Ahmadreza Djalali


Debatt i text

  • STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

    Herr ålderspresident! har frågat mig om jag kan beskriva hur processen gick till när man dagar efter Europaparlamentsvalet och precis före riksdagens sommaruppehåll valde att genomföra fångutväxlingen, varför Ahmadreza Djalali lämnades kvar och vad jag planerar att konkret göra för att få hem honom.

    Som statsministern uttalat gjorde Sverige allt för att Ahmadreza Djalali skulle friges i samband med den utväxling med Iran som skedde i juni. Iran vägrade dock att diskutera Ahmadreza Djalalis fall; de hävdade att de inte erkänner honom som svensk medborgare eftersom han endast var iransk medborgare när han greps. Man menade att fallet därmed enbart utgör en angelägenhet för Iran. Vi delar inte denna syn. Ahmadreza Djalali är svensk medborgare.

    Det är uppenbart att de omständigheter under vilka Ahmadreza Djalali hålls fängslad utgör ett allvarligt hot mot hans hälsa. Hans hälsoläge gör att det är nödvändigt att han friges av humanitära skäl så att han kan återförenas med sin familj i Sverige. Detta har framförts till olika företrädare för Iran på hög nivå, både i Stockholm och i Teheran. EU har ställt samma krav.

    Jag satte mig in i Utrikesdepartementets arbete med Ahmadreza Djalalis fall redan under min första vecka som utrikesminister, och arbetet för hans ärende fortgår med oförminskad styrka.

    2024-10-03 13:12:16

    Maria Malmer StenergardModeraternas logga

    Maria Malmer Stenergard

  • Herr ålderspresident! Jag borde ha frågat om vilket kaffemärke som används på UD. Nog hade sannolikheten att jag skulle få svar på mina frågor varit något högre.

    Jag är dock inte ett dugg förvånad över det bristande svaret när en av UD:s viktigaste chefer är bror till grundaren av den islamiska republikens viktigaste tankesmedja NIAC. Då kan det faktiskt inte bli bättre än så här.

    Snälla Maria Malmer Stenergard! Titta upp mot läktaren. Där sitter Vida Djalali - Ahmadrezas fru. Det här är inte min fråga. Det här är hennes fråga, och det är hennes barns fråga. De förtjänar att få ett svar i dag.

    Men hopp är det sista som lämnar oss. Statsrådet har fortfarande tid på sig att visa politisk ryggrad, trots att föregångarna oavsett kulör visat enorma prov på naivitet.

    Herr ålderspresident! Eftersom statsrådet inte vill svara på mina frågor, får jag passa på att svara själv. Sverige åkte på en rejäl blåsning, och regeringen blåste de svenska väljarna genom att vänta tills vallokalerna stängt och riksdagen skulle på sommaruppehåll innan man offentliggjorde blåsningen.

    Vi gav bort en i två svenska instanser dömd mördare därför att vi är naiva. Men även naiva borde få bättre betalt. Det finns en grundregel, Maria Malmer Stenergard, som jag tycker att man ska respektera. Man lämnar inte en av sina egna bakom fiendens linjer. Aldrig någonsin. Aldrig någonsin! Aldrig någonsin lämnar man en av sina egna bakom fiendens linjer.

    STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

    För den dömde mördaren kunde vi ha fått tillbaka alla våra och alla europeiska gisslan som sitter i de ökända iranska fängelserna. Jag må vara gammaldags, men jag är i alla fall ärlig.

    Herr ålderspresident! Jag vill ärligt veta vad statsrådet tänker göra för att få hem Ahmadreza nu när statsrådet inte har något ess i rockärmen. Jag har pratat en hel del med Vida Djalali, Ahmadrezas fru. Mig veterligen har inte heller hon fått något svar, ens i slutna rum.

    (Applåder)

    2024-10-03 13:13:30

    Alireza AkhondiCenterpartiets logga

    Alireza Akhondi

  • Herr ålderspresident! Som jag sagt gjordes allt för att Ahmadreza Djalali skulle kunna lämna Iran i juni tillsammans med Johan Floderus och Saeed Azizi. Iran vägrade dock att ens diskutera hans fall.

    Irans uppfattning är man inte erkänner honom som svensk medborgare eftersom han endast var iransk medborgare när han greps. Man menar att fallet därmed enbart utgör en angelägenhet för Iran. Sverige förvägras därmed kontakt med och konsulära besök hos Ahmadreza Djalali. Vi delar inte denna syn. Ahmadreza Djalali är svensk medborgare.

    Hantering av svåra konsulära fall med frihetsberövade svenskar kräver kontinuerliga strategiska överväganden för att bedöma vad som skulle kunna gagna det enskilda ärendet bäst vid varje givet tillfälle. När vi jobbar med sådana särskilt komplicerade ärenden som Ahmadreza Djalalis använder vi bredden av de verktyg som står till buds enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser. Av hänsyn till Djalalis egen säkerhet och för att inte riskera att förvärra hans situation kan jag inte heller ge fler detaljer om hur vi jobbar än vad jag redan gett i dag. Frågan är ju betydligt mer komplicerad än den om kaffe.

    När det gäller IRGC bedriver Sverige ett diplomatiskt arbete för att driva den riksdagsförankrade linjen, det vill säga verka för att EU-enighet ska uppnås för att lista IRGC. Vi har bland annat tagit upp vårt stöd för en listning vid FAC den 22 april liksom i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik och i Ständiga representanternas kommitté. Vi har även konsulterat andra medlemsstater i frågan för att kontinuerligt följa upp de politiska och juridiska förutsättningarna för att ta frågan vidare. Det pågår nu en process inom EU med att se över förutsättningarna för en listning av IRGC under EU:s sanktionsregim mot terrorism, och det är bra.

    STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

    (Applåder)

    2024-10-03 13:22:50

    Maria Malmer StenergardModeraternas logga

    Maria Malmer Stenergard

  • Herr ålderspresident! Jag vill naturligtvis börja med att rikta mitt och regeringens varma deltagande till Vida Djalali, som är här i dag. Det är svårt att någonsin försöka förstå den situationen som ni befinner er i, men jag vill verkligen försäkra er att regeringens arbete fortsätter med oförminskad styrka.

    Vi har inte på något sätt gett upp om Ahmadreza Djalali. Vi lyfter kontinuerligt upp hans situation med iranska företrädare på olika nivåer, och jag gjorde det själv så sent som i lördags med Irans utrikesminister i anslutning till öppnandet av FN:s generalförsamling. Vid mötet underströk jag att regeringen ser med stort allvar på Ahmadreza Djalalis situation, och jag framförde krav på hans frigivning av humanitära skäl så att han kan återförenas med sin familj här i Sverige.

    Dialog med familjen är självklart viktigt. Utrikesdepartementet står i regelbunden kontakt med familjen i Sverige, och Sveriges ambassad i Teheran står i kontinuerlig kontakt med anhöriga bosatta i Iran.

    Ahmadreza Djalalis situation är inte bara angelägen för Sverige. Såväl EU som FN genom specialrapportören för MR-situationen i Iran är sedan länge engagerade i fallet, och detta ser jag och regeringen positivt på. Jag kan försäkra att vi fortlöpande kommer att fortsätta att identifiera vilka åtgärder och steg som bäst gagnar målsättningen att Ahmadreza Djalali ska friges av humanitära skäl.

    (Applåder)

    2024-10-03 13:17:10

    Maria Malmer StenergardModeraternas logga

    Maria Malmer Stenergard

  • Herr ålderspresident! Jag tror att det mesta är sagt i debatten. Jag vill bara återigen försäkra att arbetet med att få Ahmadreza Djalali frisläppt av humanitära skäl fortsätter med oförminskad styrka.

    (Applåder)

    Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

    2024-10-03 13:26:58

    Maria Malmer StenergardModeraternas logga

    Maria Malmer Stenergard

  • Herr ålderspresident! Statsrådet har ingen större utrikespolitisk erfarenhet. Ny på jobbet-skylten på kavajen lyser fortfarande starkt. Jag ska inte påstå att mitt cv på det området är mycket starkare, men jag kan i alla fall som folkvald passa på och ge några ödmjuka råd för framför allt Sveriges bästa.

    Den här kammaren har i full enighet uppmanat regeringen att verka för terrorlistningen av det numera ökända revolutionsgardet. Maria Malmer Stenergard! Lyssna på oss folkvalda, är du snäll! Hemliga möten med terrorister som nu har diplomatiska titlar ger inte oss något. De mötena läcks av dem själva för att det passar deras agenda.

    Herr ålderspresident! Jag vet att regeringen är superintresserad av att få stopp på skjutningarna på svenska gator och torg. Låt mig då avslöja en illa dold hemlighet för statsrådet: Foxtrot finansieras av det islamiska revolutionsgardet.

    STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

    Senast i går attackerades Israels ambassader i Stockholm och i Köpenhamn av torpeder från Foxtrot. Rawa Majid - hans namn har vi hört, eller hur? Han skyddas och tar order av IRGC. Vill ni på riktigt stoppa våldsvågen i Sverige sätter ni stopp för IRGC:s operationer på europeisk mark.

    Herr ålderspresident! Mellanöstern står på randen till brand. Pyromanen heter Islamiska republiken, och den måste man itu med - med hårdhandskarna och inte med eftergiftspolitik. Den har vi testat, och resultatet ser vi. Låt inte de så kallade varmvattenberedare Iran skickar upp, som enbart har palestinska offer, skrämma oss till tystnad!

    De styrande i Islamiska republiken är livrädda. De vet att de inte ens har stöd inne i sitt eget land. Människor skriver dagligen på väggar på de iranska gatorna: Israel, gör klart jobbet! Låt Khamenei möta sin polare Nasrallah!

    Lyssna på folkviljan, Maria Malmer Stenergard!

    Avslutningsvis vill jag beröra den förra debatten. Antisemitismen i Vänsterpartiet är på riktigt skrämmande. Jag hoppas verkligen för allas skull att vi återkommer till samtalston i världens mest svårlösliga konflikt.

    2024-10-03 13:18:49

    Alireza AkhondiCenterpartiets logga

    Alireza Akhondi

  • Herr ålderspresident! Jag tror att riksdagens föreskrifter och arbetsordning kanske borde ses över om vi inte ens kan nämna namn på en person som har terroriserat det svenska samhället de senaste åren.

    Det är glädjande att Maria Malmer Stenergard, trots att jag hört annat från statsrådets partikamrater, faktiskt ser Ahmadreza Djalali som svensk medborgare, för det är han. Och Ahmadreza Djalali förtjänar att få komma hem till sin familj, till sina barn som fått vara utan sin pappa i väldigt många år.

    Jag hoppas att statsrådet tar lärdom av liknande fall, som Dawit Isaaks. Mig veterligen funkar inte den tysta diplomatin. Jag har åtminstone inte sett något som helst bevis på att den tysta diplomatin och de verktyg som statsrådet hänvisar till faktiskt fungerar i verkligheten.

    Jag betvivlar inte, och det ska jag ärligt säga, Maria Malmer Stenergards ambitioner att få hem våra medborgare. Dem tvivlar jag inte på för en sekund; det vill jag ha sagt. Men när man ger bort det starkaste esset man har i rockärmen vet jag inte vilka andra verktyg som fungerar på terrorister, för det är vilka statsrådet har att göra med i ett land som med berått mod har satt hela Mellanöstern i brand.

    2024-10-03 13:24:50

    Alireza AkhondiCenterpartiets logga

    Alireza Akhondi