Riksrevisionens rapport om statens tillsyn för att motverka penningtvätt
Debatt i text
Fru talman! Jag vill inleda med att förklara för folk vad detta egentligen handlar om. I Sverige har vi en riksrevision som granskar olika delar av den statliga förvaltningen och våra myndigheter. När den har gjort sin granskning görs en granskningsrapport, och denna granskningsrapport får sedan regeringen möjlighet att yttra sig om och säga hur man ser på kritiken och iakttagelserna från Riksrevisionen.
Som ordförande för riksdagens råd för Riksrevisionen tycker jag att en oerhört viktig del av vår förvaltning är just att Riksrevisionen lämnar denna rapport och riktar kritik mot sådant den tycker inte fungerar och ger konstruktiva förslag på förbättringar.
I dag ska vi alltså debattera en sådan rapport från Riksrevisionen, och den här gången handlar det om hur staten arbetar för att motverka penningtvätt.
Kampen mot den ekonomiska brottsligheten, gängkriminaliteten, terrorhoten och korruptionen är en av den moderatledda regeringens absolut viktigaste prioriteringar.
Det här var ett väldigt eftersatt område när vi tillträdde 2022, vilket Riksrevisionens granskning bekräftar. Mycket inom detta politikområde borde ha gjorts tidigare - flera mandatperioder tillbaka.
Brottslighet i vilken det finansiella systemet utnyttjas eller missbrukas för kriminell verksamhet hänger inte sällan ihop med annan kriminalitet. Åtgärder mot penningtvätt är centralt för att strypa den kriminella ekonomin.
I Riksrevisionens rapport framförs ett antal förslag till åtgärder. I regeringens skrivelse konstaterar regeringen att man i allt väsentligt delar Riksrevisionens bedömningar, och sedan räknas ett antal åtgärder upp som gjorts sedan regeringen tillträdde hösten 2022.
Bland de åtgärder som tas upp i regeringens skrivelse kan man nämna några. Det konstateras bland annat att väldigt många olika aktörer arbetar mot penningtvätt. Regeringen vill försöka samordna dessa åtgärder på ett bättre sätt. Det görs genom en särskild ledning inom Regeringskansliet. Man har därtill gett Finansinspektionen i uppdrag att utveckla penningtvättstillsynen, och man inför skärpta krav på valutaväxlare och skärper tillsynen av sådana.
Regeringen har gett ett särskilt uppdrag i regleringsbrevet till Bolagsverket att föreslå åtgärder för att förebygga brott och motverka att felaktiga uppgifter registreras i deras register.
Dessutom är en ny förordning på väg fram för att ge Polismyndigheten i uppdrag att samordna praktiska åtgärder mot penningtvätt så att man kan samordna olika myndigheter i arbetet. Det gäller både penningtvätt och finansiering av terrorism.
Vidare tog riksdagen i går beslut om att göra ett antal myndigheter samt kommuner, regioner och skolor skyldiga att både på begäran och på eget initiativ lämna uppgifter till Polismyndigheten och andra brottsbekämpande myndigheter. Dessutom bryts nu sekretesshindren mellan myndigheter för att effektivare bekämpa brott. Det här är inte specifikt riktat mot penningtvätt, men det kan ha betydelse i kampen mot denna brottslighet.
Med de åtgärder regeringen redovisar och de beslut som tagits anser man att man tillgodoser de rekommendationer som Riksrevisionen framför.
Fru talman! Socialdemokraternas motion känns lite yrvaken. I den konstateras att Riksrevisionen framför hård kritik mot regeringen. Det är helt korrekt, men det kanske bör påpekas att Riksrevisionens granskning i allt väsentligt avser den sista mandatperioden med socialdemokratisk regering. Granskningen rör perioden 2018 fram till 2022-2023. Den som står som första namn av dem som undertecknat motionen är Mikael Damberg, som var finansminister under delar av den period som granskats och som hade ansvar för dessa frågor. Före honom hette finansministern Magdalena Andersson. Man blir ju lite nyfiken på graden av självkritik som finns hos Socialdemokraterna, eftersom de nu tycker att man måste ta dessa frågor på stort allvar, vilket regeringen för övrigt gör.
Fru talman! Vi har nu äntligen en regering som på allvar vänder på alla stenar inom kriminalpolitiken och tar rader av beslut och tillför resurser för att vända detta. Vi fattar nästan varje vecka beslut i riksdagen med koppling till kriminalpolitiken, och mycket mer kommer. Det gäller åtgärder mot både penningtvätt och all annan typ av kriminalitet. Det är viktigt och nödvändigt för att skydda skattebetalarnas pengar och skapa trygghet i samhället.
Jag yrkar bifall till förslaget i betänkandet och avslag på motionerna.
(Applåder)
2025-02-27 12:01:33
Jan Ericson
Fru talman! Det är svårt att veta exakt hur omfattande penningtvätten i Sverige är. Beräkningar finns, och de anger 100-150 miljarder kronor per år. Men mörkertalet är påfallande. Vi kan i alla fall konstatera att det är ett mycket stort samhällsproblem.
Penningtvätt utförs av kriminella så att deras brottsvinster kan användas i den reguljära ekonomin. Det är en integrerad del av den organiserade brottsligheten. Verksamheten är bred. Brottslingar driver företag som handlar med olagliga varor och tjänster. De myglar till sig kontrakt, bryter mot lagar och regler, dumpar löner och villkor, slår undan benen för seriösa företagare, utnyttjar anställda, profiterar på utsatta och bedriver människohandel. De använder hot, utpressning och våld. De sprider skräck, korrumperar och parasiterar på samhället.
Fru talman! Vi socialdemokrater menar att man behöver se hela kedjan och angripa alla dess delar. Den grova organiserade brottsligheten måste mötas med skärpta straff, polisiära insatser och nya metoder. Under vår tid i regeringsställning inledde vi en stor offensiv på området.
Vi måste dock också se till dess grogrund. Vi måste bekämpa laglösheten bland delar av näringslivet, hindra att nya rekryteras och dras in, värna människors villkor och öka tryggheten i vardagen.
Likaså är det avgörande att vi kommer åt topparna, de längst upp i hierarkin, som drar in de stora pengarna. Det är därför vi upprepade gånger har tagit upp behovet av att få en maffialagstiftning på plats. Det kommer vi att fortsätta ta upp, för en sådan behövs. Det krävs att vi stoppar kriminaliteten hela vägen.
Fru talman! Arbetet mot penningtvätt är en del i detta. Därför är det både välkommet och viktigt att Riksrevisionen nu har granskat regeringens insatser för tillsyn på området. Granskningen är ett verktyg för oss i politiken för att utvärdera och förbättra, vilket ledamoten Ericson också beskrev i sitt anförande.
I sin granskning kommer Riksrevisionen med kritik mot regeringen, bitvis svidande och graverande kritik. Riksrevisionen skriver bland annat att regeringens styrning av systemet för penningtvättsinsyn är svag. Regeringen har inte tagit fram någon samlad strategi eller något mål för tillsynen. Regeringen utövar ingen tydlig styrning av myndigheternas penningtvättstillsyn. Regeringen saknar en systematisk och samlad uppföljning av statens penningtvättstillsyn.
Detta måste förstås tas på allvar. Regeringen skriver också ett svar där man redovisar åtgärder med anledning av kritiken. Och det är väl inte fel på åtgärderna i sig, men vad som skapar brydsamhet är proportionerna på åtgärderna, i förhållande till både den kritik som Riksrevisionen kommer med och hur stort detta samhällsproblem är. Det här kräver fler, vittgående insatser. Och det påkallar inte minst, vilket är viktigt, att politiken har en attityd som är framåtlutad och initiativrik.
Socialdemokraterna har därför en motion till följd av detta, med flera nya förslag och krav på förbättringar.
För det första handlar det om att regeringen ska genomföra de förslag som Riksrevisionen har presenterat när det gäller Regeringskansliets arbete och att regeringen ska se över sin styrning av relevanta myndigheter som bekämpar penningtvätt, som Bolagsverket, Finansinspektionen och länsstyrelserna.
Vidare bör regeringen göra en översyn av de branscher där ekonomisk brottslighet och penningtvätt är särskilt framträdande.
Dessutom vill vi att regeringen gör en utvärdering av sitt arbete med penningtvätt och återkommer till riksdagen med en presentation. Det är nödvändigt med helhetsanalys och förbättringsarbete.
Utöver detta har vi en rad förslag på ytterligare åtgärder. Vi vill återinföra revisionsplikten för fler aktiebolag, ställa högre krav på personlig inställelse, höja kravet på minsta aktiekapital och se över om fler brott ska leda till näringsförbud. Vi presenterar ett batteri med saker som kan ta penningtvättsbekämpningen vidare - nya tag och större grepp.
Fru talman! Arbetet med att bekämpa penningtvätt är en viktig del i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det kräver att vi jagar på, hela tiden, för att lyckas överlista de kriminella - för att vi ska ha ett välmående, öppet, fritt och rättvist samhälle.
Jag ställer mig därmed bakom Socialdemokraternas motion och yrkar bifall till vår reservation 1.
Överläggningen var härmed avslutad.
(Beslut fattades under § 11.)
2025-02-27 12:07:03
Björn Wiechel