Party logo

Sverigedemokraterna

Hemsida

http://sverigedemokraterna.se/


Ideologi

Nationalkonservatism, Socialkonservatism, Nationalism, Euroskepticism

Källa: https://www.wikipedia.org/


Biografi

Sverigedemokraterna (SD) är ett nationalistiskt, socialkonservativt och högerpopulistiskt politiskt parti i Sverige. På partiets valsedlar anges partibeteckningen Sverigedemokraterna. Partiledare är sedan 2005 Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna bildades 6 februari 1988 i Stockholm. Bland partiets grundare och tidiga medlemmar fanns flera personer tidigare verksamma i högerextrema och rasistiska partier och organisationer som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt (BSS). I partiprogrammet antaget 1989 skriver partiet "Vi tror att en nationellt inriktad politik är lösningen på många av de problem som Sverige har idag."

I slutet av 2011 ändrade partiet sin ideologiska profil genom att i första hand beskriva sig som "ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn" från att tidigare ha beskrivit sig som "ett demokratiskt, nationalistiskt parti". Genomgripande frågor för partiet är enligt detsamma bekämpning av brottslighet och en restriktiv flykting- och invandringspolitik. I den statliga utredningen "Utredningen om ett effektivare arbete mot främlingsfientlighet" betecknades partiet 2012 som främlingsfientligt och att det även ger uttryck för en etnopluralistisk hållning.

Partiet fick sina första mandat i kommunfullmäktige i valet 1991 och passerade riksdagens fyraprocentsspärr i valet 2010 med resultatet 5,7 procent. I Riksdagsvalet 2014 ökade partiet med 7,16 procentenheter och fick 12,86 procent av rösterna, och i Riksdagsvalet 2018 ökades stödet ytterligare med 4,68 procentenheter och de fick 17,53 procent av rösterna. Sverigedemokraterna är därmed Sveriges tredje största riksdagsparti. Övriga riksdagspartier vägrade konsekvent att samarbeta med Sverigedemokraterna fram till 2019 då Moderaterna och Kristdemokraterna öppnade för politiskt samarbete. Även Liberalerna öppnade för samarbete i mars 2021. Sverigedemokraterna står som ett eget parti utanför blockpolitiken och andra koalitioner på riks- och lokalnivå.

Sverigedemokraterna har sitt starkaste stöd till övervägande del i traditionellt socialdemokratiskt styrda kommuner, koncentrerade till Sydsverige (framför allt Skåne). Svagast stöd har partiet i Västerbotten, trots socialdemokratiskt styrda kommuner.

I Europaparlamentsvalet 2014 ökade Sverigedemokraterna med 6,6 procentenheter till 9,7 procent av väljarnas röster. Efter valet anslöt sig partiets två Europaparlamentariker till EU-parlamentsgruppen Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa (EFDD). Partiet motsätter sig överstatlighet, och vill att EU-samarbetet ska präglas av frivillighet och mer decentraliserat beslutsfattande. I början av juli 2018 lämnade ledamöterna från Sverigedemokraterna gruppen för att istället ansluta sig till Gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR-gruppen).

Partiet är också en nomineringsgrupp i Svenska kyrkan.

Källa: https://www.wikipedia.org/