildning som erbjuds.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Vi sänkte takbeloppen för att öka kvaliteten och se till att det blir kraft i innehållet i de ämnen som jag nämnde. Inte minst när det gäller humaniora och juridik får jag återkommande signaler om att det är för lite lärarledd verksamhet, vilket rimligen innebär lägre kvalitet i utbildningen om man tror att lärarna spelar en stor roll, herr talman, vilket jag tror.
Det livslånga lärandet är jätteviktigt, och jag redovisade hur vi tillsammans med de universitet och högskolor som jag nämnde försöker utveckla förutsättningarna att möta det livslånga lärandet och se till att det finns kortare och kanske till och med lite anpassade kurser för att människor ska kunna uppgradera sina kunskaper och möta stora och små förändringar på arbetsmarknaden och i sitt yrke.
Vi gör också stora satsningar på ingenjörsutbildningar. I Luleå och Skellefteå sker stora investeringar brett, inte bara vid ett större bolag som är mycket omdebatterat just nu, och dessa investeringar måste mötas och matchas med kvalitet och fler platser inom högre utbildning för att Sverige ska fortsätta att vara attraktivt.
Det är viktigt att komma ihåg att detta inte bara gäller de viktiga delar i norra Sverige som nu debatteras utan likaså satsningar och investeringar i till exempel Dalarna och på ost- och västkusten. Det görs enorma investeringar i Sverige. Människor tror på att regeringen kommer att lösa de strukturproblem som finns med energiförsörjning och en bristande infrastruktur, och man tror också att vi kommer att föra en skattepolitik som genererar tillväxt och som inte leder till straffbeskattning på utbildning, något som Socialdemokraterna till och från verkar mycket intresserade av att leverera.
Vi vill att Sverige ska växa så att fler människor kommer i jobb och så att fler nya företag startas. Jag är den första att säga att ingenting kan vara viktigare än att satsa på en bra utbildning som börjar i skolan, tas vidare på ett gymnasium för att sedan gå vidare till högre utbildning i hela landet. Oavsett om man befinner sig på ett universitet i den här delen av Sverige, hemma i Örebro där jag bor eller i Sundsvall är det klart att fokus ska vara på kvalitet. Annars gör vi inte människor en tjänst utan en otjänst.
2024-10-01 18:36:45
Johan Pehrson